Spor

‘Koca maçta bir tek Donk mu tartışılmalı’

Yazan: Billur Akbaş
Hüseyin Aldemir

Sporcu Sağlığı konulu panele katılan Kasımpaşa Teknik Direktörü Shota, Donk’u kötü niyetli görmediğini söyledi

KasımpaşaTeknik Direktörü Shota Arveladze Beşiktaş maçında Kasımpaşaspor’lu Donk’un maç topuna müdahalesi ile ilgili olarak “maç içinde bu tip hareketler olabilir. Donk’un art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Hakemin verdiği karar ise kendi tercihidir” yanıtını verdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün dün Santralistanbul kampüsünde düzenlediği Sporcu Sağlığı konulu panelde konuşan Arveladze, HaberVs muhabirinin Beşiktaş maçıyla ilgili sorusu üzerine “Hakemler kurallar ne gerektiriyorsa ona göre karar veriyorlar” diyerek, maçla ilgili sadece bu olayın konuşulmasını da doğru bulmadığını ifade etti.

“Sporcu Sağlığına Teknik Adam Bakışı” ve “Sporcu Sağlığına Medya Bakışı” konu başlıkları altında iki oturumda gerçekleşen panelin bir diğer konuşmacısı UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik’ti. UEFA’da ilk kez doping kurulunu kurduklarını ve sağlıklı sporcular yetiştirmek üzere ilk adımları attıklarını söyleyen Erzik Ankara’da da doping merkezini faaliyete geçirdiklerini belirtti. Erzik 5-7 Şubat 2014 tarihlerinde Madrid’de geleneksel olarak düzenlenen UEFA Medikal Bilimsel Konferansı’nın altıncısının gerçekleştirileceğini söyledi.

Erzik zaman zaman saha içinde ölümlere şahit olduklarını ve bu sorunun acil olarak çözümlenmesi gerektiğini belirterek “bu çağda bu nasıl önlenemez” dediklerini, bunun bir acil çözümünü geliştirmek istediklerini ve bundan sonra, FIFA müsabakalarında “defibrilatör” (kalp atışını normal ritmine döndüren cihaz) yoksa maçların oynanmaması kararı aldıklarını anlattı.

Takımda oluşacak yaralanmalarda teknik ekibin önemine değinen Teknik Direktör Cevat Güler ise sporcu yaralanmalarının en aza indirgenmesi için kısa ve uzun vadeli antrenman planlaması yapılması gerektiğini söyledi. Oyuncunun da bu bilinci kazanması gerektiğini ifade eden Güler, bu işin ekip işi olduğunu ve karşılıklı bir planlamayla yürütülebileceğini belirtti.

Almanya’nın Düsseldorf Basket Takımı koçu Murat Didin de eski dönemlerdeki masör eksikliğine dikkat çekerek, masörlerin arık takımın  bir parçası haline geldiğini söyledi. Doping sorununa da değinen Didin, Avrupa’da buna aynı zamanda sporcu sağlığı açısından da bakıldığını söyledi. Didin, “Almanya’da doping kontrolüne kendiniz gitmek durumundasınız. Herhangi şüphe uyandırıcı bir durumda bütün takım zaten idrar tahliline gider. Dolayısıyla kendini denetlemek de bu konuda önemli bir katmandır” dedi. Panele katılan konuşmacılardan teknik direktör Bülent Korkmaz da profesyonel futbolcunun kendisine bakmasının ve bir profesyonel olarak yaşamasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Fotoğraf: Hüseyin Aldemir

Takım Doktoru Cem Ergenç, büyük bir ekiple çalıştıklarını ve takım doktorunun sadece görünen bir yüz olduğunu söyledi. 24 tane sporcuyu her hafta maça hazırladıklarını ve koydukları tanıda en ufak bir sorun çıktığında bunun futbolcu adına olduğu kadar kendileri için de büyük bir risk olduğunu anlattı.

İkinci oturumda konuşan Doğan Haber Ajansı Spor Müdürü Faik Gürses yaklaşık 2 aydır sağlık haberi veremediklerini böyle bir haber akışının sağlanamadığını belirtti. Spor yazarı Zeki Çöl ise, 90’lı yıllardan sonra Futbolun sadece bir oyun olmaktan çıkıp büyük bir endüstriye dönüştüğünü belirterek spor hekimliğine duyulan ihtiyacın da, oluşan bu büyük endüstride dönen büyük paraların ve futbolculara yapılan yatırımların da önemli rol oynadığını söyledi. Spor yazarı Levent Tüzemen futbolun ürün haline geldiğini ve bu durumda en büyük rolü sponsorların ve Avrupa şampiyonlar liginin oynadığını söyledi.

Konuşmacılardan Milli Sporcu Tümer Metin, sakatlanmanın sporcu için de korku verici olduğunu belirterek, “futbolcunun, teknik ekibe, sağlık ekibine güvenmesi çok önemli. Futbolcu olarak ekibin size uygulamanızı önerdiği gereklilikleri de yerine getirmeniz gerekiyor. Futbolcu sakatlandıktan sonra aslında daha fazla sorumluluk alıyor” dedi. Metin, futbolcunun kendisine iyi bakmadığı için sakatlandığı düşüncesinin çok büyük bir yanılgı olduğunu söyledi. Sakatlanmanın koşullara bağlı olarak değiştiğini ve sporcu sağlığı konusunda en önemli etkenin uyku olduğunu belirtti.

Yorum yazın