Yaşam

Suskun Afganistan’ın sesi…

Yazan: İbrahim Vahab
Nasuh Mahruki

Sınır Tanımayan Fotoğrafçılar, adeta dünyanın dışında yaşayan Afganistan’ı görüntüledi. 5 Nisan’a kadar Nişantaşı Galeri Işık’ta

Türkiye’den beş fotoğrafçının 2012-2013’te Afganistan’da çektiği karelerden oluşan Suskun Afganistan Sergisi dün (26 Mart) Nişantaşı FMV Galeri Işık’ta açıldı. Ulusal ve uluslararası düzeyde fotoğrafçılık projeleri gerçekleştirmek üzere kurulan  Sınır Tanımayan Fotoğrafçılar ekibinin dört üyesi Nasuh Mahruki, Naz Köktentürk, Mustafa Bilge Satkın ve Zekai Demir'in çalışmalarından oluşan sergide 45 fotoğraf yer alıyor.

Ekip, Afganistan’ın başkenti Kabil, Mezar-ı Şerif, Belkh şehirlerinde çektiği 10 binden fazla karede Afgan halkınının günlük yaşamından kesitleri ve savaştan etkilenen çocukları anlatıyor.

Sergide ayrıca İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Türeci’nin fotoğrafları ve yazılarından oluşan “Doktor Gözüyle  Savaş Kurbanı Çocuklar” adlı çalışma da yer alıyor. Sergi, DEİK/Türk-Afgan İş Konseyi tarafından destekleniyor.

Nasuh Mahruki, serginin amacının Afganistan halkının sesini duyurmak olduğunu “Suskun Afganistan’ın sesi” olmaya çalıştıklarını söylüyor. Afganistan’ın dünyanın ve çağının gerisinde kaldığını belirten Mahruki, ülkeyi dünyanın geri kalanıyla entegre etmek çabalarına katkı vemeye çalıştıklarını ifade ediyor.

Ekibin bir diğer üyesi Naz Köktentürk ise Afganistan’a yaptıkları yolculuğun son yolculukları olmadığını ve başka projeler de düşündüklerini anlatıyor. Yakında tekrar gitmeyi planladıklarını, ancak tarihin henüz belli olmadığını belirten Köktentürk,  gelecek projenin Afganistan’daki mayın kurbanı insanlarla ilgili olduğunu söylüyor.

Sergi Feyziye Mektepleri Vakfı’na ait Galeri Işık’ da 27 Mart ve 5 Nisan arası açık olacak.

Fotoğraf: İbrahim Vahab

Fotoğraf: İbrahim Vahab

Adres:  Feyziye Mektepleri Vakfı Galeri Işık
Teşvikiye Cad. No:6 Nişantaşı
Ziyaret Saatleri: 10.00 – 20.00 (Hafta sonu dahil ziyaret edilebilir.)

Yorum yazın