Koronavirüs günlüğü Yaşam

Kış turizm merkezleri hafta sonu kısıtlamalarından muaf

Yazan: İpek Kutlu
Fotoğraf: İpek Kutlu

Kayak merkezleri ve oteller 25 Aralık’ta açılacak sezona hazır. HaberVs, salgın kısıtlamaları ve hafta sonu yasaklarının pistlere nasıl yansıyacağını araştırdı.

Kayak merkezleri ve oteller 25 Aralık’ta açılacak sezon öncesinde hazırlıklarını tamamladı. Ancak pandemi önlemleri kapsamında hafta sonu yasakları geldi. Yasaklarla birlikte otel işletmecileri ve misafirleri için yasakların kayak pistlerine yansıyıp yansımayacağı konusunda bir belirsizlik oluştu. HaberVs‘nin kayak merkezlerindeki otellerden aldığı bilgiler, hafta sonları kayak pistlerinin kullanımı sorununun aşıldığını gösteriyor.

Örneğin Uludağ Kervansaray Oteli haftasonları için rezervasyon kabul ettiklerini, rezervasyon yapan otel müşterilerine izin kağıdı çıkarttıklarını ve sokağa çıkma yasağından muaf tutulabilecekleri bilgisini veriyor. Otel yönetimi, bu belgeyle birlikte kayak pistlerinin rahatça kullanılabileceğini belirtiyor.

Kartalkaya’da da müşterilere benzer bir çözüm sunuluyor. Kaya Palazzo ve Kervansaray Otel, müşterilerinin rahatça kayak yapabileceklerini ve sokağa çıkma yasağından muaf olduklarını belirtiyor.

Palandöken’de durum farklı

Erzurum Palandöken Sway Hotels yönetimi ise izin belgesi ve muafiyet kararının yeni çıktığını belirtiyor. Sway Hotels’den Yasemen Kurubaş, “Otelimizde konaklayan misafirler otelin özel tesislerini, pistlerini kullanabiliyor. Fakat Palandökende yer alan diğer pistlerden yaralanamıyor. Tesislerimize dışarıdan misafir kabul etmiyoruz” diyor.

Dedeman Palandöken Ski Lodge Otel de yerli-yabancı turist ayrımı yapılmadığını, otelde konaklayan misafirlerin başka otellerin pistleri dışında Palandöken’deki diğer pistleri kullanabileceklerini belirtiyor. Bununla birlikte sokağa çıkma yasağının pist kullanımı için geçerli olmadığını ancak muafiyeti olmayan misafirlerin yasak sırasında şehre inemeyeceklerini söylüyor.

Otel içindeki önlemler

Palandöken Sway Hotels çalışanı Yasemen Kurubaş, Covid-19 önlemleri kapsamında otelin bir katının olası bir şüpheli vaka durumu için izolasyon odaları olarak ayrıldığını, kayak odalarını da sosyal mesafe kurallarına göre ve Covid-19 tedbirlerine uygun olarak düzenlediklerini, kayak ekipmanlarının her gün dezenfekte edildiğini belirtiyor.

Yılbaşındaki dört günlük yasakta da hizmet vereceklerini söyleyen Kurubaş, açık büfelerde el temasını ve büfeye teması azaltmak amacıyla çalışanlar tarafından maşa ile servis yapılacağını ayrıca gıda üretim aşamalarında HACCP standartlarına tam uyum sağlanarak, gıda güvenliği uygulamalarıyla detaylandırıldığını ifade ediyor.

Dedeman Palandöken Ski Lodge Otel  çalışanları, Covid-19 kapsamında alınan tedbirler için; SPA merkezlerinin kapalı tutulduğunu, açık büfe yerine tek menü olarak hizmet verdiklerini, ortak alan kullanımlarında sosyal mesafe kurallarına dikkat edilerek akşam 21:00’e kadar canlı müzik olabileceğini belirtiyor.

Sağlık bakanlığı tarafından sürekli denetim yapılıyor

Uludağ Kervansaray Otel ve Kartalkaya Kaya Palazzo Otel tarafından alınan tedbirler de Palandöken’deki otellerle aynı. Açık büfe servislerinde personel tarafından servis yapılacağı, ortak alan kullanımları için ise Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli denetim yapıldığı belirtiliyor.

Aralık ayının başlarında yabancı turistlerin, yerli turistlerin aksine yasaklardan muaf olacağının açıklanması kayak sektöründeki belirsizliği arttırmıştı. Kayak merkezi işletmecileri ve otel yöneticileri bu krizi atlatmak için hem Turizm Bakanlığı hem İçişleri Bakanlığı’na dilekçe yazmıştı. Yazılan dilekçede, kayak pistlerinin kullanımı için otellerdeki yerli ve yabancı turistlerin hafta sonu yasaklarından muaf tutulmaları talep edilmişti.

Yorum yazın