Yaşam

Gerçek enflasyona göre zam

Yazan: Bahar Karaman

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Remzi Sanver, öğrenim ücretlerine yapılan ve tepki çeken zammın, gerçek enflasyon oranına çekileceğini söyledi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Remzi Sanver, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Öğrencilerin beş ana başlık üzerinden sorularını yönelttiği oturumda en önemli konu son günlerde Bilgi Üniversitesi öğrenim ücretlerine yapılan yaklaşık yüzde 18'lik zamdı. “Anladığım kadarıyla Mütevelli Heyeti'nin öngördüğü enflasyon oranı gerçek enflasyon oranından yüksek” diyen Remzi Sanver, tepkiler üzerine mevcut öğrenciler için enflasyon oranını aşmayacak bir zam yapılması kararı aldındığını belirtti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuramsal Araştırmalar Kulübü’nün organize ettiği rektör ve öğrenci buluşması dün saat 14.00'te Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleşti. Bu buluşmada yurt sorunları, kantin fiyatları, müfredat, kampüsler ve eğitim ücretleri konuşuldu. Öğrenciler önümüzdeki öğrenim dönemi için yapılan zamma tepki olarak topladığı yaklaşık 1600 dilekçeyi Rektör Remzi Sanver’e sundu.

Zam oranının yüksekliğine dikkat çeken öğrenciler bu ücretlere rağmen laboratuarlardaki bilgisayarların yarısının bozuk olduğunu belirterek, gelir giderleri şeffaf bir şekilde görebilme talebinde bulundu. Tüm bu zam tepkilerine Sanver şu cevabı verdi:

“Hiçbir zam enflasyon oranını aşmayacak”

“Üniversite bütçesi gizli saklı bir yapı değildir. Kim ne kadar maaş alıyor, kime ne kadar burs veriliyor bu konuda tabii ki bilgi verilmez ama üniversitenin ana gelirleri, ana harcamaları belli olan konulardır. Üniversite yönetim kurullarında hocalarla paylaşılmaktadır. Bu üniversite kurullarına Öğrenci Birliği temsilcisi de gelebilmektedir. Öğrenim ücretleri ile ilgili de ciddi bir tepki var. Mütevelli Heyeti enflasyon öngörüsüne göre ücretleri arttırıyor. Bu zammın çok ciddi bir tepki yarattığının Mütevelli Heyeti de farkında. Anladığım kadarıyla heyet, bütçelendirilme süreci içerisinde öngördüğü enflasyon oranı gerçek enflasyon oranından yüksek. Dün sabah çok uzun bir toplantımız oldu. Toplantının sonucunda Bilgi Üniversitesi’nin mevcut öğrencilerine yapılacak olan zammın bundan sonra hiçbir zaman enflasyon oranını aşmaması kararı alındı. Aynı zamanda mayıs haziran ayında yapılan erken ödemelerde yüzde 4’lük bir indirim zaten yapılıyor. Bunun haricinde bankalarla görüşülüp 10 taksitin 12 taksite çıkarılması sağlanacak.”

Bilgi öğrencileri Sanver'e şu soruları yöneltti:

Eyüp’te öğrenci yurdu

Tophane yurdunun taşınacağı söylentileri doğru mu? Yurt ve yurt yemekleri ücretleri çok yüksek bu yüzden bir indirim söz konusu olabilir mi? 
Tophane yurdu kiralık bir yer zaten. 2013’de sözleşmemiz bitecek. Tüm üniversiteyi Santralİstanbul kampüsünde toplama niyetimiz var. Dolayısıyla yurt da Eyüp civarında olacak. Şimdiki yurt binasının kirası çok yüksek ancak Eyüp’e geçtiğimizde maliyet de düşeceği için yurt ve yurt yemekleri konusunda bir indirim olabilir.         

“Yemek fiyatlarından ben de memnun değilim”   

So Cafe’nin yemek fiyatları çok yüksek. Bu fiyatların düşürülmesi mümkün mü? Daha uygun fiyata daha kaliteli yemekler yiyebileceğimiz bir yemekhane istiyoruz.
So Cafe ile bizim açımızdan ağır bir sözleşme yapıldı. Bilgi Üniversitesi oluşum aşamasında So Cafe de yatırım yaptı. Bu yüzden fiyatlarla ilgili bir müdahalede bulunmamız mümkün değil. Bu durumdan ben de memnun değilim ancak işletme değişikliği ve kapasite artırımı gibi bir durum söz konusu. Bu konuda önümüzdeki hafta kesin bir açıklama yapılacak. Yemekhane konusu da yakın zamanda masaya yatırılacak. Santralistanbul’da yeni binalar alındı. Bunlar da kullanılmaya başlanacak. Artık öğrencilere daha fazla yaşam alanı sunulacak.

So Cafe ile Bilgi Üniversitesi’nin kâr ortağı olduğu söylentileri doğru mu?                                                          
Hayır böyle bir durum söz konusu değil.           

Bazı bölümler bulunduğu kampüsten şikayetçi. Özellikle Kuştepe ve Dolapdere’deki sınıflar çok sağlıklı eğitim alanı oluşturmuyor.
Santralİstanbul’a 13 milyon liralık yatırım yapıldı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bütün üniversiteyi Santralistanbul’da toplamayı planlıyoruz.   

“Bilgisayar Bilimleri başarısızdı”

Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nün kapatılması söz konusu. Madem kâr amacı gütmeyen bir üniversite o zaman neden bölümler kapatılıyor?                                                                                                     
“Bu bölüm kar etmiyor hadi kapatalım” diye bir şey yok. Durum bu kadar basit değil. Ama “bütün bölümler zarar etsin ne olacak” gibi bir lüksümüz de yok. Böyle bir lüksün olması için bu zararı kapatacak  birisini bulmamız gerekir. Bu işlere bakarken belirli bir ihtiyaç, alan önceliği ve belirli bir getiri çerçevesinden bakmak zorundayız. Kendini çevirebilecek artı değer yaratacak programlara, bölümlere öncelik veriliyor. Ona bakılırsa Matematik bölümü de zarar ediyor Tarih bölümü de. Ancak onları kapatmak söz konusu değil. Bilgisayar Bilimleri bölümünü incelediğimizde bir başarısızlık söz konusu olduğu kanaatine vardık . Bu yüzden kapatma kararı aldık. Ancak Bilgisayar Bilimleri’ni merkez alan bir yüksek lisans programı için Yüksek Öğrenim Kurumu’na başvurduk.

Burslu öğrencilerin yurtta ücretsiz kalması sağlanabilir mi?                                                             
Yurt kapasitesinin yüzde 10’u zaten burslu olan öğrencilere ücretsiz olarak ayrılmış durumda.

Yurtta revir yok. Bu konuda bir şeyler yapacak mısınız?
Yurdun içinde bir revir yok evet ama Alman Hastanesi ve Taksim İlk Yardım Hastanesi ile anlaşmamız var. Acil bir durumda 3 dakika içinde ambulans geliyor ve hastayı hastaneye götürüyor. Bunun için hiçbir ücret alınmıyor.       

Erasmus öğrencileri yurtta personelle İngilizce konusunda sıkıntı yaşıyor.     
Böyle bir durumdan haberdar değildim. O yüzden bir çalışmamız da yok henüz. Ancak şimdi not aldım. En kısa zamanda masaya yatırılacak.     

Öğretim elemanlarına baskı var mı?

Ayrıca öğrenciler her fırsatta özgürlüğü vurgulanan Bilgi Üniversitesi’nin sendikalaşma sürecinde hocalara yapılan baskıyı sorduğunda rektör Sanver, “Bu süreçte kim kime baskı yaptıysa gelin bana söyleyin bunun gereğini yapmak için ben hazırım” cevabını verdi.

2 Yorum

  • sayın prof dr remzi sanver in ogrecılerıne yonelik acıklamaları orne bır
    davranısdır, demokratık yonetım anlayışıdır.
    tebrık edıyor, oıgrecılere ve ogretıcılere hep bırlıkde basarılar dılıyorum.

Yorum yazın