Genel

Ergenekon’da adliye süreci devam ediyor

Yazan: [email protected]

Ahmet Şık Ergenekon soruşturması kapsamında çeşitli kentlerde gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanan zanlıların adliyeye sevk edilme işlemi sürüyor. Aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın da bulunduğu 9 zanlı bugün öğle saatlerinde savcılığa sevkedilerek sorgulamaya alındı. Geç saatlere kadar sürmesi beklenen sorguların ardından […]

Ahmet Şık

Ergenekon soruşturması kapsamında çeşitli kentlerde gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanan zanlıların adliyeye sevk edilme işlemi sürüyor. Aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın da bulunduğu 9 zanlı bugün öğle saatlerinde savcılığa sevkedilerek sorgulamaya alındı. Geç saatlere kadar sürmesi beklenen sorguların ardından kimin serbest kalıp kalmayacağına ilişkin savcının toplu karar vereceği öğrenildi. Dün adliyeye sevkedilen 6 zanlıdan Barbaros Hayrettin Altuntaş tutuklanırken, diğerleri serbest bırakılmıştı.

Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, Erzurum ve Antalya’da geçen pazartesi günü yapılan operasyonlarda gözaltına alınan zanlılardan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde soruları ve işlemleri bitenler adliyeye sevkedilmeleri bugün de sürdü. Susma hakkını kullanarak emniyette ifade vermeyeceğini beyan eden gazeteci Mustafa Balbay ile emekli Orgeneral Şener Eruygur ile polis sorguları tamamlanan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, yazar Erol Mütercimler, Profesör Ercüment Ovalı, İbrahim Özcan, Birol Başaran ve Kemal Aydın öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Polis minibüslerine bindirilerek Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen şüpheliler, adliyenin hakim ve savcıların kullandığı kapısından içeri alındı. Zanlıların sevkleri sırasında adliye binası önünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, bazı binaların çatılarında da uzun namlulu silahlarla görev yapan “Özel Tim” mensuplarının bulunduğu gözlendi. ATO Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Aytek ve beraberindeki bir grup da başkanları Aygün’e destek vermek için adliye önüne geldi. Zanlıların, Türk Ceza Kanunu’nun 313, 314 ve 315. maddelerinde düzenlenen ve terör suçları olarak nitelendirilen “T.C Hükümetine karşı silahlı isyan, silahlı örgüt kurma, üyesi ve yöneticisi olma, silah sağlama” suçlarından sorgulandığı öğrenildi. Zanlıların tek tek sorgulandıkları için ifade alma işlemlerinin geç saatlere kadar sürmesi beklenirken, savcının ifade alma işlemi bittikten sonra kimin serbest kalıp kalmayacağına ilişkin toplu karar vereceği öğrenildi. Bu arada soruşturmayı yürüten savcıların talebi üzerine mahkemeden, gözaltına alınan zanlıların hem emniyette hem de savcılıkta verdikleri ifadelerin tutanaklarının, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürmemek gerekçesiyle avukatlara dahi verilmemesine kararı çıkarıldı.

Dün adliyeye sevkedilen zanlılardan Barbaros Hayrettin Altıntaş savcılık sorgusunun ardından “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanırken; Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, İşçi Partisi Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, Siyami Yalçın, Murat Avar ve Hamza Demir mahkemeden serbest bırakılmıştı. Gazeteci Ufuk Büyükçelebi ile Tunç Başaran’ın da emniyette susma hakların kullanarak ifade vermeyi reddettiği öğrenildi. Serbest bırakılan zanlılar hakkında dava açılıncaya kadar veya takipsizlik kararı verilinceye kadar yurt dışına çıkış yasağı da koyuldu. Serbest bırakıldıktan sonra adliye çıkışında gazetecilere bir açıklama yapan İşçi Partisi (İP) Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Akkoç, “Siyasi parti üyesi olarak görevimi yerine getirdiğim için mahkeme tarafından tahliye edildim. Bu ülkede vatanseverleri, yurtseverleri, Atatürk devrimlerini mahkum etmek isteyenler, altında kaldılar. Bu ülkenin hakimleri, yargıçları var. Bunu bir kez daha ispat ettiler. Artık Ergenekon tertibi çökmüştür” dedi.

Bu arada soruşturma kapsamında aranan, kendisi ile görüşen kişilere İngiltere’de dil kursunda olduğunu söyleyen eski AKP milletvekili Turhan Çömez’in yurt dışına çıkış kaydının bulunamadığı iddiaları ise doğrulanmadı. İddiaları üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı incelemelerde Çömez’in, haziran ayı son haftası itibariyle yurtdışına çıkış yaptığı belirlendi.

Yorum yazın