Genel

Karanlık, sesini duyurdu

Yazan: [email protected]

Simge Sunguroğlu WWF – Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın çağrısına uyan yüz binler, cumartesi akşamı ışıklarını kapatarak, tüm dünyayı daha iyi bir gelecek için örgütlenmeye davet etti. Işık, bu eylemin sembolüydü. İnsanları ihtiyacı kadar tüketmeye, küçük enerji tasarruflarla, büyük kazanımlar elde edilebileceğini göstermeye ve doğal kaynakları, yerküreyi korumaya yüreklendiren bir sembol. Bir saatlik eylem, kalıcı sonuç […]

Simge Sunguroğlu

WWF – Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın çağrısına uyan yüz binler, cumartesi akşamı ışıklarını kapatarak, tüm dünyayı daha iyi bir gelecek için örgütlenmeye davet etti. Işık, bu eylemin sembolüydü. İnsanları ihtiyacı kadar tüketmeye, küçük enerji tasarruflarla, büyük kazanımlar elde edilebileceğini göstermeye ve doğal kaynakları, yerküreyi korumaya yüreklendiren bir sembol. Bir saatlik eylem, kalıcı sonuç elde edebilmek için bireysel çabaların önemini ortaya koydu.

Eylemi Türkiye’den destek veren kişi ve kurumların sayısı, dünyanın pek çok kentine göre düşük kaldı. Eylem saatinin, Beşiktaş-Fenerbahçe Süper Lig karşılaşmasıyla çakışması, Dünya Saati uygulamasına az sayıda işletmenin katılmasında etkili oldu. Uygulamanın öncesinde, WWF – Doğal Hayatı Koruma Vakfı’na kayıt yaptıran bazı kuruluşlar ışıklarını kapatmadı ancak küresel ısınmaya dikkat çekmeyi amaçlayan bu sembolik eylemi anlatan yayın ve duyurularda bulundu.

Türkiye’de kim, ne yaptı?

Hilton zincirinin Türkiye’deki tüm otelleri, eyleme katıldı. 29 Mart 2008’de, otellerde konaklayan tüm müşteriler konu hakkında bilgilendirildi. Restoran, lobi gibi genel mekânlarda ise bir saat süreyle ışıklar kapatıldı ve ortam mumla aydınlatıldı. Hilton İzmir Oteli’nde evlenen bir çift, davetlilerini mum ışığında misafir ederek eylemi destekledi.

“Dünya Saati” hareketine katılan kurumların arasında Türkiye İş Bankası’da yer aldı. Banka, İstanbul Levent’teki ve aralarında Türkiye’nin en yüksek binasının da bulunduğu İş Kuleleri’nin ışıklandırmasına bir saat ara verdi. Yeni Karamürsel Mağazaları, 4. Levent’teki merkez binasında ışıklar söndürüldü.

Santral İstanbul Müze Eğitim Birimi eylemi, hafta boyunca eğitim için Enerji Müzesi’ne gelen okul gruplarını bilgilendirerek destek verdi. Sıra dışı reklam alanları yaratmak için kurulan Sniper Channel, eyleme, internet sitesine “banner” koyarak dahil oldu. Ayrıca medya ajansları ve reklam verenlerin de içinde bulunduğu 1000 kişilik e-posta grubuna mesaj gönderdi. Eylemi internet sayfasındaki “banner” ile destekleyen NTSR Ulus
lararası Fuar ve Kongre Organizasyonları Şirketi, ofis ışıklarını söndüren bir başka kuruluştu.

Mustafa Kemal Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki Toplum Gönüllüleri (TOG) kulüpleri de üniversitelerine afişler asarak ve e-posta gruplarına bilgi mesajları atarak destekte bulundu. Eylem için kayıt yaptıran Muğla Üniversitesi TOG Kulübü, sınav saatiyle çakışması nedeniyle katılamadı. TED Ereğli Koleji öğrencilerinden oluşan Doğa Bekçileri Kulübü, okulda pankartlar ve duyurular yaparak arkadaşlarını bilgilendirerek katılımı sağlamak için çaba gösterdiler.


Avustralya’nın yüzde 58’i eyleme katıldı

Sidney’de 2007’de ilki gerçekleştirilen eylemin, birçok ülkeye örnek olabileceğini düşünenler haklı çıktı. Geçtiğimiz yıl, o günkü elektrik tüketimini yüzde 10,2 oranında azaltan Sidney’in başarısını, 300 kilometre güneybatısında bulunan Canberra yüzde 11,4’le geride bıraktı. Canberra’da yaşayanların yüzde 73’ü eyleme katıldı. Avustralya genelinde katılım ise yüzde 58’i buldu. İnsanlar elektronik aletlerini ve ışıkları kapatarak destek vermeye çalıştı. AMR Interactive’in araştırmasına göre Avustralyalıların yüzde 56’sı ışıklarını, yüzde 46’sı ev aletlerini ve yüzde 36’sı ise cep telefonlarını kapattı.

Bush’a rağmen San Fransisco

Fiji ve Yeni Zelanda’da başlayan eylem San Fransisco’da sona erdi. ABD Başkanı George W. Bush’un küresel ısınmaya karşı uygulamaları desteklememesine rağmen San Fransisco’da geniş katılım gözlendi. Milyonlarca insan ışıkları ve elektronik aletleri söndürerek küresel ısınmaya karşı durdu. Aynı zamanda Toronto 900, Bangkok ise 165 megavatlık tasarruf yaptı.

Ülkeler, sembol haline gelmiş bina ve mekanların ışıklarını eylem sırasında kapattılar. Prens Charles’ın Gloucestershine Malikanesi, San Fransisco’daki Golden Gate Köprüsü, Sidney’de Opera Binası, İngiltere’de Brighton İskelesi ve Chicago’da The Sear Gökdeleni bir saat boyunca karalığa gömüldü.

Yorum yazın