Gündem

Bekaroğlu: 'Din dersi olumsuz değil; nasıl verileceği önemli'

Yazan: Ayşe Aktürk

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, ilkokulda din eğitiminin pedagojik sınırlar içinde kalındığı sürece olumsuz olmadığı görüşünde.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, 19. Milli Eğitim Şûrası’ndan çıkan, “ilkokul 1, 2, ve 3. sınıflarda din dersinin zorunlu olması” tavsiye kararını HaberVs için yorumladı.

Küçük yaşlarda din bilgisi dersinin verilmesine karşı olmadığını ifade eden Bekaroğlu kararın ailelere bırakılması gerektiği görüşünde.

Psikiyatri uzmanı olan Bekaroğlu, küçük yaşlarda din eğitiminin çocuklar üzerinde psikolojik bir soruna neden olmayacağını ancak bu eğitimin pedagoji sınırları içinde kalması gerektiğini düşünüyor:

“Genel görüşüm, din eğitimi kavramının tek başına çocuklar üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağı yönünde. Böyle bir genelleme yapamayız. Çocukta soyut düşünce gelişmemiştir ama bu işin yöntemini bilerek eğitim verilmesi gerekir. Din eğitimin, müzik eğitimini veya başka bir eğitimi pedagojinin sınırlarını aşarak yaparsanız çocukları olumsuz etkiler. Bilgi aktarırken yapılacak yanlışlıkların çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Ancak bu yanlışlar sadece din bilgisi için değil her türlü bilgi için geçerlidir. Bu aktarımın nasıl olacağı tartışılabilir. 

“Kanaatim Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi’nde de yer aldığı gibi, aileler çocuklarını eğitmekte özgürdür. Bu konuda da karar ailelere bırakılmalıdır. Devletin müdahale etmesini doğru bulmuyorum. Aile ancak çocuğa zarar veren bir şey yaptığı takdirde devlet müdahale eder.”
(AA/GT)

Yorum yazın