Kültür Mirası

Mustafa Demir’in saklayamadığı gerçek

Yazan: Gökhan Tan
Gökhan Tan

Sulukule’deki ilk evin temelini atan Fatih Belediye Başkanı alanda hiçbir buluntu çıkmadığını iddia ederken, birkaç metre uzaktaki 18. yüzyıla ait Osmanlı su yolu inşaat demirleriyle gizleniyordu.

Sulukule’de TOKİ’nin inşa edeceği temel atma törenine katılan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, basın mensuplarının yakında bulunmadığı bir anda, yanındakilere arkeolojik kazı alanını göstererek “İşte bize yapılan zulüm” diyordu. Demir’in bu sözlerini işitmemiz üzerine mikrofonumuzu kendisine yönelttik ve zulüm nitelendirmesiyle ne anlatmak istediğini sorduk, Başkan şu cevabı verdi:

Sulukule bilimsel kazılarını “zulüm” olarak niteleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in HaberVs'ye verdiği cevabın ses kaydını dinlemek için tıklayınız.

 “Burası elle kazı yapılacak yerler değil işte. Normal zemine ulaşılmış zaten. Normalde bunun altında bir şey bulunma olasılığı sıfır. Bizim şu anda burada (inşaat) yapmamız lazım.”

Başkanın alandan ayrılmasının ardından, bu konuşmanın geçtiği noktaya sadece birkaç metre mesafede, kalıp donatı demirlerinin arkasına gizlenmiş, ilk bakışta molozu andıran buluntular dikkatimizi çekti. Basın mensupları da Mustafa Demir’le birlikte kazı alanından ayrılmıştı. Yakından incelendiğimizde, demirler arkasına gizlenmiş bu buluntuların Osmanlı su künkleri olduğunu fark ettik. Uzmanlara göre bu, 18. yüzyılın ortalarına tarihleniyordu.

Yaklaşık bir metre derinlikte, tahrip edilmiş durumdaki künklerin alanı boydan boya kat ettiği ve kazı alanının dışında kalan, semtte Yeşil Çeşme olarak bilinen tarihi çeşmeye ulaştığı sanılıyor.

Yorum yazın