Genel

İsyankar odalar

Yazan: HaberVs

Bilgehan Aykulbaykul@medyakronik.com Gardiyanlaratv’de yayınlanmaya başlayan “Parmaklıklar Ardında” adlı diziye Tüm Yargı Mensupları Derneği (TUYAM) tepki gösterdi. “Ceza infaz memurları aleyhinde olumsuz genellemelerde bulunulduğu” iddiasıyla Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) başvurarak, diziyle ilgili “gerekli önlemlerin alınmasını ve yasal girişimlerde bulunulmasını” isteyen TUYAM, “Dizideki ceza koruma memurları aleyhine yapılan olumsuz genellemelerin, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların […]

Bilgehan Aykul
baykul@medyakronik.com

Gardiyanlar
atv’de yayınlanmaya başlayan “Parmaklıklar Ardında” adlı diziye Tüm Yargı Mensupları Derneği (TUYAM) tepki gösterdi. “Ceza infaz memurları aleyhinde olumsuz genellemelerde bulunulduğu” iddiasıyla Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) başvurarak, diziyle ilgili “gerekli önlemlerin alınmasını ve yasal girişimlerde bulunulmasını” isteyen TUYAM, “Dizideki ceza koruma memurları aleyhine yapılan olumsuz genellemelerin, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’a aykırı olduğu”nu söyledi.

Hamamcılar
Türk halkını, “Hamamcılar Odası” ile ilk tanıştıran yönetmen Ferzan Özpetek olmuştu. Yönetmenliğini yaptığı “Hamam” filminde hamamda yaşanan eşcinsel bir ilişki söz konusuydu. Bunun üzerine Hamamcılar Odası Başkanı Ali Yılmaz, “Üzüntü verici, Türk hamamlarında böyle şeyler yaşanmaz” demişti. Yılmaz, filmi izlemeden yaptığı bu yorumlara daha sonra kendi de kızmıştı. Açık yüreklilikle de, “Birden gaza getirdiler, hemen çıktım konuştum, bugün olsa daha dikkatli olurdum” demişti. Ama Yılmaz saunalarda yaşanan yasadışı birtakım işlerin ortaya çıkmasıyla sessizliğini bir kez daha bozmak zorunda kaldı.
Basına “Sauna Çetesi” olarak yansıyan haberlerde saunalarda yasadışı işler yapan birçok kişi hakkında soruşturma açılması Yılmaz’ın yeni açıklamalar yapmasına neden oldu. Sauna sahibi Zeliha Tüfekçi’nin şikayet dilekçesiyle başlayan soruşturma, uzun süre gündemde kaldı. Bu olayların üzerine sessizliğini bir kez daha bozan Hamamcılar Odası Başkanı Ali Yılmaz, Sabah gazetesine verdiği röportajda konu hakkında pek bir bilgisi olmadığını söylese de, mikrofon tutulunca kendini yorum yapmak zorunda hissetmiş olacak ki; “O konu daha bana intikal etmedi, ben de o işlere bakmadım hiç zaten; ancak bence orada saunacı arkadaş büyük yanlış yapmış. Müşteri velinimetimizdir, insan müşterisini çıplak haliyle çekip rezil eder mi hiç, bence kabahat saunacıda. Başka saunacı arkadaşlara tavsiye etmiyorum böyle bir şeyi. Ben Hamamcılar Odası başkanıyken hamama çete, mete sokmam” deyivermişti.

Bakkallar
Geçen aylarda şarkıcı Hande Yener’in, katıldığı bir televizyon programında bazı meslektaşlarını hedef göstererek “Bakkal şarkısı yapıyorlar” demesi de büyük bir polemiğin başlangıcı oldu. Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Keskin, Yener’in bu sözleri üzerine, “Bizi küçük düşürdü. Manevi tazminat davası açacağız ama kendisinden bir özür bekliyoruz” dedi. Hızını alamayan Keskin şöyle devam etmişti: “Biz insanlar tarafından sevilen, sıkıntılarını ve dertlerini paylaşan baba yarısı kişileriz. Sanırım Hande Hanım’ın reklama ihtiyacı var ki, böyle bir polemik yaratarak gündemde kalmaya çalışıyor. Bir basın açıklaması ile bakkallara onun kasetini almaması için duyuru yapacağız.”
İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin’in 250 bin YTL’lik tazminat davası açacağını söylemesinin ardından, bir televizyon programına katılan şarkıcı Hande Yener ise ‘bakkal şarkısı’ sözünün sanat camiasında bir terim olduğunu, bakkalların bu lafa kırılacağını tahmin etmediğini söyleyip, programın jüri üyesi Müjdat Gezen’in ısrarına dayanamayarak tüm bakkallardan özür dilemiş ve konu kapanmıştı.

Doktorlar
Cem Yılmaz’ın oynadığı cips reklamındaki “iş bitirici doktor” karakteri de doktorların tepkilerini çekti. “Bize gelip, ‘Doktor bu ne?’ diyerek dalga geçiyorlar” diyen doktorlar ünlü komedyenin oynadığı reklam filmiyle ilgili rahatsızlıklarını dile getirdi.

Hemşireler
Erol Köse’nin mini etekli ve bol makyajlı hemşirelerin oynadığı klibi de hemşireleri kızdırdı.

Kapıcılar
“Bizimkiler” dizisindeki kapıcı Cafer ise meslek gruplarının isyanlarına örnek teşkil edecek ilk rol modeli olmuştu. Kapıcı Cafer rolü o dönemde neredeyse bütün kapıcılar tarafından protesto edilmişti.

Yorum yazın