Sanat

Michael Jack – SON!

Yazan: Mine Savaş

29 Ağustos 1958’de Amerika’nın Indiana eyaletinde doğan Michael Jackson, dokuz çocuklu bir ailenin yedinci çocuğuydu. Babasının müzik sevdası yüzünden Jackson, daha altı yaşında, dört kardeşiyle birlikte sahneye çıktı ve “The Jackson Brothers” isimli grup oluştu. 1976’da “The Jacksons” olarak ismini değiştiren grup, 1978’de Destiny isimli albümleriyle büyük sükse yaptı. Zira Michael Jackson’ın kendi bestelediği şarkıların […]

29 Ağustos 1958’de Amerika’nın Indiana eyaletinde doğan Michael Jackson, dokuz çocuklu bir ailenin yedinci çocuğuydu. Babasının müzik sevdası yüzünden Jackson, daha altı yaşında, dört kardeşiyle birlikte sahneye çıktı ve “The Jackson Brothers” isimli grup oluştu. 1976’da “The Jacksons” olarak ismini değiştiren grup, 1978’de Destiny isimli albümleriyle büyük sükse yaptı. Zira Michael Jackson’ın kendi bestelediği şarkıların büyük beğeni toplaması ve albümün iki milyona yakın satması onun yeteneğini gözler önüne serdi ve şöhretin kapısını açtı.

1979’da ilk bağımsız solo albümü “Off the Wall” albümünün 20 milyona yakın satış yapmasıyla Jackson, tüm dünyaya sesini duyurdu. Albüm satışıyla da American Music Awards’da üç dalda ödül kazandı ve aynı yıl “En İyi R&B Erkek Vokal” dalında Grammy ödülünün sahibi oldu. 1982’de çıkarttığı “Thriller” albümünün 109 milyon satmasıyla da gerçek bir efsane ve “pop idolü” haline geldi. Neredeyse tüm dünya onun şarkılarını söylüyor ve onun gibi dans ediyordu. 1984’te sekiz Amerikan Müzik Ödülü, dört Amerikan Video Ödülü, üç MTV Video Müzik Ödülü ve Üstün Başarı Ödülü alarak müzik piyasasına adını altın harflerle kazıdı.

1987’de çıkarttığı “Bad” albümünün dünya çapında 30 milyon satması büyük bir hayal kırıklığı yaratsa da yine de en çok konuşulan adam olmayı başardı. Fakat bu sefer albümünden çok ten rengindeki değişiklik dikkatleri üzerine çekti. Medyada, Jackson’ın zenci olmaktan utandığı için bir takım operasyonlar geçirdiği ile ilgili dedikodular gündeme geldi. Ancak Jackson vitiligo yani, deri veremi adlı bir hastalığa yakalandı. Zenciler arasında milyonda bir görülen bu hastalık yüzünden birçok operasyon geçirmek zorunda kaldı.

1991’de “Dangerous” albümüyle bir önceki albümündeki istikrarı kaybetmedi ve yine dünyada 30 milyon satış rakamı elde etti. “Black or White” isimli şarkısına çektiği klip nedeniyle hakkında çıkan “ırkçı” söylentileri karşısında üzüntüsünü dile getirdi, aynı zamanda da bir takım sosyal sorunluluk projelerine imzasını attı. Çocukların daha iyi ve eşit yaşam koşullarında büyümesi ve topluma faydalı bireyler olmaları için “Heal the World Fundation” isimli bir fon kurdu. Aynı yıl yine Grammy ödülünden eli boş dönmedi ve Michael Jackson “Yaşayan Efsane” ödülünü aldı.

Jackson, 1994’te Elvis Presley’in kızı Lisa Marie Presley ile evlenerek magazin basının en konuşulan adamı oldu. 1996’da eşinden boşandıktan sonra yine aynı yıl Deborah Jeanne Rowe ile evlenerek iki çocuk sahibi oldu. Fakat bu evliliği de boşanmayla sona erdi. Özel hayatındaki karmaşaya rağmen 1995’te “HIStory” isimli bir albüm çıkarttı ve 18 milyona yakın satış elde etti. Ghosts isimli parçaya çekilen 35 dakikalık klip, dünyanın en uzun müzik videosu oldu ve uluslararası bir başarı kazandı.

Michael Jackson’ın 2001’de çıkarttığı “Invincible” son albümü oldu ve tüm dünyada 10 milyon sattı. 2003’te yeni bir albüm çıkartacağı söylendi, ama albüm bilinmeyen sebeplerden ötürü çıkmadı. Çocuklara yönelik cinsel istismarla suçlanan ünlü şarkıcı, hakkında açılan davalardan beraat etse de stresten dolayı kilo kaybetmeye başladı. En son 2006’da Tokyo’da MTV tarafından düzenlenen Video Müzik Ödülleri’nde görülen Michael Jackson, 8 Temmuz 2009’dan itibaren Londra’da 50 konser vereceğini açıkladı.

26 Haziran 2009’da ünlü şarkıcı Michael Jackson’ın kalbi durdu ve hayata veda etti. Jackson’ın avukatı, şarkıcının gerçekleştirmek istediği konserler için forma girmek adına birtakım ilaçlar kullandığını ve bu ilaçların ölümüne sebep olabileceğini söyledi.

Yorum yazın