Gündem

”Suriyeliler, Kürt nüfusu dengelemek için kullanılıyor”

Yazan: Bensu Kaplan

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ayhan Kaya, Suriyeli mültecilerin Güneydoğu’da Kürt milliyetçiliğine karşı denge unsuru olarak kullanıldığını savunuyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya’ya göre Türkiye’deki Sünni Müslüman Suriyeli varlığı, demografik ve ideolojik bir unsur olarak kullanılıyor. Kaya, Suriyeli mültecilerin Güneydoğu’da Kürt milliyetçiliğinin artmasını engelleyen bir denge unsuru olarak kullanıldığını savunuyor.

Suriyeli mültecilerin Türkiye’nin güneydoğusuna yerleştirilmesini “sosyal mühendislik” çabası olarak gören Ayhan Kaya, bu görüşleri geçtiğimiz hafta Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşen “Şimdi Dinleme Zamanı” adlı panelde dile getirdi. İktidarın demografik bir takım meseleleri kendi ideolojik çıkarları doğrultusunda kullanıldığını söyleyen Kaya, iddiasını günümüzden ve yakın tarihten olaylarla örnekliyor.

“Osmanlı’nın iskân politikası uygulanıyor”

Kaya’ya göre Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yerleştirme politikası, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’da uyguladığı iskan politikasına benziyor. “Suriyeli sığınmacılarla birlikte  Güneydoğu’nun demografik yapısının fazlasıyla değişti. Benzer bir durumu 1864’te Osmanlı topraklarına göç eden Çerkesler’de görmüştük. Çerkes nüfus, Balkan milliyetçiliğini dengelesinler diye Balkanlar’a yerleştirilmişti. Osmanlı Çerkes toplumunu, merkez kaç milliyetçiliklere karşı merkezcil ideolojik bir unsur olarak kullanmıştı.”

Bugün Sunni Suriyelilere sağlanan “açık kapı” hakkının, Saddam Hüseyin döneminde Irak’tan kaçan Kürtlere tanınmadığını belirten Kaya “İktidarın Rojova ve Kürt siyasetini, IŞID veya El-Kaide politikasını değerlendiğiniz zaman anlattıklarımı daha iyi anlayabilirsiniz” diye ekliyor.

HaberVs’nin görüşüne başvurduğu iki siyaset bilimci, Kaya’nın iddiasını şöyle yorumluyor.

“Hükûmet demografik değişimden rahatsız olmayabilir”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Emeritus Prof. Dr. İlter Turan, Kaya’nın iddiasının kanıtlarla desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Turan’a göre Suriyelilerin Türkiye’ye gelişinin Kürtlerle doğrudan alakası yok. Turan, “Hatta gelenler arasında Kürtler de bulunmaktadır. Ancak gelenlerin çoğunlukla Arap olması, ülkemizin Güneydoğusunun etnik bileşimini değiştirmektedir” diyor. “Ancak Türk hükümeti böyle bir değişkenlikten şikayetçi olmayabilir” diye de ekliyor.

“Uygulanabilir bir politika değil”

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr.Murat Erdoğan’a göre, Suriye’de iç savaş başladığında Türkiye’ye sığınacak insan sayısı öngörülemeyeceği için, hükûmetin Ayhan Kaya’nın iddia ettiği yönde bir politika geliştirmesi de mümkün olamaz. Türkiye’deki Suriyeliler: Toplumsal Kabul ve Uyum adlı kitabın da yazarı olan Erdoğan, Suriye’den kitlesel göçün ilk yıllarda Kürtleri ve Alevileri rahatsız ettiğini ancak Kobani olayından sonra bu algının değiştiğini düşünüyor. Erdoğan “Hükûmet bu kadar sayıda mültecinin geleceğini tahmin etmediği için böyle bir politika düşünmüş olamaz. Zaten bugünün koşullarında uygulanabilecek bir politika değil. Böyle bir hesap üzerinden hareket edildiğini düşünmüyorum” diyor.
(BK/GT)

Yorum yazın