Genel

İstanbul Valisi’nden 1 Mayıs’ta “orantılı şiddet” tehdidi

Yazan: [email protected]

Ahmet Şık İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlamak isteyen emek örgütlerini ve emekçileri “kanunsuz eylem hazırlığı”yla suçlayarak; 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlama yapmak isteyenleri, “Güvenlik görevlileri kanunsuz toplantıyı dağıtmak durumundadırlar. Güvenlik güçlerinin izin vermeyeceğini, zorla dağıtılacaklarını lütfen bilsinler” diye tehdit etti. Vali Güler’in bu açıklamasına sendikaların yanıtı ise gecikmedi. Devrimci İşçi Sendikaları […]

Ahmet Şık

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlamak isteyen emek örgütlerini ve emekçileri “kanunsuz eylem hazırlığı”yla suçlayarak; 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlama yapmak isteyenleri, “Güvenlik görevlileri kanunsuz toplantıyı dağıtmak durumundadırlar. Güvenlik güçlerinin izin vermeyeceğini, zorla dağıtılacaklarını lütfen bilsinler” diye tehdit etti. Vali Güler’in bu açıklamasına sendikaların yanıtı ise gecikmedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul yaptıkları açıklamada, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararlarının arkasında olduklarını söyledi.

Sendikacılara suç duyurusu

DİSK, KESK ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcilerinin geçen hafta yaptıkları ortak açıklamayla 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını duyurmalarından sonra İstanbul Valisi Güler, bugün (28 Nisan) bir basın açıklaması yaparak Taksim’de kutlanmak istenen 1 Mayıs gösterilerinin kanunsuz eylem olduğunu söyledi. Sendikalardan “sağduyulu davranmalarını” rica eden Güler, “Taksim’de kitlesel katılımın olduğu bir eylem İstanbul’un ‘ticari ve turistik potansiyelini ve gündelik yaşamını olumsuz’ etikler. Bu yüzden, sendikaları izinli alanlar olan Kartal, Kadıköy, Kazlıçeşme veya Çağlayan’da eylem yapmaya davet ediyorum” dedi. Kanunsuz toplantının ve buna davette bulunmanın da suç olduğunu belirten Vali Güler, bu nedenle geçen haftadan itibaren davette bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduklarını sadece Kazancı Yokuşu’nda basın açıklamasına izin verileceğini duyurdu.

İstihbarat raporu varmış

1 Mayıs için İstanbul dışından da polislerin geleceğini belirten Güler, istihbarat raporlarına göre “bölücü, yasadışı ve marjinal” diye adlandırdığı grupların kışkırtıcı eylemlerle polisle çatışmaya hazırlandıklarını da iddia ederek, “Bunlar ciddi raporlardır” dedi. İzin verilen alanlardaki eylemlerin polisin önceden denetim yapması nedeniyle güvenli olduğunu, ancak Taksim’de bir eylemin polisin kontrolü olmayacağı için güvensiz olacağını da öne süren Güler, “İstanbul’da miting yapılacak alanlar ve güzergahlar bellidir. İlan edilmiştir. Sivil toplum kuruluşlarına davette bulunuyorum. Gelin 1 Mayıs’ı bu meydanların birinde veya hepsinde yapın. Taksim Meydanı toplantı ve gösteriler için belirlenen yerler içinde değildir. Ayrıca Taksim büyük katılımlı kutlamalar için de güvenli değildir. Kazancı Yokuşu’na çiçek bırakılması, Atatürk Anıtı’na saygı duruşu mümkün. Sendika yöneticileri bu etkinliği yapsınlar. Kendilerini itidale, sağduyuya ve kanunsuz eylemden kaçınmaya davet ediyorum. Hak ve özgürlükler başkalarının hak ve özgürlüklerinin engellemesi yönünde kullanılamaz” dedi. Kimin hak ve özgürlüğünün engellenmiş olacağını açıklamayan Güler’e göre kanunsuz sayılan Taksim’deki kutlamalara katılacak olanlar da suç işlemiş olacak.

Şiddet bu kez “orantılı” olacak

Geçen yıl İstanbul’un Taksim’e çıkan bütün yollarında polis aşırı şiddet uygulamış, yüzlerce kişiyi gözaltına almış, il dışından gelenleri otobüslerin içinde saatlerce alıkoymuştu. Ancak tepkiler üzerine, öğleden sonra yüzlerce kişi Taksim’de buluşabilmiş ve 1 Mayıs’ı kutlamıştı. “Geçen yılki olumsuzlukların tekrarlanmasını istemiyoruz. O kötü görüntüleri yaşamak istemiyoruz” diyen Vali Güler “Güvenlik görevlileri kanunsuz toplantıyı dağıtmak durumundadırlar. Güvenlik güçlerinin izin vermeyeceğini, zorla dağıtılacaklarını lütfen bilsinler. Polis kanunun kendine verdiği sınırlar içinde orantılı güç kullanacak. Kimseye durup dururken müdahale etmeyecektir. Kanunsuz toplantıya gelenler ikaz edilecek. Dağılmamakta ısrar edenler orantılı güç kullanarak dağıtılacak. Zorla girme amaçlı davranırlarsa zor kullanılacak. Gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz” dedi.

Sendikacılar: “Taksim’e çıkılacak”

Vali Güler’in açıklamalarına sendikaların yanıtı da gecikmedi. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararlarının arkasında olduklarını belirten DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul valinin ortamı gerdiğini söyledi. DİSK Genel Başkanı Çelebi, bilinen bir suç varsa hukuk önünde bunun önlemini almanın valinin görevi olduğunu belirterek, “Biz 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararımızı, bu iradeyi 3 işçi örgütü olarak koyduk. Ayrıca birçok sivil toplum örgütü de bu iradenin arkasında duruyor. Biz çiçeklerimizle oraya gideceğimizi söylüyoruz. Geçen yıl yaşananların ardından 900 kişi gözaltına alındı, bir tek çakı bulunmadı. Diğer olaylar daha önce yapılan uygulamaların sonucudur” dedi.

Herkese açık emekçiye kapalı alan Taksim

Taksim’in pek çok konsere, gösteriye, polis gösterilerine hatta maç sonrası eğlencelere dahi açık olduğunu ancak emekçilere kapalı tutulduğunu hatırlatan ve gösteri yapma özgürlüğünün temel bir hak olduğunu ve bunu kullanacaklarını vurgulayan Çelebi, “1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamanın ayrı bir anlamı vardır. Biz orada 1 Mayıs 1977’de katledilen arkadaşlarımızı anacağız. Taksim bizden esirgenmemeli. Siyasi irade sağduyulu davranmalı. Gösteri hakkımızı bu alanda kullanmak istiyoruz, bu engellenmemeli. Biz suç işlemiyoruz. Uluslararası sözleşmelerden ve Anayasa’dan doğan hakkımızı kullanıyoruz. Gösteri hakkımız şiddet kullanarak durdurulacaksa sorumluluk bu tip uygulamaları yapanlarda olacaktır” dedi. “Bildikleri bir suç varsa bunu önleme görevinin Vali’de olduğunu belirten Çelebi “duydum suç işleyecekler” demekle İstanbul’un yönetilemeyeceğini söyledi.

Vali ortamı geriyor

KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlama taleplerinin geçerli olduğunu tekrar ederek, “Bu konuda yeni bir değerlendirme yapmaya gerek duymuyoruz. Valinin açıklaması ortamı geriyor. Toplumu bu tip korkularla engelleme çabaları antidemokratik yöntemlerdir. Germek yerine demokratik barışçı etkinliklere hoşgörülü refleks göstermek gerekir. Taksim’de kutlama talebimiz demokratik bir taleptir, arkasındayız” dedi.

DİSK Başkanı Çelebi’nin verdiği bilgiye göre Vali Güler’in görüşme talebi çerçevesinde yarın (29 Nİsan Salı) mülki idare yetkilileriyle sendikalar biraraya gelerek birbirlerini ikna etmeye çalışacaklar.

Yorum yazın