Eğitim İnsan hakları Yaşam

Kapılarını umuda açan ev!

Yazan: Dila Özdoğan

Roman Hakları Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle özellikle Roman çocuklarla çalışma yürütmek için kurulan Çimenev Bilim ve Sanat Merkezi çocukların hayatını değiştirmek için çalışıyor.

Sadece etnik kökeninden dolayı eğitim hakkını kullanamayan çocuklar düşünün. Ayrımcılığa uğrayan, dışlanan ama aslında pırıl pırıl çocuklar. 2016’dan beri İstanbul Elmadağ’da dezavantajlı çocuklar için çalışan Çimenev‘in odak noktası, roman oldukları için dışlanan, eğitim sistemi içinde yer bulmakta zorlanan çocukların ödevlerini yapacakları aynı zamanda sosyal aktivitelere katılabilecekleri bir ortam sağlamak. Çimenev’e gelen çocuklar gönüllü eğitmenler eşliğinde ödevlerini yapıyor. Ödevler bitince de her çocuk kendi ilgi alanına göre atölye çalışmalarına katılıyor. Sadece çocuklara değil annelere de seminerler, atölyeler düzenleniyor. Okul terkini önlemek, okula devamsızlığı azaltmak ve çocukların akademik başarılarını arttırmak için gönüllü hocalar birçok aktivite gerçekleştiriyor. Yapılan tüm aktiviteler bölgedeki çocukların ve ailelerin ekonomik nedenlerle ulaşamadıkları, sosyal, sanatsal ve bilimsel faaliyetlere erişmelerini sağlayarak fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla planlanıyor. Proje ve eğitim koordinatörü Melek Bahat ile Çimenev hakkında konuştuk…

Melek Bahat

Melek Bahat

Çimenev nasıl hayata geçti?
Çimenev projesi aslında Hacer Foggo’nun hayali. Roman hakları alanında mücadele verirken, hak savunuculuğu kapsamında politikalar üretiyordu. Çimenev modeli aslında bir eğitim politikası. Okullarda yaşanan ayrımcılık ve önyargıları önlemek ve çocukları güçlendirmek adına ortaya çıkmış bir proje. Somut adımlarını Harbiye bölgesindeki Çimenev ile attık. Sonrasında aile ve okul ziyaretleri ile projemizi genişlettik ve şimdi olduğu şekliyle aile çalışmalarına dönüştürdük. Eğitim politikasını aslında sosyal destek hizmetleri politikaları kapsamına doğru evrilmesi için emek verdik.

Projeye siz nasıl dahil oldunuz?
Benim dahil olmam şöyle oldu, 9 yıldır STK’larla işbirliği içindeyim. Çocuk hakları alanında çalışıyordum. O sırada Kuştepede çalışırken Hacer’le tanıştım ve mezun olurken Çimenev kuruldu. Profesyonel iş hayatıma Çimenev’de başladım ve birlikte büyüdük.

Projeyi hayata geçirirken ne tür zorluklarla karşılaştınız ve karşılaşıyorsunuz?
Hedefimiz aslında her mahalleye Çimenev kurmak ve belediyelere, kamuya ve özel sektöre bu işi anlatmaktı! Geçen yıllarda bu çok zordu. Az kişinin çalıştığı bir ekibiz ve hem projeyi hayata geçirip hem de tanıtım yapacak fırsatımız olmuyordu. Aynı zamanda projeyi ayakta tutacak fon aramak zorundaydık. Kaynak geliştirmek yorucu ve profesyonellik gerektiren bir konu, Çimenev sayesinde hepimiz öğrendik.

Şimdi yerel seçimlerden sonra Şişli Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi projeyi kabul etti. Mahalle evleri projelerini Çimenev modelinde yapacaklar ve böylece biz hayalimizi gerçekleştirdik. Şimdiki zorluğumuz bürokrasi ile sivil toplum anlayışını bir arada koordine etmek.

Projenin amaçları nelerdir?
Çocukların yararı ve katılımı gözetilerek hazırlanan bireysel programlar ve ailelerin, okulun ve yerel yönetimlerin desteğiyle ortak çalışma yürütüp, bütüncül yaklaşım ortamı yaratılarak çocukların sağlıklı gelişimlerine katkı sağlamak ve fırsat eşitliği yaratmayı hedefliyoruz. Bu amaçla bir taraftan okul devamsızlığını önlemek, okul başarılarını artırmak, diğer taraftan da sosyal, bilimsel ve sanatsal aktivitelerle özgüvenlerini yükseltmek için çalışıyoruz.

ÇimenEv’in gelecek hayalleri nedir?
Her mahalleye Çimenev açma hayalinin peşinden koşmak. Daha çok belediyeye anlatmak. Adalar Kent Konseyi ile Büyükada’da açmak için işlemlere başladık. Tekirdağ kıpraşıyor. Ankara’da Hayalevi kurduk. Esenyurt’ta El Ele Derneği bizimle benzer bir projeye başladı, birlikte ilerliyoruz. Gaziantep devam ediyor. Sırada Bilecik ve Denizli belediyeleri var.

Nasıl destek olabiliriz?
Düzenli bağışçımız olarak, destek olabilirsiniz. Bu sayede daha çok belediyeye anlatma fırsatımız olur, çünkü oralara giderken tanıtım malzemelerimizi, yol ücretlerimizi, eğitim ücretlerini dernek olarak biz karşılıyoruz. Hedefimiz profesyonel şekilde yapmak. Ekibimizi büyütmek ve Çimenev’i daha görünür kılmak için bu projeyi daha çok duyurmak.

Yorum yazın