Yaşam

Çevrimiçi kariyeriniz FlipLife’la başlıyor

Yazan: Hüseyin Aslan

Second Life, dünyayla birlikte Türkiye gündemine bomba gibi düştükten sonra, çevrimiçi oyun oynama alışkanlığı hızla artmaya başladı. İnternet üzerinden kendi tarlasını kurarak “çiftçi” olanlar, sanal paralarla saatlerce poker oynayıp “kumarbaz” olanlar, kendi ordusunu kurarak başarılı bir “general” gibi hissedenler varken, bu piyasayada hiç olmayan yepyeni ve mantık çerçevesine oturabilen çevrimiçi oyun başladı. Bu yeni oyunun […]

Second Life, dünyayla birlikte Türkiye gündemine bomba gibi düştükten sonra, çevrimiçi oyun oynama alışkanlığı hızla artmaya başladı. İnternet üzerinden kendi tarlasını kurarak “çiftçi” olanlar, sanal paralarla saatlerce poker oynayıp “kumarbaz” olanlar, kendi ordusunu kurarak başarılı bir “general” gibi hissedenler varken, bu piyasayada hiç olmayan yepyeni ve mantık çerçevesine oturabilen çevrimiçi oyun başladı. Bu yeni oyunun ismi “FlipLife”. Almanya’da yaşayan Türk bir girişimci olan İbrahim Evsan tarafından başlatılan projenin şimdiden 10 bini aşkın üyesi var. 



FlipLife’ın HTML5 tabanlı bir çevrimiçi oyun olması, bilgisayar özellikleri çok iyi olmayanların da bu oyunu oynamasına olanak tanıyor. Yeni oyunda yapmak istediğiniz veya yaptığınız mesleği seçebiliyorsunuz. Seçtiğiniz meslekten sonra, oyun içindeki görevlerle kariyer basamaklarını bir bir tırmanıyorsunuz.

Arkadaşlarla halı saha maçı yapalım

FlipLife sadece mesleğinizle ilgili görevlerle sınırlı değil. Ayrıca görevlerden sıkılırsanız arkadaşlarınızla etkinliklere katılmanız için üst menüden “boş zamanlar” sekmesine tıklamanız yeterli. Boş zamanlar kısmından arkadaşlarınızla futbol, boks, tenis gibi spor dallarında yarışabiliyorken, “düşler kahvesi”, ”bira parkı”, “kulüp 90”, “VIP club” gibi etkinliklere katılarak yeni arkadaşlıklar edinebiliyorsunuz. Bu farklı etkinliklere katılmanın, karakterinizin enerjisini doldurmaya da katkısı oluyor.

Futbol etkinliğine katılıp, kayıt yaptırıyorsunuz ve sizinle futbol oynayacak diğer oyuncuları beklemeye başlıyorsunuz. Maçları 2, 4, 8 gibi oynama seçenekleriniz var. Futbola kayıt yaptırırken önceden “savunma” ve “hücum” setlerinizi, “sağ” ve “sol” şeklinde seçiyorsunuz. Rakiplerinizle aranızdaki rekabetinizi seçtiğiniz savunma ve hücum seçeneklerine göre devam ettiriyorsunuz. Futbol maçlarını kazanmanız halinde, ekstra enerjinin haricinde, görevlerinizde kullanabileceğiniz materyaller kazanıyorsunuz.

Hadi alışverişe çıkalım!

FlipLife.com’un kullanıcılarına sunduğu en çarpıcı alternatiflerden bir tanesi de “alışveriş”… Karakterimizle görevleri yerine getirirken; boş zamanlarımızı değerlendirirken, bir yandan da alışveriş yapabiliyoruz. Üst menüden, “alışveriş” sekmesine tıkladığımızda karşımıza “ceket”, “şapka”, “kolye”, “spor giyim” gibi çeşitli seçenekler çıkıyor. Bu seçeneklerden birine girdiğinizde, ister oyun parasıyla isterseniz de “gerçek parayla” alışveriş yapabiliyor, karakterinizi farklılaştırabiliyorsunuz. Oyun henüz deneme aşamasında olduğu için, ilerleyen günlerde alışveriş bölümüne yeni seçenekler eklenecek. 



En keyifli haliyle “gazeteci” olmak



Bir hafta on gün önce Fliplife’ta “gazetecilik” mesleğini seçerek ulvi görevime başladım. Çevrimiçi oyunlardaki tecrübeme rağmen, ilk başlarda oyunun içinde kendimi kaybetmiş gibi hissettim. Oyunun henüz beta sürümünün yayında olduğunu düşünerek kısa alışma sürecini kafama takmadım. Oyuna en başından giriş yaparken önümde Facebook ve yeni kayıt şeklinde iki seçenek bulunuyordu. FlipLifa’a Facebook hesabımla birlikte girmeyi tercih ettim. Kariyerime başlarken benden karakterimin saçını başını, yüzünü, giysilerini seçmemi istediler. Kendi resimlerime bakarak çevrimiçi oyunda “yeni Hüseyin”i oluşturdum. İşlem tamamlandıktan sonra oluşturduğum karakter her özelliğiyle benim bir kopyam gibi olmuştu, bu nedenle de havaya girmeye başlamıştım bile. Bana tıpa tıp benzeyen, medya sektörü içerisinde gazetecilik yapan karakterim, artık işine başlamaya hazır gelmişti. 



Oyunun üst menüsünden “kariyer” yazan kısıma tıkladım ve tıklamamla birlikte şaşkınlık içine düşmem bir oldu. yedi yaşından bu yana medya sektörünün içerisinde bulunduğum için, gazetecilikte basamakları tırmanırken hangi aşamalardan geçildiğini az çok biliyordum. Oyunda, gazetecilik mesleğiyle ilgili hazırlanmış olan görevleri görüp şaşırmamak mümkün değildi. İlk seviyede “patron için kahve hazırla” görevi açılmıştı. Bu görevi belirli bir süre yerine getirdikten sonra seviyemin de yükselmesiyle “yazım denetimi” görevlerini yapmaya başladım. Seviyem yükseldikçe gazetecilikle ilgili yeni görevler de ortaya çıkmaya başladı. “Yazım stilini geliştirmek”, “büyük bir olayın fotoğrafını çekmek”, “kırıcı bir eleştiri yazmak”, “işçi grevleriyle ilgili haber hazırlamak”, “ünlülerin karıştığı olayları takip etmek”, “gazeteci gibi giyinmek”, “ünlü birisiyle röportaj yapmak”, “sakin bir gün için haber yapmak” gibi çeşitli görevlerle oyunun iyice bağımlısı olmaya başladım. 



Hatta “yardımcı spiker ile abartmadan flört et” görevini görünce eğlencem bir kat daha arttı. Daha seviye beşte iken “yardımcı spikerle flört etmeye” başlamıştım, ilerleyen seviyelerde gazetecilikle ilgili ne gibi görevler gelebileceğini merakla beklemeye koyuldum. “Flört etme” görevinde enerjimizi kullanırken bu görevi yapmak için bir de kadın oyuncuya ihtiyacımız oluyor. Diğer oyuncunun da göreve katılmasıyla her iki oyuncu da enerjilerini kullanarak görevi tamamlıyorlar. Bu sayede yeni insanlarla ister istemez tanışmış, bağlantı haline geçmiş oluyoruz. Görevleri yerine getirmek için gerekli olan enerji, her 12 dakikada bir artıyor. Bu enerji arttıkça görevleri yapmak için kullanıyoruz. Ayrıca oyundaki görevleri tek başıma yapamıyor olmam, bana oyun içindeki gazetecilik mesleğini seçmiş başka oyuncularla arkadaş olma fırsatı da tanıdı.

FlipLife’a başlarken “gazetecilik” mesleğini seçmiştim. Oyuna başlarken “gazetecilik” dışında seçebileceğiniz “doktor” ve “aşçı” meslekleri de bulunuyor. Ayrıca, ilerleyen günlerde “gangster”, “bilim adamı”, “stilist” meslekleri de kullanıcıların seçimine sunulacak. Yazıyı burada sonlandırırken, bir yandan da mesleğimdeki çetin görevleri yerine getirmeye devam ediyorum. Kim bilir belki de şimdiden gazetecilik mesleği için büyük bir adım atmışımdır…

Yorum yazın