Spor

Ali Koç: ‘Meşale yakanlar stada alınmayacak’

Yazan: Atakan Gülşen

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, uyarılara rağmen tribünde ısrarla meşale yakan ve kulübün ceza yemesine neden olan taraftarların stada alınmayacağını belirtti.

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, takımın UEFA Avrupa Ligi’nde çıktığı deplasman maçlarında tribünde meşale yakan ve kulübün ceza almasına neden olan taraftarların stadyuma girmelerine engel olacaklarını söyledi. Kulübe ceza getiren bu sorumsuzluğa kayıtsız kalamayacaklarını belirten Koç, “Onların stada girmemeleri için  elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu bile bile lades olayını ben kabul edemiyorum” dedi. Koç’un açıklamaları taraftarlar arasında tartışma yarattı.

Ali Koç, kulüp Yüksek Divan Kurulu’nun 5 Kasım 2022 Cumartesi günü gerçekleşen olağan toplantısında konuştu. Türkiye’de aldıkları cezaların genellikle merdiven boşluklarının boş bırakılmaması ve yaşanan saha olayları ile ilişkili olduğundan bahseden Koç, sezonun geri kalan kısmında yurt içinde 560 bin TL cezaya çarptırıldıklarını, UEFA müsabakalarında aldıkları cezaların ise büyük çoğunluğunun tribünlerde yakılan meşalelerden kaynaklandığını ve bu cezaların şu ana kadar 200 bin Euro’ya ulaştığını belirtti.

“50 bin ya da 75 bin Euro daha ceza yiyeceğiz”

Başkan Koç, son olarak Dinamo Kiev deplasmanında yaşanan olaylar sebebiyle UEFA tarafından ek cezalar gelmesini beklediklerini belirtirken, bu cezaların 50 bin ile 75 bin Euro bandında olmasını öngördüklerini söyledi. Fenerbahçe Spor Kulübü yönetim kurulu üyelerinden Selahattin Baki’nin stadyumda müdahalelerde bulunarak, Ahmet Ketenci’nin ise İstanbul’dan tribünde etkili olabilecek insanlarla iletişim kurarak bu olayların önüne geçmeye çalıştıklarını açıkladı.

Fenerbahçe Başkanı, meşalelerin Türkiye’de stadyumlara sokulmadığını ancak Avrupa’da stadyumlara bu tip yanıcı maddelerle bir şekilde girilebildiğini, taraftarlardan tribünde meşale yakılmamasını ve ses bombası kullanılmamasını istediklerini ve tribündekilerden bu konuda söz aldıklarını ancak bu sözün tutulmadığını belirtti. Taraftarların, meşalelerin yüzde 90 oranında engellenebileceğini ancak “Yedi sekiz meşale yanmazsa olmaz” şeklinde cevap verdiğini belirten Koç, “Siz bunu böyle yapmayı tercih ettiniz” diyerek taraftara tepkisini ortaya koydu.

“50 bin Euro Fenerbahçe’ye koyar mı?”

Ali Koç, Fenerbahçe’nin Dinamo Kiev ile Ukrayna’daki savaş sebebiyle Polonya’nın Krakow şehrinde karşılaştığı UEFA Avrupa Ligi grup aşamalarının altıncı ve son maçında bir tribün sorumlusu ile taraftarlar arasında yaşanan ilginç bir anekdottan da bahsetti. Tribün sorumlusunun taraftarları meşale yakmamaları konusundaki uyardığını, taraftarların sorumluya cezanın miktarını sorduğunu, “50 bin Euro” cevabını almalarının ardından “50 bin Euro Fenerbahçe’ye koyar mı?” diyerek meşaleleri yaktıklarını iddia etti:

“Biz her gün maaşları nasıl ödeyeceğiz diye yatıp kalkarken bu sorumsuzluğa kayıtsız kalamayız. Bundan sonraki ilk Avrupa maçımızda, bu kişilerin biliyoruz kim olduklarını, onların stada girmemeleri için de elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu bile bile lades olayını ben kabul edemiyorum, kusura bakmayın.”

UEFA talimatlarına göre tribünde yakılan meşale başına 500 Euro ceza uygulandığını, eylemin ikinci tekrarında yine aynı işlemin tekrarlandığını ancak cezanın yüzde 50 oranında arttırıldığını, ikinci tekrardan sonra ise bu oranların arttığını ancak talimatta hangi oranda arttığının belirtilmediğini söyleyen Ali Koç, dolayısıyla cezaların arttırılma oranının inisiyatif kullanılarak belirlendiğini belirtti. “Dolayısıyla ne kadar sıklıkla yaptığınıza ve niyetinize bakıyorlar. Bu zihniyetle biz devam edersek cezalarımız kat ve kat artacaktır” diyen Koç, taraftarlara yönelik uyarıların bir işe yaramadığını ve kulübün bu yüzden böyle katı bir uygulamaya gideceğini vurguladı.

Neler olmuştu?

UEFA Avrupa Ligi’nde grubunu namağlup lider olarak tamamlayan Fenerbahçe, turnuvanın bu sezon en çok gol atan ikinci takımı olmuş ve Rennes, Larnaka ve Krakow şehirlerinde çıktığı üç maçta yedi puan toplama başarısını elde etmişti. Bu üç deplasman karşılaşmasının Rennes ve Krakow ayaklarında GFB Europe’un meşale şovları ses getirmişti, Larnaka’daki karşılaşmada ise KKTC Fenerbahçeliler Derneği’nin tribün performansı televizyonların hoparlörlerine kadar yansımıştı.

GFB Europe Meşale

Fenerbahçe taraftarları Rennes deplasmanında meşaleleri sahaya atıyor

15 Eylül’deki Rennes maçından önce UEFA bu mücadeleyi yüksek riskli maç ilan etmişti. Rennes kulübü maç günü önce deplasmana giden taraftarlara maç biletlerini göndermemiş, ardından Fenerbahçe taraftarları Rennes il sınırında saatlerce bekletilmişti. Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Üyesi Adem Köz’ün iddialarına göre, biletlerin toplanma alanında verileceği söylenerek tribünlere giriş için belirlenen toplanma alanı maça sadece saatler kala iki kez değiştirilmiş, son olarak taraftarlar şehir merkezinin 50 km. uzağındaki bir bölgeye yönlendirilmişti.

Bütün bu yaşananlara rağmen ev sahibi takımın belirlediği 1350 kişilik deplasman tribünü kontenjanın tamamını dolduran GFB Europe, maçın hemen başında önce meşale şovu yapmış, ardından bu meşaleleri sahaya atarak Rennes yönetimine tepki göstermişti.

 

Fenerbahçe Ülker Spor Kompleksi Spor Toto Tribünü’nde GFB’nin hazırladığı 8 Ekim 2022 tarihli koreografi

Fenerbahçe’nin bu sezon Avrupa maçlarında yaşadığı tribün olayları ise Dinamo Kiev’le 27 Temmuz 2022 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi üçüncü ön eleme turunda kendi evinde oynadığı maçta Dinamo Kiev’li oyuncu Buyalskiy’nin attığı golün ardından tribünlere yönelik hareketi sonrası Vladimir Putin lehine yapılan tezahüratlarla başlamıştı. Bu maçtan yaklaşık bir ay sonra 8 Eylül’de yine Dinamo Kiev’le oynanan UEFA Avrupa Ligi grup aşaması ilk maçında Fenerbahçe tribünü Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünden yola çıkarak barışçıl bir koreografiyle barış çağrısında bulunmuş, ilk maçtaki tribün olaylarının telafisini yapmıştı. 3 Kasım’da yine Dinamo Kiev’e karşı Krakow şehrindeki grup aşamasının son karşılaşmasında ise tribünlerin büyük çoğunluğunu Fenerbahçe taraftarları doldurmuş, meşale gösterileri haricinde herhangi bir olay yaşanmamıştı.

UEFA Talimatları Ne Diyor?

UEFA Disiplin Regülasyonları – 2022 Yayını (16. Bent)

UEFA’nın herkese açık olarak yayınladığı 2022 Disiplin Yönetmeliği’ne bakıldığında bu konuyla ilgili karşılaşılacak ilk talimat yönergenin 16. bendinin madde 2c kısmında bulunuyor. Bu maddede kulüplerin destekçilerinin stadyum içinde meşale veya benzeri yanıcı maddeleri yakmasından, bu eylemlerin organizatörün (örneğin Rennes kulübü) ihmal veya eksikliğinden kaynaklandığı ispatlansa bile sorumlu olduğu açıkça belirtiliyor.

UEFA Disiplin Regülasyonları – 2022 Yayını (Ek A, Tablo 1)

Bunun yanı sıra, disiplin cezalarının belirtildiği Ek A’nın 1 numaralı tablosunda meşalele yakma cezasının;

1. Tekrar:
Ceza = Yakılan meşale sayısı * 500 €

2. Tekrar:
Ceza = Yakılan meşale sayısı * 500 € + %50

şeklinde belirtildiği görülebiliyor.

Burada Ali Koç’un eylemin ikinci tekrarından sonraki tekrarlarında cezanın arttırıldığı yönünde yaptığı açıklama, yine Ek A’da bulunan “Bu listede bulunmayıp değerlendirilmeye alınan disiplin cezaları, suçun objektif ve sübjektif elementlerinin uygun disiplin kuralı ile ilişkilendirilmesi yöntemiyle tespit edilip, ağırlaştırıcı ve hafifletici şartlar değerlendirilerek belirlenmektedir” ve “Cezalar suçun tekrarı başına arttırılabilir” ifadeleri yorumlanarak ortaya çıkmış gibi görünüyor. Belirtmekte fayda var ki, UEFA bu talimatlarda cezaların her tekrarda artacağını kesin olarak belirtmiyor, ancak Ali Koç’un da belirttiği gibi bu durum yoruma bırakılıyor ve ceza artırımının önü açılıyor.

Taraftarın tepkisi: Teşekküre ihtiyacımız yok, sadece VEFA

Her ne kadar Ali Koç’un açıklamaları ile UEFA Disiplin Yönetmeliği uyuşuyor olsa da Fenerbahçe taraftar grubu Genç Fenerbahçeliler (GFB) üyeleri münferit olarak bu açıklamalara sosyal medya üzerinden şiddetli tepkilerde bulundu. Taraftarlar Ali Koç’un takıma yurtdışı deplasmanlarda gösterilen desteğe karşılık bu desteği gösteren taraftarların stada alınmama cezasına çarptırıldığını düşünerek isyan ederken, Genç Fenerbahçeliler cephesinden resmi açıklama olarak kabul edilebilecek iki paylaşım oldu. GFB Basın Sözcüsü Amigo Yücel Aslan, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda:

“Fenerbahçe dünyanın her yerinde armasını yalnız bırakmayan taraftarıyla bilinir ve bütündür. Fenerbahçe nerdeyse taraftarı orada olmaya devam edecektir.”

ifadelerine yer verirken, Genç Fenerbahçeliler grubunun üniversite öğrencilerinden oluşan alt grubu UNIGFB resmi Twitter hesabı @unigfborg “Bir meşaledir Fenerbahçe Tribünü… Fenerbahçe uğruna tükettiğimiz nefes için hiçbir teşekküre ihtiyacımız yok. SADECE VEFA” açıklaması ile tepkide bulundu.

Yorum yazın