Genel

Fleet Sokağı’ndan korkunç bir müzik yükseliyor!

Yazan: [email protected]

Özgecan Okay “Müzikal korku filmi de olur mu?” demeyin. Tim Burton yaparsa olur. Film kısaca Sweeney Todd adıyla kötü bir üne sahip Benjamin Barker’ın komedi, dram ve gerilim dolu hikâyesini anlatıyor: 15 yıl boyunca haksız yere hapis yatan Todd, intikam yemini ederek İngiltere’ye geri döner. Kötülük konusunda kendisinin tam bir kopyası olan kiracısı ve aşığı […]

Özgecan Okay

“Müzikal korku filmi de olur mu?” demeyin. Tim Burton yaparsa olur. Film kısaca Sweeney Todd adıyla kötü bir üne sahip Benjamin Barker’ın komedi, dram ve gerilim dolu hikâyesini anlatıyor: 15 yıl boyunca haksız yere hapis yatan Todd, intikam yemini ederek İngiltere’ye geri döner. Kötülük konusunda kendisinin tam bir kopyası olan kiracısı ve aşığı Mrs. Lovett ise suç ortağı olur. İşte bundan sonra Fleet Sokağı’ndan korkunç kokular yükselmeye başlar.


Bu ikiliye dikkat!

Tim Burton filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu Johnny Depp şeytan berber Sweeney Todd rolünde karşımıza çıkıyor. Donuk ve uğursuz bakışlarıyla kini, sesi ve yorumuyla da korkuyu iliklerimize kadar hissettiriyor. Sweeney Todd’un suç ortağı Mrs. Lovett karakterini ise Fight Club’taki Marla karakteriyle de hatırladığımız Helena Bonham Carter oynuyor. Mrs. Lovett , Todd’un kurbanlarından turta yapan bir kadıncağız! Karanlık karakterleri canlandırma konusunda birbirlerinden aşağı kalmayan Depp ve Carter kesinlikle harika, daha doğrusu korkunç bir ikili olmuşlar.

Broadway’den sinemaya

Sweeney Todd beyaz perdeye aktarılmadan önce de büyük ses getiren bir müzikaldi. Oyun yazarı Christopher Bond’un, İngiliz yazar Hugh Wheeler’ın aynı isimli kitabından sahneye uyarladığı müzikalin şarkı sözlerini ve müziklerini Amerikalı kompozitör Stephan Sondheim yazmıştı. Eser, 1979’da Broadway’de sahnelendi ve sekiz dalda Tony Ödülü kazandı.

Bunlardan biri de en iyi müzik dalındaydı. Gösterinin komedi, drama ve korku unsurları Sondheim’ın film müziğini andıran çalışmalarıyla bütünleşti. Dünyada yüzlerce kez sahnelenen müzikal son olarak kısa süre önce tekrar New York’un tiyatro izleyicisiyle buluştu.

Müzikalle korku sinemasını birleştiren bir film yaratma imkânını çok heyecan verici bulan Burton, en favori müzikal olarak Sweeney Todd’u gösteriyor.

Film, en iyi erkek oyuncu, sanat yönetmeni ve kostüm tasarımı olmak üzere üç dalda Oscar’a aday gösteriliyor.

Kimdir bu Tim Burton?

Filmleri iple çekiliyor. Eskileri bile binlerce kez izleniyor. Facebook’ta adına 460 tane grup mevcut ve 6 bin 476 “fan”ı var. Kimdir bu Tim Burton?

Burton, küçük yaşlarda çizim yapmaya başladı, bir Disney kurumu olan Cal Arts Institute’e katıldı ve kısa bir süre sonra bu stüdyoda animasyon üretmeye başladı. Öyküsü Vincent Price’a ait olan Vincent, Burton’ın yönettiği ilk kısa animasyon film. Olumlu eleştiriler alan bu film, festivallerde de ilgi topladı ve ödül kazandı. Beetlejuice(1988) ve Batman(1989), Burton’ın gişede büyük iş yapan filmleri oldu.

Batmanüçlemesini takiben Tiyatro Sahipleri Ulusal Birliği (NATO) Burton’a, yılın yönetmeni ödülünü verdi. Film aynı zamanda Amerikan Film Akademisi En İyi Sanat Yönetmenliği ödülünü aldı. Johnny Depp ve Winona Rider’ın oynadıkları Edward Scissorhands, 1990 kış sezonunda büyük ilgi gördü. Orijinal görselliği ve dokunaklı peri masalı tarzı hassasiyetinden ötürü coşkuyla karşılandı.

Yönetmen, 1992’de yılın en çok gişe yapan filmi olarak Batman Dönüyorile bir kez daha Gotham City’nin karanlık kanunsuzlar dünyasını keşfe çıktı. 1993’te “stop-motion” adı verilen animasyon tekniği ile tatil öyküsü, The Nightmare Before Christmas’ı çekti. İllustratör kimliği de taşıyan Burton, bu filmle aynı ismi taşıyan ve illüstrasyonlardan oluşan bir çocuk kitabı da yayımladı. 1999’da Washington Irving’in klasik hikâyesinden esinlenen Sleepy Hollowadlı filmi çekti. Başrollerde favori oyuncusu Johnny Depp ve Christina Ricci’nin rol aldığı film en iyi kostüm tasarım ve en iyi görüntü yönetmenliği dahil 3 dalda Akademi Ödülleri’ne aday gösterildi ve en iyi sanat yönetmenliği Oscar’ını aldı. 2005’te yine Johnny Depp’in başrolde olduğu Charlie and the Chocolate Factory ile izleyicinin karşısına çıktı.

The Melancholy Death of Oyster Boy ve Diğer Öyküleradlı ikinci kitabı çizimlerden ve şairane yazılardan oluşuyor. Ergenlik çağını yaşamakta olan bir yabancının çektiklerini anlatan hikâye New York Timestarafından övgülere boğuldu.

Yorum yazın