Genel

Fatih ne kadar muhafazakâr?

Yazan: HaberVs

İşvecan Nur Özeniozen@medyakronik.com İstanbul’u fetheden Osmanlı sultanının lakabını taşıyan Fatih, Türk döneminin sur içindeki en eski ve simge haline gelmiş semtlerinden biri. Yüzyıllar boyunca şehrin merkezi olan Fatih, son 50 yılda sosyo-ekonomik ve kültürel değişimlerle merkez olma özelliğini yitirdi. Ve artık günümüzde İstanbul’un en muhafazakâr semtlerinden biri olarak biliniyor. Özellikle de Çarşamba Mahallesi… 10 yıldır […]

İşvecan Nur Özen
iozen@medyakronik.co
m

İstanbul’u fetheden Osmanlı sultanının lakabını taşıyan Fatih, Türk döneminin sur içindeki en eski ve simge haline gelmiş semtlerinden biri. Yüzyıllar boyunca şehrin merkezi olan Fatih, son 50 yılda sosyo-ekonomik ve kültürel değişimlerle merkez olma özelliğini yitirdi. Ve artık günümüzde İstanbul’un en muhafazakâr semtlerinden biri olarak biliniyor. Özellikle de Çarşamba Mahallesi…

10 yıldır bu semtte yaşayan Prof. Dr. Toktamış Ateş’le Fatih’te kısa bir gezinti yaptık. Ve kendisine Fatih’in gerçekten muhafazakâr bir semt olup olmadığını sorduk. Ateş’e göre bu bir önyargı: “Medya, insanlara Fatih’i ürkütücü olayların olduğu muhafazakâr bir semt olarak gösteriyor. Bugün İstanbul’un bazı semtleri Fatih’ten daha muhafazakâr. Üsküdar’a, Florya’ya bakın. Ama insanlarda bir ürküntü olunca doğru teşhis yapamıyorlar.”

Artık Tahran görüntüsü yok
10 yıl öncesine kadar bazı cemaat liderleri özellikle Çarşamba Mahallesi’ni mesken tutmuştu. Dolayısıyla burada Tahran görüntüsü hâkimdi. Günümüzde Fatih’te, Vatan Caddesi’nde kara çarşaflı kadınlar, şalvarlı adamlar görmek hâlâ mümkün. Ama aynı şekilde modern giyimli insanlar da var.

Toktamış Ateş’le Fatih’i öğlen 15:00 sularında geziyoruz. Başı örtülü kadınlar çoğunlukta. Ateş, “Başı örtülü olmayanlar genellikle bu saatlerde okulda ya da işteler. Saat 18:00’den sonra çalışan kadınlar da sokaklarda olacağı için göreceğiniz fotoğraf daha farklı olacaktır” diyor. Toktamış Ateş’in evindeki yardımcısı Nurdane Hanım lafa giriyor. Üç kızı varmış. Üçü de Fatih’te başları açık rahatça gezebiliyorlarmış. Ve ne isterlerse giyiyorlarmış.

Değişen Fatih, değişen belediye
Toktamış Ateş, Fatih halkının AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Demir’den memnun olduğunu düşünüyor. Başkan’ın tarihi eser konusundaki danışmanı ise Prof. Dr. Murat Belge. Ateş’e göre buradan Demir’in kafa yapısını anlayabiliyoruz. Fatih’te son günlerde tarihi eserler onarılıyor. Ama bazı tarihi eserlerin de düğün salonu olarak hizmete girdiği de bilinen bir gerçek.

Yorum yazın