Genel

Karmaşık ilişkiler ağı: Ergenekon

Yazan: Ahmet Şık

Her şey 12 Haziran 2007’de, Ümraniye Çakmak Mahallesi’ndeki bir gecekondunun çatısında gizlenen 27 el bombası, TNT kalıpları ile fünyelerin ele geçirilmesiyle başladı. Önce bombaların sahibi olmakla suçlanan emekli Astsubay Oktay Yıldırım tutuklandı ve süreç kısa sürede Ergenekon terör örgütü soruşturmasına dönüştü. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın yürütüyor.“Halkı isyana […]

Her şey 12 Haziran 2007’de, Ümraniye Çakmak Mahallesi’ndeki bir gecekondunun çatısında gizlenen 27 el bombası, TNT kalıpları ile fünyelerin ele geçirilmesiyle başladı. Önce bombaların sahibi olmakla suçlanan emekli Astsubay Oktay Yıldırım tutuklandı ve süreç kısa sürede Ergenekon terör örgütü soruşturmasına dönüştü. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın yürütüyor.
“Halkı isyana teşvik, devletin gizli belgelerini ele geçirmek, darbe ortamı hazırlamak” için faaliyet yürüttüğü öne sürülen “Ergenekon örgütü”nü ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan operasyon bir yıldır sürüyor.
Aralarında emekli askerler, gazeteciler, akademisyenler, çete liderleri ve siyasilerin de bulunduğu birbirinden ilginç isimlerin AKP iktidarını devirmek amacıyla biraraya geldiği öne sürülen Ergenekon soruşturmasında şu ana kadar 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı, 49’u tutuklandı.
Bir yıldan fazladır yürütülmesine rağmen iddianamesi hâlâ tamamlanmadığı için eleştirilen soruşturmada adları mafya davalarıyla anılan Sedat Peker, Kürşat Yılmaz, Hadi Özcan, Yaşar Öz, Semih Tufan Gülaltay, Danıştay Davası hükümlüsü Alparslan Aslan ve Osman Yıldırım’ın da bulunduğu birçok kişinin “şüpheli”, Alaattin Çakıcı ve Ali Avni Balkaner’in de aralarında bulunduğu bazı kişilerin de “tanık” olarak bilgisine başvuruldu.

JİTEM’ci gazetecinin ifadeleri

Ergenekon soruşturmasına dayanak oluşturan bilgilerin, 2001’de kendisini gazeteci olarak tanıtan, JİTEM adını kullanarak dolandırıcılık yaptığı öne sürülen Tuncay Güney’in ofisine yapılan baskınla ele geçirildiği iddia edildi. O dönem ifadesi alınan Güney, Ergenekon örgütüyle ilgili bilgi verdi, ama soruşturma kapatıldı.
Güney’in ifadesine göre, örgütün ‘manifestosu’ İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’in yönlendirmesiyle yazılmıştı. Güney, Veli Küçük hakkında da bilgi vermişti.
Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Doçent Ümit Sayın’ın bilgisayarında da Ergenekon’la ilgili belgeler ele geçirildiği söylendi.
Alparslan Aslan’ın Mayıs 2006’da Danıştay üyelerine saldırı düzenlemesinin ardından, daha sonra tutuklanacak kişilerin adı ilk kez duyuldu. Kısa süre sonra Aslan’ın Cumhuriyet’e iki kez el bombası atılması olayının da faillerinden olduğu anlaşıldı.

İlk operasyon

12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda el bombaları ve patlayıcılar ele geçirildi. Patlayıcıların eski astsubay Oktay Yıldırım’a ait olduğu belirlendi. Cumhuriyet’e atılanlarla benzer özellik taşıdığı öne sürüldü. 16 ve 19 Haziran 2007’de emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin’in de aralarında olduğu 15 zanlı, “devletin gizli belgelerini ele geçirmek ve terör örgütüne üye olmak”tan tutuklandı.

2. adım Eskişehir’de

Soruşturma devam ederken, ikinci büyük operasyon ağustosta Eskişehir’de yapıldı. Eski binbaşı Fikret Emek gözaltına alınırken, annesine ait evde 11 kilo plastik patlayıcı ve suikast tüfeği Kanas ele geçirildi. Emek’le birlikte Gazi Güder, işadamı Kuddusi Okkır, yazar Ergun Poyraz gibi isimler tutuklandı.

Susurluk paşası cezaevinde

Soruşturmanın tamamlanmak üzere olduğu sanılırken sürpriz bir gelişme yaşandı. 22 Ocak 2008’de gerçekleştirilen operasyonda Susurluk’un ifadesi dahi alınamayan paşası emekli Tuğgeneral Veli Küçük, avukat Kemal Kerinçsiz, emekli kurmay albay Mehmet Fikri Karadağ, Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan, emekli binbaşı Zekeriya Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 33 kişi gözaltına alınıp 14’ü tutuklandı.

Akademisyenler de tutuklandı

Soruşturmanın genişletilmesiyle birlikte, şubatta, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Ensititüsü’nde görevli Doçent Ümit Sayın, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Emin Gürses, kuyumcu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Noel Baba Barış Konseyi Derneği Başkanı Muammer Karabulut’un da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alınıp tutuklandı.

Cumhuriyet, İP, çete liderleri

21 Mart 2008’de ise bu kez soruşturma Cumhuriyet ile İşçi Partisi’ne uzandı ve İlhan Selçuk, Doğu Perinçek ile Kemal Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 12 kişi, sabaha karşı ev ve işyerlerine yapılan operasyonla gözaltına alındı. İP, Aydınlık dergisi ve Ulusal Kanal’ın bilgisayarları ve arşivine el konuldu.
Alemdaroğlu tutuklanması talebiyle sevk edildiği mahkemede, Selçuk savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, diğer zanlılar tutuklandı. Çete liderleri Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay ve Yaşar Öz’ün ifadeleri alındı.
Bugün (1 Temmuz 2008) ise emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile Cumhuriyet Ankara temsilcisi Mustafa Balbay ve ATO Başkanı Sinan Aygün’ün de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Son operasyonlarla adları kamuoyunda sıkça duyulan emekli paşalara kadar uzanan Ergenekon soruşturması kapsamında şu ana kadar tutuklanarak cezaevine gönderilen kişiler şöyle:

Asker ve polisler:Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli kurmay albay Mehmet Fikri Karadağ, emekli binbaşı Fikret Emek, emekli yüzbaşı Gazi Güder, emekli yüzbaşı Zekeriya Öztürk, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli astsubay Oktay Yıldırım, emekli astsubay Mahmut Öztürk, eski uzman çavuş Muhammet Yüce, eski polis Aydın Yüksek.

Kuvvacılar:Kuvva-i Milliye Derneği Genel Başkanı Bekir Öztürk, Kuvay-i Milliye Derneği yöneticisi Kahraman Şahin, Kuvay-i Milliye Derneği çalışanı Erol Ölmez, Kuvay-i Milliye Teşkilat Başkanı Hüseyin Görüm, Kuvay-i Milliye Derneği üyesi Abdullah Arapoğlu, Kuvay-i Milliye Şube Başkanı Hüseyin Gazi Oğuz, Kuvay-i Milliye Derneği Başkan Yardımcısı Murat Çağlar, Ayasofya Derneği Başkanı Muammer Karabulut, işadamı Kuddusi Okkır, SESAR Başkanı İsmail Yıldız.

İşçi Partililer:İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, İP Genel Sekreteri Nusret Senem, İP Basın Bürosu Başkanı Hikmet Çiçek, Ulusal kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, İP üyesi gazeteci Adnan Akfırat, İP’nin yayın organı Aydınlık Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Serhan Bolluk, İP’nin yayın organı Ulusal Kanal İzmir temsilcisi Hayati Özcan.

Akademisyen, gazeteci ve yazarlar:
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi doçent doktor Habip Ümit Sayın, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi doçent doktor Emin Gürses, Balıkesir Üniversitesi emekli öğretim üyesi Orhan Tunç, yazar Ergün Poyraz, gazeteci Asuman Özdemir, yazar Ümit Oğuztan, gazeteci Vedat Yenerer, Açık İstihbarat isimli ulusalcı internet sitesinin sahibi Behiç Gürcihan.

Bu kişilerin yanı sıra el bombalarının ele geçirildiği gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak, Mete Yalazangil, Erkut Ersoy, avukat Kemal Kerinçsiz, Susurluk davası hükümlüsü Sami Hoştan , Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Türk Ortadosk Patrikhanesi basın sözcüsü Sevgi Erenerol, Vatan Bölükbaşı, kuyumcu Hayrettin Ertekin, Abdulmuttalip Tongar, Selim Akkurt, Ali Yiğit ve Rasim Görüm de tutuklananlar arasında.

Yorum yazın