Medya

Eurasiadoc belgesel film atölyesi İstanbul'da başladı

Yazan: HaberVs

Fransa merkezli Ecran Libre tarafından bu yıl ilki düzenlenen Eurasiadoc İstanbul Belgesel Film Yazım Atölyesi Bilgi Üniversitesi'nde başladı.

2011 yılından bu yana, Fransa merkezli Docmonde tarafından Avrupa Birliği desteğiyle Kafkasya, Orta Asya ülkeleri ve Rusya'da, belgesel film yapımını destekleme amacıyla düzenlenen Eurasiadoc belgesel film yapım atölyeleri, bu yıl ilk kez Türkiye'de gerçekleşiyor.  Ermenistan ve Türkiye'den toplam altı yönetmen, Fransız eğitmen Samuel Aubin eşliğinde 1-13 Haziran tarihleri arasında Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü'nde konuk edilecek.

Eurasiadoc İstanbul atölyesinin programı, yönetmenlere film yazım sürecinde katkı sağlamak amacıyla tasarlandı. İki haftalık atölye süresince katılımcılar, tekli ve grup çalışmaları, yazım ve çekim egzersizleri, kaba kurgu denemeleri ve film gösterimleri eşliğinde anlatım, biçim ve içerik analizi üzerine yoğunlaşacak. Öte yandan  kendi belgesel film projelerini taslak aşamasından film önerisi aşamasına taşıyarak, sektörden yapımcılar ve dağıtımcılarla paylaşabilecekleri bir sunum dosyası oluşturacaklar.

Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü'nde atölye kapsamında gerçekleşecek çalışmalara ek olarak, altı yönetmen ile sinema sektöründen profesyoneller arası paylaşıma olanak sağlayacak ''TENK testi'' adlı bir toplantı düzenlenecek. ''TENK testi'', atölyenin ardından Ermenistan'da, Gümrü'de düzenlenecek TENK ortak yapım toplantılarının bir provası niteliği taşıyacak. TENK testi gününde, Türkiye'de belgesel film yapımı ve ortak yapım çalışmalarında uzman bir kadro, atölyeye katılan yönetmenlerin yapacağı sunumları profesyonel gözle değerlendirerek, sunum dosyalarının geliştirilmesine katkıda bulunacak.  

Eurasiadoc İstanbul atölyesinin tasarımında,  katılımcıların hem kendi aralarında hem de atölyenin geçtiği mekan, şehir ve bu mekana dair kişilerle organik bir bağ kurmaları oldukça büyük önem taşıyor. Bu perspektifle, program kapsamında, (IFEA) Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü 'nde  katılımcı yönetmenler ile araştırmacılar ve sektörden profesyonellere yönelik özel bir buluşma düzenlenecek.

İstanbul'da geçen bu yoğun  yazım sürecinin ardından Eurasiadoc katılımcıları, 15-18 Haziran tarihlerinde Gümrü'deki TENK toplantılarında, projelerini Türkiye, Ermenistan, Gürcistan ve Fransa'dan gelen yapımcı ve televizyon dağıtımcılarına sunmak üzere yola koyulacaklar.

—————-
* Eurasiadoc İstanbul belgesel film atölyesi, Türkiye Fransız Kültür Merkezi (Institut Français en Turquie – IFT), İstanbul Bilgi Üniversitesi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü(IFEA),  İstanbul Film Festivali  Köprüde Buluşmalar Programı, GAIFF (Erivan Uluslararası ''Altın Kayısı'' Film Festivali), Anadolu Kültür (İstanbul) ve ETSP (Ermenistan-Türkiye Sinema Platformu) ile işbirliği içinde düzenlenmektedir.

Yorum yazın