Yaşam

‘Itır Koşunca’ neler olmaz ki!

Yazan: Laçin Mıstıkoğlu
Ertan Önsel

Süper güçleri olmayan “süper kahraman” bir kız çocuğunun öyküsünü anlatan “Itır Koşunca”, Itır Erhart’tan ilham alıyor

Esra Ercan Bilgiç’in yazdığı, Nurten Deliorman’ın resimlediği Itır Koşunca adlı öykü kitabı küçük okurlarıyla buluştu. Itır Koşunca, bu yıl dünyanın en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka üyeliğine seçilen, Adım Adım oluşumunun kurucusu Itır Erhart’ın öyküsünü anlatıyor.

Öykü kitabının yazarı Esra Ercan Bilgiç, kitabın çıkış noktasının, bir yıl kadar önce kızıyla arasında geçen diyalog olduğunu söylüyor. “Bana bir gün ‘süper kahraman ne demek?’ diye sordu. Ben de ‘süper yetenekleri olan, insanlar için güzel şeyler yapan, dünyayı değiştirmeye ve daha iyi bir yer yapmaya çalışan kişi’ diyerek anlatmaya çalıştım. Sonra, ‘süper güç nedir?’ diye sordu. Ben de süper güç için uçabilir, tırmanabilir gibi çeşitli örnekler verdim. Ardından ‘süper gücü olmayan süper kahraman olamaz mı?’ diye sordu…”

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Esra Ercan Bilgiç, bu soruya hiç düşünmeden yan ofisteki meslektaşını örnek gösterir; “Olmaz olur mu? Itır var!” cevabını verir. Süper gücü olmayan bir süper kahraman, üç buçuk yaşındaki kızın o kadar ilgisini çeker ki, her akşam annesinden kendisine Itır’ı anlatmasını ister: “Nasıl koşmuş, kimlere yardım etmiş?…”

Bilgiç böylece Adım Adım oluşumunu kızı için hikayeleştirmeye başlar.  Bu hikayenin başka çocukların da ilgisini çekebileceğini düşünerek, ilk çocuk kitabı Ispanaklı Yumurta'yı yazmayı bitirdikten sonra Itır Koşunca öykü kitabını yazmaya karar verir.

Fikrini Itır Erhart’la paylaştığında aldığı olumlu tepkiyle, süper yeteneği olmayan süper kahraman hikayesini Final Kültür Sanat Yayınları'na gönderir.
Spor faaliyetleri aracığıyla sosyal sorumluluk projeleri için kaynak yaratmayı hedefleyen Adım Adım oluşumunu ve kitap gelirinin bağışlanacağı Koruncuk Vakfı’nı anlatan Itır Koşunca, bir köyde başlıyor. Köy, “Oturupduranlar” köyü ve bu köyde dünyaya gelen kız çocuğu Itır, bir gün köy halkının tembelliğine kızıp koşmaya başlıyor ve başka bir köye ulaşıyor. Burada, Koruncuklarla (kimsesiz çocuklarla) arkadaş oluyor. Itır daha sonra köyüne dönüp ekinleri yetiştirmeyi, hep beraber koşmayı ve koruncuklara yardım etmeyi teklif ediyor. Böylece; koşanlar çoğalıyor ve Oturupduranlar Köyü’nün adı, “Koşuverenler” olarak değişiyor… 

Adım adım yardım peşinde koşanlar

Adım Adım, sportif etkinlikler aracılığıyla, bağışçı kişi ya da kurumlarla, ihtiyaç sahiplerini buluşturmayı misyon edinmiş bir sivil oluşum. 2008’den bu yana Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Buğday Derneği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), TEMA, Koruncuk Vakfı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) yararına yaklaşık 8 milyon TL bağış topladı.

Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi “Itır neden koşuyor?” başlıklı haberimize bulabilirsiniz.

Itır Erhart’la birlikte, medya ve iletişim çalışmaları alanında ders veren akademisyenler oldukları için çocuk kitaplarıyla ilgili ayrı bir hassasiyete sahip olduklarını söyleyen Bilgiç, çocuklara yönelik kültürel ürünlerde yer alan toplumsal cinsiyetle ilgili ayrımcı yaklaşımın aksine, hareket eden, pasif olmayan bir kız çocuğu kahraman kurguladığını anlatıyor. Medya anlatılarında kız çocuklarının genellikle evde yemek yapan, annesine yardım eden; erkek çocukların ise dışarıda koşup oynayan karakterler olarak sunulduğunu belirterek, Itır’ın öyküsünü bütün bu klişelerden arındırarak yazdığını söylüyor.

Kitabın ilham kaynağı Itır Erhart ise kendisinden yola çıkılarak çocuklar için, çocukların anlayabileceği dilde bir hikaye kurgulanmasından çok mutlu olduğunu belirterek, Esra Ercan Bilgiç'i bu alanda çok başarılı bulduğunu dile getiriyor. Adım Adım oluşumunun yaş ortalamasının 40 ve üzeri olması nedeniyle çocuklara ulaşamadığını anlatan Erhart, “Toplumsal konularda çocukların harekete geçmesi ve küçük yaşlarda bu gibi sorunları düşünmeye başlayacak olmaları çok heyecan verici” diyor.

Erhart, Türkiye’de eğitim sistemindeki sorunlar, kadın erkek eşitsizliği, devlet korumasındaki çocuklar ve başka toplumsal sorunlar üzerine çok ileri yaşlarda kafa yorulmaya başladığını hatırlatarak, bir çocuğun kendinden başkasını da düşünerek büyümesi,  bunun farkında olması ve dünyaya bu şekilde bakmasının çok önemli olduğunu dile getiriyor.

24 Aralık’tan itibaren internet kitapçılarında ve ardından tüm kitabevlerinde bulunabilecek olan Itır Koşunca’nın geliri Koruncuk, Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’na aktarılacak.

Ashoka’nın bu yılki üyesi

ABD merkezli uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Ashoka, günümüzün acil toplumsal sorunlarına kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri destekliyor. Dünya genelinde 70 ülkeden 3 bini aşkın Ashoka üyesi, insan hakları, kalkınma, çevre, sağlık, eğitim/gençlik ve vatandaş katılımı gibi çeşitli alanlarda çalışıyor. Bu isimler arasında Nobel Barış Ödülü sahibi Grameen kurucusu Muhammed Yunus, Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, Fairtrade kurucusu John Rice ve bu yıl Nobel Barış Ödülü’nü alan Kailash Satyarthi gibi isimler de bulunuyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Itır Erhart ve yine Adım Adım oluşumunun kurucularından  Renay Onur, Ashoka’ya bu yıl seçilen beş sıra dışı sosyal girişimci arasında yer aldı. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬Onur ve Erhart 2000 yılından bu yana Türkiye’den seçilen, Hayrettin Karaca, Victor Ananias, Bedriye Hülya, Şehnaz Layıkel, İbrahim Betil, Ömer Madra ve Nasuh Mahruki gibi isimlerin de aralarında bulunduğu, 31 Ashoka üyesi arasına girdi.

2 Yorum

  • Yardıma muhtaç olanlar için iyilikler yapan herkesi kutluyorum.Toplumsal sorunlara çözüm bulmak için ilgi gerekir o da zaten var.
    BİLGİ'de.Sevgiler.
    —-

  • Torunum 4,5 yaşında cok iyi bir dinleyici şu anda.Sizleri kutluyorum.Itırın maceralarını ben de heye anla bekliyorum.Başarılar diliyorum…

Yorum yazın