Genel

Sandıktan çıkan John Lennon

Yazan: HaberVs

Özlem Özbaşoozbas@medyakronik.com Efsane kelimesi de yetersiz kalabiliyorsa ne diye bahsetmeli ondan? Kimilerine göre ilah, kimilerine göre gönül adamı. Birini öldürebilecek kadar ilkelce -ya da çılgınca mı demeli- seven hayranının kurbanı: John Lennon. Birçoklarına göre depresyonla geçen, kendi deyimiyle “kayıp hafta sonu” 1973 – 1975 yılları, fotoğraf karelerine yansıyan samimi haliyle yeniden canlanıyor. John Lennon’ın daha […]

Özlem Özbaş
oozbas@medyakronik.com

Efsane kelimesi de yetersiz kalabiliyorsa ne diye bahsetmeli ondan? Kimilerine göre ilah, kimilerine göre gönül adamı. Birini öldürebilecek kadar ilkelce -ya da çılgınca mı demeli- seven hayranının kurbanı: John Lennon. Birçoklarına göre depresyonla geçen, kendi deyimiyle “kayıp hafta sonu” 1973 – 1975 yılları, fotoğraf karelerine yansıyan samimi haliyle yeniden canlanıyor.

John Lennon’ın daha önce yayınlanmamış 140 fotoğrafı, bir dönem beraber olduğu May Pang tarafından sandıktan çıkarıldı, “Instamatic Karma” isimli bir kitapta toplandı. Yüzerken, eğlenirken, yemek yerken, oğluyla vakit geçirirken çekilmiş fotoğraflarıyla Lennon’ı hiç bu kadar “yakından” tanımamıştık.

May Pang, Lennon’la geçirdiği 18 aylık sürecin fotoğraflarını anekdotlarla harmanlamış. 52. Sokak’ta kiraladıkları daireden Disneyland’da geçirdikleri zamana kadar her anıyı… Pang, sadece en yakın arkadaşlarıyla paylaştığı bu fotoğrafları yıllarca dolabındaki bir kutuda saklamış…

Gülümseyen fotoğraflar
May Pang, fotoğrafları yayınlama fikrinin son birkaç yılda doğduğunu söylüyor. “Ne zaman arkadaşlarıma John’la ilgili bir anımı anlatacak olsam, bu anıyı yansıtan bir fotoğraf bulup çıkarıyordum. Hayranları John’u bir de benim gözümden görsünler istedim.”

Lennon’ın mutsuz, depresif, bol alkol tükettiği dönemi olarak bilinen bu yılların o kadar da kötü geçmediğini ispatlama isteği de kitabın basılmasında büyük etken olmuş. Gülümseyen bu fotoğrafların önyargıları bir kalemde sileceğiyse kesin.

Instamatic Karma, “evde”, “oyunda”, “işte” ve “dışarıda” başlıklı dört bölümden oluşuyor. 4 Mart’ta basılan kitap -üzülerek söyleyelim- henüz Türkiye’deki raflarda yerini almadı. Sabredemeyenler için Amazon.com ve eBay’de satışta.

Yorum yazın