Spor

F1 en güzel nereden izlenir…

Yazan: uorakcı@medyakronik.com

Uğur Orakçı Türk motor sporları ve Formula 1 tutkunlarının yıllarca hayalini kurduğu ve nihayet 10 Eylül 2003 tarifinde dönemin başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafından temeli atılan, yapımını İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İTO ve TOBB’un üstlendiği, Ağustos 2005 tarihinde ilk defa koşulan Formula 1 Türkiye ayağından hemen önce bitirilen İstanbul Park, hafta sonu yapılacak Formula 1 […]

Uğur Orakçı

Türk motor sporları ve Formula 1 tutkunlarının yıllarca hayalini kurduğu ve nihayet 10 Eylül 2003 tarifinde dönemin başbakanı Recep Tayip Erdoğan tarafından temeli atılan, yapımını İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İTO ve TOBB’un üstlendiği, Ağustos 2005 tarihinde ilk defa koşulan Formula 1 Türkiye ayağından hemen önce bitirilen İstanbul Park, hafta sonu yapılacak Formula 1 heyecanına hazır. İBB’nin haftalar öncesinden “3 milyar kişiye gururla” sloganıyla duyurduğu yarış 11 mayıs Pazar günü start alacak.

8’inci viraj adından söz ettiriyor

Türkiye’nin ilk ve tek Formula 1 pisti olan İstanbul Park, 230 milyon dolara mal oldu ve çeşitli tartışmalara konu olan inşaat süreci 25 ay sürdü. Formula 1’in 55 yıllık tarihinde ziyaret ettiği 69’uncu pist olan İstanbul Park, Moto GP, Le Mans ve DTM F! dıyındaki başka önemli yarışlara da evsahipliği yaptı.

İstanbul Park Tuzla Tepeören mevkiindeki, 145 bin kişi kapasiteli tesisler 2 milyon 215 bin metrekare alan üzerinde bulunuyor. Ünlü Alman mimar Hermann Tilke tarafından tasarlanan pist 5 km 338 metre uzunluğunda ve 14-21.5 metre genişliğinde. 6 sağ, 8 sol toplam 14 virajdan oluşuyor. Pistin önemli özelliği saat yönünün tersine akması. Özellikle 8’inci virajı pilotlarca tüm zamanların en iyilerinden kabul edilen İstanbul Park’ın en derin ve en yüksek noktası arasında 45 metrelik fark bulunuyor. İnişli çıkışlı bir yapıya sahip olan pistteki en yüksek boyuna eğim ise yüzde 8,14’e ulaşıyor

İçinde neler var

Pistteki ana yapılar, 5 bin kişilik 2 adet VIP kule, padok, pit binaları, ana tribünler ve servis binalarından oluşuyor. Proje kapsamında, çevre yolu ile iç yolları bağlayan 2 adet alt geçit, yaya ulaşımı için 3 adet üst geçit ile 2 adet alt geçit bulunuyor. Toplam 30 bin m2 olan Padok binalarının olduğu alanda iki katlı yarış kontrol kulesi, pit alanları, teras ve sağlık merkezi yer alıyor. İçinde 4 helikopter pisti barındıran İstanbul Park’ın otopark alanına aynı anda 12 bin araba park edebiliyor.

İstanbul Park farkı belirler
Formula 1’in ilk Türkiye ayağı ve pist açılışı için Türkiye ye gelen Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone Kanal D ‘de sohbet havasında geçen basın toplantısı yaparken İstanbul Park için şu ifadeleri kullanmıştı: “İstanbul park, yetişkin çocuklarla erkekler arasındaki farkı gösterecek bir pisttir”
İstanbul Park’ta önceden koşulan yarışlarda pilotların saatte yaklaşık 330 km hıza ulaştığı kaydedildi. Resmi olarak en yüksek hıza Montaya saatte 330.3 km ile ulaştı, ayrıca yine Montoya tarafından 1.24:770 dakika ile en hızlı tur rekoru da kırıldı. Raikkonen 1.25:030 ile 2., Alanso da 1.25:524 ile en hızlı 3. oldu.

Aktif yarış pistleri arasında İstanbul Park; Formula 1’in efsanevi ismi Michael Schumacher’in kazanamadığı tek pist olarak da adını Formula 1 tarihine yazdırdı. Schumacher iki kez yarıştığı İstanbul Park’ta 2005’te yarış dışı kaldı, 2006’da 3. oldu.

En güzel nerden izlenir

İstanbul Park’ta 3 farklı tribün çeşidi (gold, silver, bronze) ayrıca açık alanlar mevcut. Fiyatlar 200 YTL ile 700 YTL arasında değişiyor, açık alanlar 100 YTL. 15 yaş ve altı çocuklar için bilet fiyatının yarısını ödüyorsunuz. Fakat Pit stop alanlarının hemen üstünde yer alan takım konuklarının da ağırlandığı VIP padok tribünü gerek iç mekandaki yarışı TV’lerden izleme avantajı, gerekse sürekli yiyecek içecek servisi ve de pit alanını yaklaşık 4 metre yukarıdan izleme imkanıyla eşsiz bir yer. VİP padok tribün fiyatları 4000 – 7500 Avro (3 günlük) arasında değişiyor.

Daha az para vererek hızı ve coşkuyu kemiklerinize kadar hissetmek istiyorsanız; 330 km’ye erişilen düzlük, 12, 13 ve 14 numaralı virajlar, start düzlüğü ve pit alanına hakim konumuyla pistin en iyi yeri 8’inci tribündür diyebiliriz. Diğer tribünlerde ve serbest alanlarda (çimen alanlar) ise önünüzden 5 saniyede geçip giden ve eğer kulak tıkacınız yok ise belli bir süreden sonra kulaklarınızı duymaz hale getiren bir yapıya sahip ve belli bir zaman sonra sırt ve bacak ağrılarına yol açıyor. Bununla birlikte araçları daha yakından görmek için birbirini ezen insanları da seyretmek ilginç bir enstantane.

Olası izleme mevkilerinden en konforlusu “gold tribün” (ana tribün-grandstand). Padok alanının tam karşısında start düzlüğüne bakan bu yerin tam karşısında yer alan 2 dev ekran var. Yapı olarak üç katlı olan bu tribünün iki kanadı görüş açısının uzunluğu açısından en elverişli yerini oluşturuyor. Sağ uç kanadı start düzlüğünün yanı sıra ilk virajı görme imkanı da vermesi bakımından iyi bir seçim olabilir. Ayrıca pitten hemen çıkışı paralel olarak görmesi de apayrı bir güzellik. Bu tribünün sol kanadı ise start düzlüğünün girişini ve pistin son 3 virajını görme imkanı sunuyor, izlenebilecek mesafe açısından sağ tarafından daha fazla alanı görüyor. Bu tribünün üstünün kapalı olması öğle vaktinin bunaltıcı güneşinden (ve yağarsa yağmurdan) koruma sağladığı unutulmamalı. Bilet alanlara gold tribünün 302. yerleşimini öneriyoruz (ana tribünün sol kanadı üçüncü kat dev ekranın tam karşısı); burası ayrıca yarış sonundaki kupa töreninin yapıldığı yerin de tam karşısında bulunuyor.

Nasıl gidilir

İstanbul Park, Asya yakasında, Taksim’e 55 km. uzaklıktaki Akfırat ilçesinde yer alıyor. En yakın ilçe merkezi Pendik’ e 15 km mesafede. Piste araçla TEM E-80 ve E5 D-100 otobanlarından ve ayrıca Şile yolundan ulaşılabilir. Otomobiliniz yoksa, şehrin çeşitli noktalarından yarış günleri İstanbul Park’a düzenlenen belediye otobüsü seferlerinden yararlanabilirsiniz. Servisler Atatürk Havalimanı, Taksim Meydanı, Mecidiyeköy, Kadıköy, Bostancı ve Pendik’ ten kalkıyor. Bu merkezlerden yarış günlerinde kalkacak otobüs saat ve güzergahlarını www.İstanbul Parkcircuit.com internet sitesinden ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi www.ibb.gov.tr internet sitesinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Bakırköy, Karaköy, Eminönü ve Kabataş’tan İstanbul Park’a 15 km. mesafedeki Pendik’e deniz otobüsüyle de ulaşabilirsiniz.

İyi seyirler…

İSTANBUL PARK’LA İLGİLİ BAZI TEKNİK BİLGİLER

Pistin uzunluğu 5 bin 338 m
Pist genişliği 14 – 21,5 m
Çevre yolu uzunluğu 5 bin 482 m
İç yolların toplam uzunluğu 2 bin 286 adet
Pist toplam viraj sayısı 14 adet
Pist toplam viraj sayısı (sağ) 6 adet
Pist toplam viraj sayısı (sol) 8 adet
Pist toplam düzlük sayısı 4 adet
En keskin viraj yarı çapı 15 m
Pist en uzun düzlük 720 m
Start-finish düzlüğü uzunluğu 655,5 m
Teorik maksimum hız saatte 320,58 km
Pist düşey kurp sayısı 16 adet
Pistteki en yüksek boyuna eğim 08,145 %
Alt geçit sayısı 4 adet
Üstgeçit sayısı 3 adet
Kullanılacak lastik bariyer sayısı 124 bin adet

Pit binaarı

33 adet pit alanının her birinde wc ve duş bulunmaktadır.

Tribünler

Ana tribün seyirci kapasitesi 25 bin
Geçici tribün seyirci kapasitesi 50 bin
Doğal tribün seyirci kapasitesi 50 bin- 70 bin
Toplam kapasite 125 bin-145 bin
Basın tribünü 600

Yorum yazın