Genel

Yine masumlar hedef

Yazan: HaberVs

Medyakronikinfo@medyakronik.com İstanbul Güngören’de düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda 5’i çocuk 17 kişi öldü, yüzden fazla kişi yaralandı. Yaralılardan 6’sının daha hayati tehlikesi sürerken, saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen PKK bir açıklamayla olayla ilgilerinin olmadığını duyurdu. Güngören Güven Mahallesi’ndeki, trafiğe kapalı Menderes Caddesi üzerindeki ilk patlama dün (27 Temmuz) gece 21.45 sıralarında gerçekleşti. Yetkililerin ses bombasından kaynaklandığı […]

Medyakronik
info@medyakronik.com

İstanbul Güngören’de düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda 5’i çocuk 17 kişi öldü, yüzden fazla kişi yaralandı. Yaralılardan 6’sının daha hayati tehlikesi sürerken, saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen PKK bir açıklamayla olayla ilgilerinin olmadığını duyurdu. Güngören Güven Mahallesi’ndeki, trafiğe kapalı Menderes Caddesi üzerindeki ilk patlama dün (27 Temmuz) gece 21.45 sıralarında gerçekleşti. Yetkililerin ses bombasından kaynaklandığı açıkladığı ve bir telefon kulübesinde meydana gelen ilk patlamada birkaç kişi yaralanırken çevredeki işyerlerinde küçük çaplı hasar meydana geldi.

Facia 2. patlamayla geldi

Şiddeti düşük olan bu patlamanın doğalgazdan kaynaklandığı haberleri yayıldı. Bu patlamanın ardından çevrede bulunanların yanı sıra evlerinden de çıkan meraklı vatandaşlar olay yerine geldi. Faciaya yol açan ikinci patlama ise ilkinden 10 dakika sonra gerçekleşti. İlk patlama yerine çok yakın bir mesafede yaşanan çok şiddetli 2. patlama sonucu ortalık bir anda cehennem yerine döndü. Çevredeki binaları, araçları tahrip eden patlama, olay yerinde toplanan çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Patlamadan yaralananlara ilk müdahalede saldırıdan yara almadan kurtulanlar tarafından gerçekleşti. Yaralılar, vatandaşların kendi imkanlarıyla çevredeki hastanelere götürülürken olay yerine sevkedilen ilkyardım ekipleri ve ambulansların gelmesinden sonra ilk müdahaleler yapılabildi. Olayda hayatını kaybeden vatandaşların otopsi işlemleri ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı gözetiminde yürütülüyor.

Zaman ayarlı, parça tesirli plastik patlayıcı

Görgü tanıkları, ilk patlamanın ardından yüzlerce kişinin olay yerine gittiğini ve kısa süre sonra çok şiddetli ikinci patlamanın yaşandığını anlattı. Bombanın şiddetiyle bir çok kişinin havaya uçtuğunu gördüklerini anlatan tanıklar patlamanın olduğu yere 30-40 metre uzaklıktaki insanların bile patlamadan etkilendiğini söyledi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay olayın ardından Güngören’e giderek incelemelerde bulundu, Atalay, İstanbul Valisi Muaamer Güler’le birlikte yaptıkları açıklamada patlamanın ilk önce doğalgazdan kaynaklandığından şüphelenilse de kısa sürede bombalı bir saldırı sonucu yaşandığının kesinleştiğini öncelikli hedeflerinin failleri bulmak olduğunu söyledi. İstanbul Valisi Muammer Güler, çöp tenekesine konan bombaların patladığını belirterek, zaman ayarlı ya da uzaktan kumandalı bomba olabileceğini söyledi. Kimli basın organları ise patlamada kullanılan bomba türünün RDX olduğunun belirlendiği haberini verdi. Etkili bir madde olan RDX “gizli servis bombası” olarak biliniyor.

6 kişinin hayati tehlikesi var

İstanbul Valisi Güler, bugün (28 Temmuz) yaptığı açıklamada ise olay yeri ile çevredeki mobese kameralarının görüntüleri ile diğer iş yerlerindeki özel kameraların hepsinin incelendiğini söyledi. Olayla ilgili teknik anlamda, olay yeri incelemesi anlamında tüm bulguların tespit edildiğini ve çalışmaların sürdüğünü belirten Güler, saldırıda 11’i erkek, 6’si kadın olmak üzere 17 kişinin yaşamını yitirdiğini ve bunlardan 5’inin de çocuk olduğunu belirtti. Hastanelerdeki yaralı sayısının giderek azaldığını ve 50 civarına indiğini belirten Güler, 6 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğunu söyledi. Saldırı ihbarı olmadığını söyleyen ve bir gazetecinin, saldırının PKK tarafından mı yapıldığına ilişkin sorusuna Güler, “Bölücü örgüt bağlantısı tabii ki görülüyor. Onun üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk fırsatta bir sonuç alacağımızı umuyoruz” dedi.

PKK üstlenmedi

Terör ve örgütlü suçlara bakmakla görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da, patlamalara ilişkin soruşturma başlattı. Patlamanın ardından olay yerine giden İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ve Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel incelemelerde bulundu. Bugün kimi basın organlarında saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiği yazılsa da bir açıklama yapan örgüt, “sivillere yönelik saldırıları hiçbir zaman desteklemediklerini” belirterek olayla ilgilerinin olmadığını söyledi. Ancak geçmişte PKK tarafından yapılan kimi saldırıların örgüt tarafından üstlenmediği de biliniyor.
Bomba uzmanı polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri de gece boyunca çalışmalarını sürdürdü. Hasar gören bina ve araçları tek tek inceleyen olay yeri inceleme uzmanları, itfaiye araçlarının merdivenlerini kullanarak binaların üst katlarında hasar gören pencereleri de inceledi. İncelemenin tamamlandığı Menderes Çıkmazı Sokak’a komşu sokak ve caddelerin bazı bölümleri oluşturulan güvenlik çemberinden çıkartılarak, belediye işçileri tarafından temizlenerek yıkandı. Güvenlik çemberi dışında kalan iş yerleri açılırken, çevre sakinleri olaya tepkisini ev ve işyerlerinin pencere ve balkonlarına astıkları Türk bayrakları ile gösterdi.
Bu arada saldırıda yaralananlar Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel İstanbul İlgi Hastanesi, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Saldırıda ölen ve yaralananların isimlerinin belirlenmesine çalışılırken hayatını kaybeden vatandaşlardan isimleri belirlenenler şunlar: ‘Fadime Beşkan, Macide Aydın, Hayrettin Güler, Şeyma Özkan, Taha Yıldızlı, Aleyna Çelik, Servet Asan, Alim Mantarcı, Filiz İkiz, Murat Ağca, Halit Öge, Mehmet Fikri Kuş, Sabahat Kuş, Yunus Öztürk, Dursun Ali Aydemir, Furkan Şentürk ve Abdullah Güller.

Yorum yazın