Sanat

Jane Birkin aramızda

Yazan: Elif Nebipaşagil

Bir zamanların seksi kadın oyuncusu, söylediği tek şarkıyla muhafazakarları hop oturtup hop kaldıran İngiliz sinema oyuncusu, şarkıcı, besteci ve yönetmen Jane Birkin beş yıl aradan sonra yine İstanbul’da. Jane Birkin denilince, onu skandal yaratan “Je t`aime moi non plus” şarkısındaki erotik sesli kadın ve sansürlere maruz kalan “Blowup” filmindeki seksi manken kimliğiyle hatırlayanlar çoktur. 17 […]

Bir zamanların seksi kadın oyuncusu, söylediği tek şarkıyla muhafazakarları hop oturtup hop kaldıran İngiliz sinema oyuncusu, şarkıcı, besteci ve yönetmen Jane Birkin beş yıl aradan sonra yine İstanbul’da.

Jane Birkin denilince, onu skandal yaratan “Je t`aime moi non plus” şarkısındaki erotik sesli kadın ve sansürlere maruz kalan “Blowup” filmindeki seksi manken kimliğiyle hatırlayanlar çoktur.

17 yaşındayken “Passion Flower Hotel” adlı müzikalde sahne alan Birkin, provalar sırasında “James Bond” filmlerinin müziklerine imzasını atan ünlü İngiliz besteci John Barry ile tanışıp, kısa bir süre sonra evlendi.

Jane Birkin, henüz 20 yaşındayken oynadığı “Blowup” adlı gerilim filminde baştan çıkarıcı performansıyla hafızalara kazınan mankenlerden birini canlandırmıştı. Erotik sahneleri nedeniyle, 60’lı yıllarda gündeme oturan film, bir kadının çıplak olarak gösterildiği ilk ingiliz filmi olma özelliğini taşıyor. Bu filmdeki rolüyle dikkatleri üzerine çeken Birkin’a film teklifleri gecikmedi.

“Blowup”tan sonra “Slogan” adlı filmde Fransızca bilmemesine rağmen başrol alan Jane, aynı zamanda filmin şarkısında da Serge Gainsbourg ile düet yaptı. 1969 yılında film çekimleri sırasında tanıştığı Serge Gainsbourg ‘la 14 yıl süren bir aşka yelken açmış oldu. Düet yaptıkları şarkının erotik sözleri yüzünden İtalya’da, İspanya’da ve İngiltere’de şarkı yasaklandı, buna rağmen büyük bir ticari başarı elde etti. Böylece 60’lı yıllarda skandal yaratan “Je t`aime moi non plus” adlı parçayla, sinema dünyasından sonra müzik dünyasına da adım atmış oldu.

1975’te Gainsbourg’un ilk filmi olan ve şarkıyla aynı ismi taşıyan “Je t’aime… moi non plus” filminde oynadı. Jane Birkin, bu performansıyla Cesar Ödülü kazandı.1992`de Victoires de la Musique ödüllerinde Yılın Kadın Sanatçısı ödülünü kazandı. Birkin, müzik ve sinema hayatında elde ettiği başarı dışında göçmen hakları ve AIDS gibi konularda derneklerle çalışmalar yaptı. Bosna, Ruanda ve Filistin`i ziyaret ederek çocuklarla ilgilendi. 1960’lı yıllarda muhafazakar kesimler tarafından kıyasıya eleştirilen Birkin, 2001`de İngiliz Kraliyet Nişanına layik görüldü.

Eşi Gainsbourg’un vefatından sonra onun şarkılarını en iyi yorumlayan sanatçı ünvanıyla 1996 yılında Gainsbourg’un 15 bestesini yeni düzenlemelerle seslendirdi ve Goran Bregovic, Les Negrettes Vertes gibi sanatçılarla birlikte stüdyoya girip “Versions Jane” adlı albümü yayınladı.

Sanatla iç içe yaşayan bir aileye sahip olan Birkin’ın annesi Judy Campbell, Noel Coward müzikallerinde rol alan bir oyuncu, kardeşi Andrew Birkin de senarist ve yönetmen. 3 çocuk annesi olan Jane, 50’nin üzerinde filmde rol aldı, birçok albüm yaptı ve bunlarla sınırlı kalmayıp yönetmen ve senarist olarak da kendini geliştirdi. 2007 yılında Cannes’da ilk yönetmenlik denemesi olan ‘Boxes’i izleyici karşısına çıkaran Jane, son albümü olan ‘Enfants Dihiver’i ise geçtiğimiz yıl yayımladı.

63 yaşında olmasına rağmen güzelliğiyle yıllara meydan okuyan Jane Birkin, 2004 yılında çıkardığı ‘Arabesque’albümüyle Gainsbourg melodilerini Ortadoğu, Kuzey Afrika ve çingene müzik formlarıyla biraraya getirerek genç kuşaktanda yeni bir dinleyici kitlesi edinerek, popülaritesini korumaya devam etti. ‘Arabesque’ albümüyle 30’un üzerinde ülkeyi dolaşan Birkin, 2004 yılında İstanbul’a da gelerek turne kapsamında bir konser verdi.

5 yıl aradan sonra tekrar İstanbul’a gelecek olan Jane Birkin, 21 Nisan saat 21.00’de Türker İnanoğlu Maslak Show Center’da müzikseverlerin karşısına çıkacak. Bu konserinde ise ağırlıklı olarak Gainsbourg klasiklerini ve son iki solo albümünde öne çıkan parçalarını yorumlayacak.

Yorum yazın