Gündem Sağlık Yaşam

Doktorların ilk tercihi Almanya

Yazan: Enes Sel Çotur
(Kaynak: Freepik/8photo)

Çok sayıda yeni mezun doktor ve doktor adayı Türkiye’yi terk etmek için girişimde bulunuyor. ilk tercih edilen ülkeler Almanya ve İngiltere. Bu ülkelere gitmek isteyen hekim ve tıp öğrencilerinin oluşturduğu mesajlaşma gruplarının üye sayıları onbinleri buluyor.

Son yıllarda yurtdışına gitmek isteyen veya giden doktorların, özellikle yeni mezunların ve tıp öğrencilerinin birinci tercihi Almanya. Yurtdışına gitmek isteyen doktorlar Telegram uygulamasında üye sayısı binleri aşan gruplarda buluşuyor.

Almanya’ya gitmek isteyen doktorlar grubunun güncel üye sayısı 13 bini aşmış durumda, İngiltere için açılan grupta üye sayısı ise 6 bin kişiye ulaşmak üzere. Bu grupta bulunan doktor ve doktor adaylarına göre bu grupların kurulmasını en büyük nedeni birlik olmak, birbirlerine motivasyon vermek ve deneyim paylaşmak. Beşinci sınıf tıp öğrencisi olan Ö.Y.’ye göre bu gruplar, hekimler arasında büyük bir yardımlaşma platformu görevi görüyor. Bu zor  süreçte, nasıl bir yol izleyeceğini bilemeyen doktorlar ve doktor adaylarının bu gruplarda birbirlerine önerilerde bulunduğu belirten Ö.Y., özellikle dil eğitimi için özel ders, danışman şirketler gibi konularda üyelerin birbirine yardım ettiklerini belirtiyor.

Bu gruplarda, yurt dışına gitmek isteyen doktor ve doktor adaylarına ek olarak, bu süreci başarıyla tamamlamış, halen yurtdışında bulunan hekimler de yer alıyor. Grup üyelerine; kendi süreçlerini, gittikleri ülkedeki yaşantılarını ve deneyimlerini aktaran hekimler, grup üyeleri için bir tür mentor görevi görüyor.

 

İllüstrasyon: Enes Sel Çotur

Beşinci sınıf tıp öğrencisi B.O., yurtdışına gitmek isteyip bu süreci tamamlayamayan doktorların sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek. özellikle tıp öğrencilerinin; sürecin zorluğu, hayat şartları, ekonomik sebepler gibi bir çok nedenle bu isteklerinden bazen vazgeçmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Yurtdışına gitmek isteyen hekimlerin en çok tercih ettikleri ülkerler arasında Almanya ve İngiltere başı çekiyor. Amerika, İsveç ve diğer Avrupa ülkeleri için talep olsa da doktorların büyük bir çoğunluğunun ilk tercihi Almanya. Bunun en büyük nedeni ise maliyet.

Almanya’da hekimlik yapmak isteyen tıp öğrencisi S.T., “Almanya’ya doktorluk için gitmek, İngiltere’ye nazaran daha düşük maliyetli bir süreç. Diğer Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden doktor kabul etmezken, Almanya’nın bu konudaki politikasının daha rahat olması doktorların Almanya’ya gitmek isteme nedenlerinin başında” diyor.

İngiltere için PLAB adı verilen bir sistem uygulanıyor. Fakat öğrencilere göre İngiltere, PLAB sınavı fazla maliyetli ve Almanya’ya göre daha zor bir süreç olduğundan daha az rağbet görüyor.

Bu süreci kendi başlarına yürütmek istemeyen doktor adayları için profesyonel destek veren danışmanlık şirketleri de bulunuyor. Gobin Personal Türkiye bu şirketlerden biri. Almanya’da hekimlik yapmak isteyen doktor adaylarına danışmanlık veren şirket, dokuz yıldır aktif bir şekilde bu alanda çalışmaya devam ediyor. 

Gobin Türkiye Temsilcisi Gülan Berivan Gök, dokuz yıldır Almanya’ya hekim gönderdiklerini belirterek “Karadağ gibi ülkelerde doktorluk ruhsatı almak çok daha kolay fakat hekimlerimizin beklentisini karşılamadığı için o tarz yerlere daha az talep var. En fazla talep Almanya’ya. Bunun en büyük nedeni Almanya’nın doktor ihtiyacı.” diyor.

Gök, ağırlıklı olarak 35 yaş üzeri danışanlara hizmet verdiklerini, güncel olarak yüzde 45 oranında kadın danışanlarla çalıştıkları bilgisini veriyor.  Gençlerin kendi başlarına bu süreci halletmeye çalıştıklarını ancak orta yaşa gelmiş, belli bir deneyime ve bir birikime sahip hekimlerin danışmanlık şirketlerini tercih ettiğini dile getiriyor. Danışmanlık şirketleri bünyesinde sürecin daha hızlı ilerlediğini ilerlediğini söyleyen Gülan Berivan Gök, orta yaşlı hekimlerin süreci uzatmamak ve daha kesin sonuç almak için danışmanlık şirketlerini tercih ettiğini belirterek Almanya ve Türkiye arasında denklik almanın çok da kolay olmadığını anlatıyor: “Almanya’nın istediği bazı yetkinliklere dair belgeler ülkemizde temin edilemiyor, bizlerse bu açıklıkları nasıl kapatacağımızı deneyimlerimizle biliyor ve ona göre hareket ediyoruz. Kişinin kendi başına bunları yapması oldukça zor olacaktır.”

Gök bu sürecin sadece hekimleri Almanya’ya göndermekle bitmediğini, gönderdikleri hekimlerin denklik alabilmeleri için Almanyada da belli bir süre çalışmaları gerektiğini belirtiyor. Denklik alabilmeleri için danışmanlık şirketi olarak hekimlere Almanya’da da hizmet vermeye devam ettiklerini dile getiren Gök, hekimlerin Almanca öğrenme sürecine bağlı olarak iki yıla kadar uzayan sürenin değişebileceğini, paralel şekilde süreci ilerleterek zamanı kısaltmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Yorum yazın