Yaşam

Sosyal adalet için genç fikirler

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Projeleriyle Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülü'ne layık görülen 10 öğrenci, Santralistanbul yerleşkesinde düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve bu yıl ikincisi düzenlenen Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri'nin sonuçları belli oldu. 10 genç sosyal girişimci Santralistanbul yerleşkesinde düzenlenen törenle 3 Şubat akşamı ödüllerini aldı.

Türkiye'deki genç sosyal girişimcilere ulaşmayı, ihtiyaç duydukları konularda onlara eğitim fırsatı sunmayı ve fikirlerini tanıtmalarına yardımcı olmayı amaçlayan projede, Onur Çiçek “universdeliden.com”, Şükrü Bezen “benvarim.com”, Yusuf Çopur “Okumayı Seviyorum”, İpek Yosunlu “Annemin Kilimleri”, Sami Çeltikoğlu “Gıda Güvenliği”, Hazal Alyagut “Lacus”, Hisar Uyar “bogaziciogrenci.com”, Nevin Bitirgiç “Polisiye İngilizce”, Ferhat Pektekin “Aspendos Tiyarosu” ve Gökhan Yüceerim “Gönüllü Durağı” projeleri ile ödül sahibi oldular.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve International Youth Foundation (Uluslararası Gençlik Vakfı), Sylvan/Laureate Foundation (Sylvan/Laureate Vakfı) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile hayata geçirilen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri, Türkiye’de Sosyal Girişimcilik anlayışının yaygınlaşmasını hedefliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, Uluslararası Gençlik Vakfı Başkanı William Reese, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Nurdan Şahin ve Sylvan Laureate Vakfı Toplum Projeleri (Network) Ağ Ürünleri ve Hizmetleri Müdürü Katherine Zuga’nın yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarından davetliler katıldığı törende konuşan Rıfat Sarıcaoğlu “Genç nüfusa sahip bir ülke olarak, gençlerimizin hayal gücünü hayata yansıtmamız gerekiyor. Genç Sosyal Girişimci ödülleri bu genç zihinleri topluma faydalı projeler üretmeye teşvik ediyor. Bizler gençlerimize güveniyoruz ve onları yapacakları ve yaratacakları her türlü yenilikte destekliyoruz” dedi.

TEGV Genel Müdürü Nurdan Şahin, Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Program Direktörü Tevfik Başak Ersen, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Ural Aküzüm, Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi, Milliyet Köşe Yazarı Meral Tamer, Marjinal & Porter Novelli Koordinatorü Leylan Yener, Gençtur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hülya Denizalp, Kocaeli Üniversitesi  Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Burcu Kümbül Güler, Bilgi GSGÖ 2010 Finalisti Ayşegül Güzel seçici kurulda yer aldı.
 

“Yaşadığım güçlüklerden yola çıktım”
Onur Çiçek (23) – www.universdeliden.com

Girişimci olmak için ortada bir açığın olması ve bunun farkına varılması gerekiyor. Üniversite hayatımda yaşadığım zorluklardan hareket ederek bu fikri oluşturdum. Zor şartlarda üniversite okuyan gençlere ve çocuklarını okutmak için sıkıntıya giren ailelere bu proje ile yardımcı olduğumu, sorunlarına çözüm bulduğumu düşündüğümde kendimi bir sosyal girişimci olarak değerlendiriyorum.

“Önce adalet”
Gökden İpek Yosunlu (21) – Annemin Kilimleri

Bir hukuk öğrencisi olarak, adaletin doğuştan gelen bir hak olduğu inancındayım ve bu yüzden, benim için bir sosyal girişim fikrinin en kutlanmaya değer yanı adaletli olmasıdır. Toplumun dezavantajlı gruplarına, ihtiyaçları olan desteği vererek çok şeffaf bir perdeyle ayrıldıkları diğer insanlarla aralarında bağ kurmak; toplumu birbirine bağlayabilmek sosyal girişimciliktir. Proje, çalışamayan köylü kadınların, geleneksel bir değeri olan kilim dokumacılığından aile ekonomilerine gelir sağlaması ve bunu günden güne kolaylaşan bir sistem içinde ve çalışan kadın sayısının artmasına önayak olacak şekilde yapmaları. Diğer bir hedef, çöp olarak atılan birçok maddenin aslında dönüştürülebilir hammaddeler olduğu bilincinin kazandırılmasıdır. Projede kilimin üretim maddesi, çöpe atılacak atık perde kumaşlarından sağlandı. Toplumsal baskılar nedeniyle dışarıda çalışamayan kadınların evlerinin önüne kilim dokuma tezgahları kuruldu. Bu tezgahlar, hem kadınların rahat iş yapmasını hem de köylünün onların yaptıkları işi öğrenmesini sağladı ve iş meşrutiyet kazandı.

“Güvenilir gıda özellik değil, standart olmalı”

Sami Çeltikoğlu (28) – Gıda Güvenliği

Geniş çerçeveli sosyal problemleri teşhis etmek ve çözmek için bir sosyal girişimciye gereksinim duyulur. Çünkü bir sosyal girişimci, tüm sistem dönüşene dek yılmadan çalışmayı sürdürebilecek vizyon ve kararlılığa sahiptir. Ben bunu kendimde görüyorum. Projenin amacı, çevreye zarar vermeden gıda üretimi yapmayı sağlayacak teknolojileri ve yenilikleri tüm paydaşlarla birlikte hayata geçirmek, temiz dünyanın oluşmasına katkı sağlamak, güvenilir gıda konusunda gıda işletmecilerine bilgi transferi yapmaktır. Hedef, güvenilir gıdanın bir özellik değil, bir standart haline getirilmesidir.

Sivas'a tiyatro
Ferhat Pekyiğit (21)- Aspendos Tiyatrosu

Sivas’ta hiç kimsenin cesaret edemeyeceği bir girişimle tiyatro açtım ve Sivas halkına tiyatroyu sevdirmek için sabırla uğraşıyorum.

Yorum yazın