Kültür Mirası

İstanbullular Emek için sokaktaydı

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Yetkililerin “Yıkılmayacak” dediği Emek Sineması ve Cercle d'Orient kompleksindeki yıkıma karşı sinemacılar ve İstanbullular bugün yine Beyoğlu'ndaydı

Beyoğlu Emek Sineması’nın da içinde bulunduğu Cercle d'Orient (Serkildoryan) kompleksinin alışveriş merkezine dönüştürülmesine karşı çıkan yüzlerce İstanbullu  ve birçok sanatçı, İstanbul Film Festivali’nin son gününde “Emek yerinde güzel” diyerek tepkisini gösterdi.

Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi” öncülüğünde yaklaşık üç yıldır Emek Sineması’nın yıkılmasına tepki gösterenler, saat 16:00 civarında Demirören AVM önünde biraraya geldi.

Sinema Emekçileri Sendikası (SİNESEN), Oyuncular Sendikası, Mimarlar Odası ve Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın da aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütlerinin destek verdiği eylemde, “Emek yerinde güzel” dövizleri taşınırken, “Yeter, Yıldırım Demirören Yeter”, “Emekten Çıkın, Demiröreni Yıkın” sloganları atıldı.

“Emek Bizimdir”

Emek Sineması’nın önünde basın açıklamasını okuyan oyuncu Güven Kıraç, ticari kaygılarla oluşturulan ve evrensel koruma kurallrını hiçe sayan bu projeyi sanatçılar ve bu ülkenin insanları olarak onaylamadıklarını belirtti.

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Kıraç, Yeşilçam Sokağı’nın sinemanın tarihinden ve bugününden koparılmasının Türkiye’nin kendi değerlerini hiçe sayması anlamına geldiğini ve sinema kültürünün yaratıcıları olarak, sinema kültürünü tayin hakkını ellerinde bulundurabilmek için bu projeye karşı çıktıklarını vurguladı:
 “Türkiye sinema kültürünün bağımsız yerli yapımlara alan açmayan çok salonlu alışveriş merkezi sinemalarına değil, sinemamızın hafızasını bulunduğu yerde taşıyan Emek Sineması gibi görkemli bir salona ihtiyacı vardır.”

“Emek, rant çılgınlığına kurban gidiyor”

Mimarlar Odası Başkanı Mücella Yapıcı, 9. İdare Mahkemesi’nin mevcut projenin geri dönülemez bir tahrifata yol açacağını belirttiğini hatırlatırken, Emek Sineması’nın rant çılgınlığına kurban gittiğini sözlerine ekledi. Avukat Can Atalay ise, Tarlabaşı’nda ve Sulukule’de insanların yerinden edilmesiyle İstanbulluların yaşadığı utancı bir nebze olsun hafifletmek için sadece Emek Sineması’na değil Beyoğlu’nun sinemaları Atlas’a, Beyoğlu’na ve Alkazar’a da sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. Atalay, 7 Nisan’da gerçekleşen protesto eylemine ve yaşanan olaylara ilişkin “provokatörler” vardı açıklaması yapan hükümet yetkililerini de eleştirdi.

“Muhafazakarız diyorlar, muhafaza edemiyorlar”

Yönetmen Yüksel Aksu, “muhafazakar” olduğunu söyleyenlerin, muhafaza etmeyi dahi başaramayanlar olduğunu, hayatın her alanında avangard, konvensiyonel ve devrimci düşünenler olmalarına ragmen, yakışan bir şekilde muhafaza etme işini de yapabileceklerini söyledi:
 “Adı ‘muhafazakar’ olanlar muhafaza etmiyorlar, muhafazakarlık da bize düşüyor. Oysa biz muhafazakar değil avangard, konvensiyonel, deneysel sinema yapmak istiyoruz. Devrimci işler yapmak istiyoruz ama muhafaza etmeleri gerekenleri gerektiği gibi muhafaza etmezlerse, o zaman muhafazakarlığı da yaparız biz.”

7 Nisan’da yapılan barışçıl protesto gösterisine polisin sert müdahale ederek dört kişiyi gözaltına aldığı “eylemci”lerden sinema yazarı Berke Göl de, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) adına açıklama yaptı.

Göl, sinemanın taşınma adı altında talan edilmesine karşı çıkanları “suçlu” gibi gösteren hükümeti kınadı. Uzmanların taşımanın somut olarak yıkım anlamına geldiğini yıllardır belirtmelerine rağmen, yetkililerin “yıkılmıyor” yalanını hala dolaşımda tutmakta ısrar ettiklerini dile getiren Göl, Kamer İnşaat’ın gerçeklerle örtüşmeyen açıklamalarına da itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

“Yeşilçam Sokakta güzel”

Sinemanın kapatılmasına karşı çıkanlara yönelik polis şiddeti uygulanmasının projenin meşru olmadığının göstergesi olduğunu belirten Nurgül Yeşilçay, “Üç beş ‘entel’ olarak değil; şehirlilerle, mahallelilerle birlikte omuz omuza sinemasına, tarihine ve geleceğine sahip çıkan sinemacılar olarak buradayız. Bu endüstri bizim sayemizde ayakta duruyorsa Emek Sineması’nın geleceğine dair ilk söz hakkı da bizimdir! Ve biz diyoruz ki Emek yerinde güzel, Yeşilçam sokakta güzel” diye konuştu.

Uluslararası Aktörler Federasyonu’nun (EUROFIA) Emek Sineması’na dair  destek açıklamasını oyuncu Demet Evgar okudu. Salonun korunması için harekete geçmesi ve sinemanın bulunduğu Cercle d’Orient binasının kamu yararı için bir sanat merkezi olarak geliştirilmesi için hükümetin teşviklerde bulunması çağrısında bulunan EUROFIA, 7 Nisan’da eylemcilere uygulanan polis şiddetini kınadı.

Emek Sineması’nın içinde konuşlanan polisin “Emek hassasiyeti” içerden devam ederken, sokak ve çevresinde polisin herhangi bir engelleme ve önlem almaması neticesinde herhangi bir olay yaşanmadı.

Eyleme katılanlar arasında Kenan İmirzalıoğlu, Nurgül Yeşilçay, Demet Akbağ, Demet Evgar, Berrak Tüzünataç, Güven Kıraç, Rıza Kocaoğlu, Yüksel Aksu, Begüm Kütük, Eylem Yıldız, Türkü Turan, Can Bonomo gibi ünlü isimler de yer aldı.

Yorum yazın