Sosyal medya Yaşam

Instagram like’ları neden kalkıyor?

Yazan: İrem Salman
İnstagram'daki beğeni kaygısı öyle noktalara ulaştı ki "Like garantili" tasarlanmış özel alanlar kullanıcıların akınına uğruyor. (Fotoğraf: HaberVs)

İnstagram uygulamasındaki ‘like’ sayılarının kaldırılacağı uzun süredir tartışılıyor. Peki beğeni almak ve alınan beğeni sayısının fazla olması kullanıcılar için neden bu kadar önemli?

Instagram 18 Haziran 2019’da, kullanıcıların artık “like” yani “beğeni” sayılarına odaklanmamaları için bu sayıların başkaları tarafından görülmesi uygulamasını kaldıracağını açıklamıştı. Şu anda Kanada, Brezilya, İtalya, Japonya ve Yeni Zelanda’da yaşayan kullanıcılar, diğer kullanıcıların kaç beğeni aldığını göremiyor. Önümüzdeki dönemlerde bu uygulmanın daha fazla ülkeye yayılacağı ve tamamen kaldırılacağı belirtiliyor. Bu doğrultuda Amerika Birleşik Devletlerinde 11 Kasım 2019 tarihi itibariyle beğeni bilgileri kaldırıldı.

Kasım ayının ilk haftasında gerçekleştirilen BrandWeek konferanslarında 8 Kasım 2019’da konuşan Instagram Avrupa Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Özel Ortaklıklar Direktörü Caroline Drucker da Instagram’dan like’ların kesin olarak kaldırılacağını, like sayılarını artık takipçilerinin göremeyeceğini söyledi. Drucker “Kullanıcıların beğeni sayısına değil daha fazla kaliteli içeriğe odaklanmaları” için bunu yaptıklarını belirterek kullanıcıların like sayısına aşırı derecede takıntılı olmaları nedeniyle Instagram’da giderek birbirini tekrar eden, yaratıcılıktan yoksun bir içeriğin yayıldığını, bunun da Instagram’ın var oluş amacını adeta tehdit ettiğini dile getirdi.

Sonuç olarak Instagram’daki beğeni butonu tamamen kalkmayacak ama .  kullanıcılar birbirlerinin kaç beğeni aldığını ve kimlerin beğendiği gibi bilgileri göremeyecek. Bunun yerine yalnızca “X, Y, Z ve başka kullanıcılar fotoğrafı beğendi” ifadesi görülecek. Kendi hesabına ait bilgileri ise kullanıcılar görmeye devam edecek.

Klinik Psikolog Jülide Kabakçı

Klinik Psikolog Jülide Kabakçı

Peki beğeni sayısı kullanıcılar için neden bu kadar önemli?

Klinik Psikolog Jülide Kabakçı‘ya göre, kişinin sosyal medya hesaplarını kullanma amacına bağlı olarak değişkenlik göstermekle beraber, beğeni sayısının önemli olmasının altında farklı ruh halleri yatıyor olabilir. Kabakçı bu konuda kişinin sosyal eksiklerinin olmasının yanında  kendini topluma kanıtlama ve toplum tarafından kabul görme gibi arzularının olabileceğini düşünüyor. Sosyal medyada yarattığı sanal kimlik sayesinde kişinin iç dünyası olumlu yönde etkileniyor. Bireyler psikolojik açıdan “like” sayılarıyla doğru orantılı olarak tatmin olabiliyor…

Kabakçı’ya göre instagram sadece fotoğraf paylaşımı yapılan ve beğeni gibi bir uygulamanın mevcut olmadığı bir site olsaydı, insanlar beğenilme kaygısı yaşamayacak ve gönderilerini paylaşırlarken bu kadar özen göstermecekti. Bu noktada yapmamız gereken şey: sosyal medya kullanırken kendimizi kontrol edebilmek. Kabakçı, ortaya çıkan bu “beğeni kaygısının” insanları doğrudan depresyona sokmasa bile kontrol kaybedildiğinde depresyonu tetikleyebileceğini savunuyor.

Psikolog Pınar Kalkanlı

Psikolog Pınar Kalkanlı

Psikolog Pınar Kalkanlı da bu durumun insanları depresyona sokabileceğini öne sürüyor. Kalkanlı’ya göre kişiler fazla aktif bir şekilde uygulamayı kullandıklarında kendilerini başka kullanıcılarla kıyaslayabiliyorlar. Bu kıyaslama, kişide tatminsizlik ve yetersizlik hissi oluşturmak için fazlasıyla yeterli olabiliyor.
Kalkanlı, Instagram’ı hayatının odağı noktasına getirmiş ve bazı aktivitelerini sadece paylaşmak için yapan kullanıcıların olumsuz yönde etkilendiğini düşünüyor. çünkü bu sınırsız sanal dünyada kendinizi kıyaslayabilecek pek çok şey bulmanız mümkün:
“Beğenilmek ve takdir görmek toplum için her zaman önemlidir. Kişiler bir yerde barınabilmek ve tutunabilmek için beğenilmenin önemli bir şart olduğunu düşünürler. Beğeni kaygısı yaşayan insanların temelde yatan  sorunu, gerçek hayatlarında bulamadıkları özgüveni ve kabul görme isteğini instagram üzerinden tamamlamaya çalışmaları olabilir.”

Instagram’dan beğeniler tamamen kalktıktan sonra ruh halimiz bundan nasıl etkilenecek onu da yaşayıp göreceğiz.

1 Yorum

Yorum yazın