Genel

“Olay sağ – sol çatışması değil”

Yazan: [email protected]

Aslıhan Birgül 6 Nisan Pazartesi günü Akdeniz Üniversitesi’nde sağ ve sol görüşlü öğrenciler arasında çıkan kavgada biri ağır 10 kişi yaralanırken 34 öğrenci gözaltına alınmıştı. Kavgada karşıt gruba silahla ateş açan ve henüz yakalanamayan Ömer Ulusoy’un kimliği ve siyasi bağlantıları günlerdir basın ve kamuoyunda tartışılıyor. Ulusoy’la bağlantısı nedeniyle MHP Genel Merkezi Antalya İl Teşkilatını feshetti […]

Aslıhan Birgül

6 Nisan Pazartesi günü Akdeniz Üniversitesi’nde sağ ve sol görüşlü öğrenciler arasında çıkan kavgada biri ağır 10 kişi yaralanırken 34 öğrenci gözaltına alınmıştı. Kavgada karşıt gruba silahla ateş açan ve henüz yakalanamayan Ömer Ulusoy’un kimliği ve siyasi bağlantıları günlerdir basın ve kamuoyunda tartışılıyor. Ulusoy’la bağlantısı nedeniyle MHP Genel Merkezi Antalya İl Teşkilatını feshetti ama tartışma hâlâ bitmiş değil.

Olayla ilgili olarak Akdeniz Üniversitesi rektöründen, Antalya MHP il başkanına kadar konuşmayan kalmadı.

Medyakronik, yaşanan çatışmayı ve sonrasındaki gelişmeleri, güvenlik nedeniyle adını vermediğimiz bir Akdeniz Üniversitesi öğrencisiyle konuştu.

Olay nasıl başladı? Nasıl gelişti?
Önce yurtta kalan öğrenciler aralarında tartışmaya başladılar. MHP’li bir grup başka bir grupla tartışıyor.

MHP’li grubun karşısındaki nasıl bir grup? Bazı gazetelerde Kürtçü, bazılarında solcu bir grup diye nitelendi…
Bu kavga kesinlikle sağcı – solcu ya da ülkücü – Kürtçü kavgası değil. Olay, daha çok mahalle kavgası şeklinde başladı. Yani kesinlikle siyasi bir kavga değil. Kendini MHP’li olarak tanıtan grupla kendilerine belli bir grup diyemeyeceğim bir takım kişiler tartışıyorlar.

Bu kişilerin siyasi eğilimi ne?
Daha çok entelektüel takılan, kimisi kendini liberal olarak tanımlayan öğrenciler ama bunları belli bir grup olarak tanımlamak mümkün değil.

Peki, Ömer Ulusoy gibi öğrenci olmayan kişiler nasıl karışıyor olaya?
Aralarındaki tartışma kavgaya dönüşünce, MHP’li grup okul dışında bağlantıları olan Ömer Ulusoy’u okula çağırıyorlar. Bundan sonra olaylar bildiğiniz gibi gelişiyor.

Akdeniz Üniversitesi’nde ortam şu anda nasıl? Gerginlik sürüyor mu?
Hiç bir şey olmamış gibi. Kimse de bir daha tekrarlanacağını düşünmüyor. Herhangi bir gerginlik, tedirginlik yok. Ömer Ulusoy’un kim olduğuna, okulda ne işi olduğuna dair de kimsenin bir merakı yok. Kısacası genel olarak bu olay öğrencilerin pek umurunda değil. Genelde okul içinde yapılan yorumlar, olayın bir provokasyon olduğu yönünde.

Olayın bir provokasyon olduğuna katılıyor musunuz?

Hayır, böyle geçiştirilmemeli ama yaşananlar burada kimsenin pek umurunda değil aslında.

Rektörlükten yapılan açıklama tatmin edici mi? Okulda güvenlik önlemleri ne durumda?
Okulda güvenlik çok zayıf… Göstermelik olarak kapıda duran birkaç güvenlik görevlisi var ama onlar da kimseye kimlik bile sormuyorlar. Arabalara yol vermek için kapıları açıp kapamak dışında yaptıkları bir şey yok. Herkes elini kolunu sallayarak okula kolayca girebiliyor. Dört yıldır bu okulda okuyorum. Bana ilk kez dün kimliğim soruldu. “Biraz geç olmadı mı?” diye sorduğumda “Geç olsun güç olmasın” diye alaycı bir cevap verdiler. O yüzden silahlı birinin okula bu kadar rahat girmesi pek şaşırtıcı bir durum değil. Herkes aşırı rahat… Çaycısından öğretim üyesine kadar kimsenin olaya hassasiyetle baktığı yok. Hatta şöyle düşünceler bile öne sürülüyor: “Bu üniversitenin geçmişinde hiçbir siyasi olay olmamıştır. Üniversitenin prestiji bu şekilde kirletilmemeli. Bu olay bir kız meselesiymiş gibi lanse edilmeli.” Bir takım öğretim üyeleri ve öğrenciler ciddi ciddi bunları öne sürebiliyorlar.

Yorum yazın