İnsan Söyleşi Spor

Üç yıl içinde Guinness Rekorlar Kitabına girecek

Yazan: Dilara Buralı

İnsan limitlerini zorlamak, spora içkin bir durum. Zaten başka türlü nasıl rekortmen sporcu olunur ki! Şimdi size o sporculardan birini, Aysu Türkoğlu’nu tanıtacağız. Kendisi 20 Mart 2024’te, Yeni Zelanda’daki 27 km.’lik Cook Boğazını yüzerek geçti.

Nasıl dünya dağcılık tarihine geçmek isteyen tırmanışçılar dünyanın en tehlikeli 14 zirvesini tamamlamaya çalışıyorsa, tarihe geçmek isteyen yüzücüler de dünyanın en zorlu etaplarından oluşan “Oceans Seven” serisini tamamlamaya çalışıyor. 23 yaşındaki Aysu Türkoğlu, serinin yedi ayağından üçünü tamamladı bile. 2 Haziran’da ise 48 kilometrelik Manhattan 20 Bridges yüzüşünü gerçekleştirdi.

Yüzme tutkusunu yedi yaşında keşfeden Türkoğlu, 14 yaşındayken havuzda değil deniz ve okyanuslarda yüzmek istediğine karar verdi. İlk uluslararası deneyimi olan Aquamasters yarışının altı kilometrelik parkurunda kadınlar klasmanında birincilik elde etti. Türkiye’de sayısız açık su yarışı tecrübelerinden sonra, Dünya denizlerindeki yedi kanalı geçerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi hedefledi.

Bu yolda ilk rotası, İngiltere ile Fransa arasında bulunan 60 kilometrelik Manş Denizi’ydi. 29 Temmuz 2022’de, 16 saat 28 dakikada kanalı geçen en genç Türk sporcu oldu. Serinin ikinci etabı olan yaklaşık 40 kilometrelik Kuzey Kanalı’nı da 9 Ağustos 2023’te denizanaları eşliğinde 11 saat 48 dakika 19 saniyede yüzerek geçti. Bu başarı da kendisine “İlk Türk kadın ve en genç Türk sporcu” unvanını kazandırdı.

Aysu Türkoğlu, 2 Mayıs 2001’de Bodrum’da dünyaya geldi. Eğitim hayatına Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük bölümünde 4. sınıf öğrencisi olarak devam ediyor

Türkoğlu ile hedeflerini ve karşılaştığı güçlükleri konuştuk:

Neden havuz yerine açık suda yüzmeyi seçtiniz?

Bir gün antrenman yaparken takımdaki en iyi yüzücüye hocamız gelip “Marmaris’te Aquamaster yarışı var, katılmak ister misin?” diye sordu. Aquamaster açık deniz yüzme etkinliği. Ben de “Hocam başka hangi yarışlar var, ben de katılmak istiyorum” dedim. Bana “1.5 kilometre, 3 kilometre ve 6 kilometre” şeklinde cevap verdi. Hocama 6 kilometreye katılmak istediğimi söyledim ama o ısrarla “Emin misin, yapabilecek misin, daha önce böyle bir deneyimin olmadı” dedi. Kendisine yapacağımı ve emin olduğumu belirttim. Nitekim ilk açık deniz yarışmasında kadınlar genel klasman kategorisinde birinci oldum. Kürsüye çıkarken arka tarafta “Manş Denizini geçen Türk takımı” diye anons yapıyorlardı. O sırada bu anons ilgimi çekti, Manş neymiş dedim ve araştırmaya başladım. İngiltere ile Fransa arasında su sıcaklığının 16 derece olduğu bir parkur olduğunu gördüm. Neden ben de yapmayayım diye düşündüm. Evet, belki yeteri kadar hızlı değildim o zaman için, fakat dayanıklılığın yüksek dedim kendi kendime ve yolculuğum bu şekilde başlamış oldu. 

Spor için hayatından çok şey feda ediyorsunuz. Sizi motive eden, devam etmenizi söyleyen şeyler neler?

Eğer havuzda kalsaydım, kendimi bu kadar adayamazdım. Benim için havuz çok sıkıcıydı. Benim motive eden işin içinde deniz ve okyanus olması. Manş’a giderken önüme vize ve sponsorluklarla ilgili o kadar çok zorluk çıktı ki, “Manş’a giderim daha da hiçbir Oceans Seven’a gitmem” diye düşünüyordum. 16 Temmuz 2022’de 16 saatte Manş’ı geçtim. Ertesi gün “Şimdi sırada ne var, hangi parkuru geçeceğim” diye düşünmeye başladım. Okyanusun bir parçası olma fikri beni en çok ayakta tutan şey. İnsanların güzel tepkileri, destekleri de motive ediyor. Bu işin sürdürülebilir olması için kişinin bu işten zevk alınması lazım.

Okyonusun Yedilisi

Türkoğlu’nun hedeflerini tamamlaması için Oceans Seven’de Manş Denizi ve Catalina Kanalı ile birlikte yer alan Cook Strait (Yeni Zelanda), Cebelitarık Boğazı (İspanya-Fas), Molokai Kanalı (Hawaii), Kuzey Kanalı (İrlanda-İskoçya) ve Tsagaru Kanalı’nı (Japonya) da geçmesi gerekiyor.

 

Manş Denizini 16 saat akıntı ile boğuşarak geçtiniz. Kuzey Kanalında zehirli denizanaları ile beraber yüzdünüz. Cook Boğazında su sıcaklığı 13 dereceydi. Bu parkurlardan hangisi sizi en çok zorlayan oldu?

En çok Manş Denizinde zorlandım. Her geçiş sana

bir şey katıyor, bu kattığı deneyimler sayesinde tecrübe kazanıyorsun. Manş’a gittiğimde bu maratonu yapan insanlara göre yaşım küçüktü ve bilinçsizdim; ilk deneyim, ilk tecrübe. 16saat 28 dakika sürdü, ben suya sabah girdim, gece yarısı çıktım sudan.

Yüzerken ne tür bir mayo giyiyorsunuz? Kendinizi deniz canlılarından nasıl koruyorsunuz?

Normal yüzücü mayosu giyiyorum, vücuduma vazelin ve venolin karışımı yapıp sürüyorum. Bu karışım tuzun neden olduğu aşınmaları önlüyor. Bana eşlik eden teknede köpekbalıklarını uzak tutan bir cihaz var. Bu sayede korunmuş oluyorum.

Sırada neresi var? Kaç yıl içerisinde tamamlamak istiyorsunuz Oceans Seven’ı?

Oceans Seven’ın yanında belli başlı ayakları oluyor, Triple Crown dediğimiz bir şey var örneğin; Manş, Catalina ve Manhattan 20 Köprü parkurlarından oluşuyor. 20 köprünün etrafını dolaşıyorsun. Burada hem seni destekleyen hem desteklemeyen ciddi akıntılar var. Bu üç parkuru geçtiğin zaman üçlü taç sahibi, yani Triple Crown oluyorsun. Manhattan 20 Köprü parkurunu 2 Haziran’da tamamladım. Oceans Seven’da ise şöyle bir problem var, kanallarda yer almak çok zor. Örneğin Catalina’yı geçmek istiyorum. En az bir sene öncesinden federasyona bağlı olan kaptanı bulup yazıyorsun; ben 2025’te geçiş yapmak istiyorum, bana yer verir misin diye. Bu kanalların güvenlik açısından geçilebilir zamanı üç ay oluyor. Kendime şöyle bir hedef koydum: Oceans Seven’ı tamamlayan en genç kadın 27 yaşında ve Guinness Rekorlar Kitabına girmiş. Ben de bu rekoru kırmaya çalışacağım.

Yorum yazın