Genel

Ergenekon’da tepkiler AKP’ye yöneldi

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.com Ergenekon soruşturması kapsamındaki son gözaltılar ilginç zamanlamasıyla da dikkat çekti. Operasyon, Genelkurmay Başkanı olması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaşanan ve içeriği açıklanmayan buluşmasından sonra tam da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, AKP’nin kapatılması istemiyle açtığı davada, Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklama yaptığı gün gerçekleşti. Gözaltına alınanlar […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

Ergenekon soruşturması kapsamındaki son gözaltılar ilginç zamanlamasıyla da dikkat çekti. Operasyon, Genelkurmay Başkanı olması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaşanan ve içeriği açıklanmayan buluşmasından sonra tam da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, AKP’nin kapatılması istemiyle açtığı davada, Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklama yaptığı gün gerçekleşti. Gözaltına alınanlar arasında bulunan eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur emekliye ayrıldıktan sonra Atatürkçü Düşünce Derneği’nin başkanı olmuş ve başı kapatma davasıyla dertte olan AKP’ye karşı yapılan Cumhuriyet mitinglerinin düzenlenmesinde etkin rol oynamıştı. Gözaltına alınan diğer emekli paşa Orgeneral Hurşit Tolon ise son dönemde ulusalcı çizgisiyle ön plana çıkmış, Türkiye’nin çeşitle yerlerinde düzenlenen hükümet karşıtı konferans ve panellere katılarak sivrilmişti. Ankara’da başlayıp İstanbul ile Trabzon ve Antalya’ya da sıçrayan gözaltılarla ilgili basın camiası başta olmak üzere iş dünyası ve hukukçular arasında tepkiyle karşılandı. Eleştirilerin başında ise 1 yıldan fazla bir zamandır süren Ergenekon soruşturmasının iddianamesinin hazırlanamamış olması geliyor. Son gözaltılardan sonra Ergenekon soruşturmasına yönelik tepkiler şöyle.

Hikmet Çetinkaya (Cumhuriyet Gazetesi yazarı):
Ergenekon önceden planlanmış bir operasyon. Ortada bir iddianame bile yokken böyle bir olay olması hukuk dışıdır. İktidarın programlı bir eylemidir. Türkiye nereye götürülmek isteniyor gözlerimizle görüyoruz. Bu özellikle Cumhuriyet gazetesine yönelik bir sindirme operasyonudur.

Ali Sirmen (Cumhuriyet Gazetesi yazarı):
1 yıldır iddianamesi bile hazırlanamayan Ergenekon soruşturması laik Cumhuriyeti savunan herkes için tehdittir.

Cüneyt Arcayürek (Cumhuriyet Gazetesi yazarı):Aramalarda polis hiçbir şey bulamadı ve bulamayacak. Bunlar klasik hikayeler. Buldukları ya da bulacakları bir şey yok kanaatindeyim. Bakalım olayların gelişmesini hep beraber izleyeceğiz. Yapacak bir şey yok şimdilik.

Şükran Soner (Cumhuriyet Gazetesi yazarı): Gözaltılar devrim karşıtı güçler tarafından yapılmıştır. Süreç büyük bir medya savaşını başlatmıştır. Türkiye’de hukuk ve demokrasi katledilmektedir.

Ruşen Çakır (Gazeteci):Emekli orgenerallerin gözaltına alınmasının Ankara için sürpriz olarak değerlendirmek yanlıştır. Ergenekon soruşturmasının halen aktif olarak görev yapan kamu görevlilerine uzanıp uzanmayacağını merak ediyorum.

Emin Çölaşan (Gazeteci yazar):Akılla mantıkla açıklanması mümkün olmayan olaylar bunlar. Yüzüm kızarıyor böyle bir ülkede yaşamaktan. Gündemi değiştirmek için yapılan bir olaydır.

Muharrem Sarıkaya (Sabah Gazetesi Ankara temsilcisi):Mustafa Balbay’ın gözaltına alınması benim için büyük sürpriz oldu. Yapılanları anlamak mümkün değil. Sonuçta bir yıldır Ergenekon ile ilgili bir iddianame hazırlanmamış ama davaya yeni gözaltılar ekliyorsunuz. Bu sanırım bir ara gaz. Eğer bu konuda bir sonuç elde edilecekse bir an evvel yapılması gerekiyor. Bir savcının bu kadar yetkili olması ve gözaltılar yapmasını da Meclis’in dikketine sunmak gerekiyor.

Özdemir Özok (Türkiye Barolar Birliği Başkanı): Hukukun üstünlüğü korunmalıdır. Bir yıldır çalışma sürüyor. Usule uyarak hukuk kuralları içinde hukukun ve yargının dokunamayacağı hiç kimse yoktur. İlk koşul bu kurallara uymak ve hukuka aykırı işlem yapmadan bu işleri götürmek. Bu kişiler kamuoyunun son derece yakından tanıdığı isimler ve böyle bir ithamla gözaltına alınıyorlar. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğüne söyleyecek hiç bir şey yok. Ama bunlar Türkiye’de hukukun üstünlüğü anlayışını, hukuku zedeler. Geniş kitlelerin inancını zedeleyen söylem ve eylemlerden uzak durmak gerekir.

Suay Karaman (ADD Genel Sekreteri): Ergenekon Operasyonu kapsamındaki gözaltılar son derece hukuksuz bir uygulamadır. Türkiye’de iktidar tarafından bir sivil darbe uygulanmaktadır. Ve bu darbe kapsamında bütün yurtseverler göz altına alınmaktadır. Sonuçlarını yakında göreceğiz. Ama bu olay bir yerde kırılacaktır mutlaka. Geri tepecektir. Zaten bugün kapatma davasıyla ilgili başsavcının savunması var. Bu olay resmen, Başsavcının savunmasına karşılık AKP’nin yaptığı oyundur, tezgahtır.

Ahmet Abakay (Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı):Türkiye alacakaranlık kuşağına uyanmıştır. Yaratılan korku ortamı Türkiye’nin itibarını sarsmaktadır. 12 Mart’ı ve 12 Eylül’ü yaşayan birisi olarak, bu olayları olağanüstü hal dönemlerine benzetiyorum. Bundan sonra sıra kimde şeklinde bir kaygıyı kimsenin yaratmaya hakkı yok. Ergenekon ciddi bir soruşturma olabilir ancak 1 yıldan bu yana iddianamesi hazırlanamayan bir soruşturma ciddiyetini kaybetmiştir. Türkiye’yi karanlık bir koridora sokmaya kimsenin hakkı yoktur.

Yorum yazın