Genel

Her şeyin bir tarihi var: Clapperboard

Yazan: HaberVs

Övgü Akgürgenovgu@medyakronik.com Sinema endüstrisinde kamera arkasında kullanılan belki de en çekici tasarımlardan biri olan clapperboard’ların nasıl yaratıldığını, ilk kez ne zaman kullanıldığını biliyor muydunuz? İşte sinemaseverlerin merak ettiği sorunun cevabı… Clapperboard’un yaratıcısı Clapperboard, 1920’de Melbourne’daki Eftee Stüdyosu’nun prodüktörü Frank Thrinig tarafından tasarlandı. Daha sonra Leon Leon ve Matthew L. Davies tarafından geliştirilen clapperboard, çekim sonrasında […]

Övgü Akgürgen
ovgu@medyakronik.com

Sinema endüstrisinde kamera arkasında kullanılan belki de en çekici tasarımlardan biri olan clapperboard’ların nasıl yaratıldığını, ilk kez ne zaman kullanıldığını biliyor muydunuz? İşte sinemaseverlerin merak ettiği sorunun cevabı…

Clapperboard’un yaratıcısı

Clapperboard, 1920’de Melbourne’daki Eftee Stüdyosu’nun prodüktörü Frank Thrinig tarafından tasarlandı. Daha sonra Leon Leon ve Matthew L. Davies tarafından geliştirilen clapperboard, çekim sonrasında görüntülerle ses kaydının senkronize bir şekilde montajlaşmasını sağlamak için üretilmeye başlandı. Türkçe karşılığı çekim tahtası olan clapperboard’un en önemli işlevlerinden biri de, üzerinde belirtilen çekim tarihi, bölümü ve sahnesi gibi detay bilgiler sayesinde çekimlerde oluşabilecek karışıklıkları engellemek. Üzerinde yönetmenin ve yapımcının isminin bulunduğu tahtalar da var.

Clapperboard’u kim kullanır?

Clapperboard’u sette clapper loader da denilen kameraman asistanı kullanılır. Tahta üzerindeki bilgileri ise senaryo denetimcisi yazar. Kamera kayda girmeden önce clapperboard odak noktasına tutulur. Aynı zamanda karaktere de yakın konumda olmalıdır. Tahtanın hareketi, kameranın kayda girmesi ve oyuncuların oyuna başlamaları için bir işarettir.

Clapperboard’un çeşitleri

Clapperboard’un Amerika ve Avrupa’da kullanılan iki farklı versiyonu mevcut. Amerikan versiyonu sahne numarası, çekim sayısı ve kamera açısı olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Avrupalı sinemacıların kullandığı tahtalarda ise çekim sayısı ve sahne numarası gibi bilgiler yer alıyor. Ayrıca çekimde birden çok kamera varsa her kameraya bir harf verilir. Çekim yapan kamera hangisi ise clapperboard’un üzerine, kameraya verilen harf yazılır.

Yorum yazın