Medya Tvsaire

'Hükümetler ve holdingler basın özgürlüğünü sınırlıyor'

Yazan: Alev Şahin - Cansu Yılmaz

“Ustalara Saygı” toplantılarının konuğu olan gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, özgürlüklerin korunması için sosyal medyanın önemine dikkat çekti.

Beşiktaş Belediyesi’nin  düzenlediği “Ustalara Saygı” gecesinin  konuğu  gazeteci, yazar ve araştırmacı Hıfzı Topuz’du. Nazım Hikmet Vakfı’nın katkılarıyla gazeteci Faruk Şüyün’ün hazırladığı organizasyon, 25 Şubat’ta Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinlik, gazeteci Nazım Alpman’ın hazırladığı Hıfzı Topuz belgeselinden bir bölüm gösterilerek başladı. Gösterimden sonra Topuz’un dostları anılarını paylaşmak üzere sahneye davet edildi. TEMA Vakfı’nın kurucusu Hayrettin Karaca, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) Başkanı Prof.Dr. Aysel Aziz, eski YÖK Başkanı ve Anayasa Profesörü Erdoğan Teziç gibi birçok isim Topuz'la ilgili konuşma yaptı.

Gecenin öncesinde HaberVs’nin sorularını yanıtlayan Hıfzı Topuz; hükümetlerin holdingler aracılığıyla medya üzerinde baskı kurabileceğini belirterek Fransa’da Sarkozy’nin bunu denediğini, ancak gazetecilerden büyük tepki aldığını hatırlattı.

Meslek içi sorunların da yine mesleki örgütler tarafından çözülmesi gerektiğini belirten Topuz, ahlak ve etik ilkelerinin meslek içi ilkeler olduğunu, bunlara hükümetlerin müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.
Hükümetin baskısı altında basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğini de vurgulayan Hıfzı Topuz, günümüzde sosyal medyanın bu baskıya karşı büyük bir özgürlük alanı getirdiğini, onu kısıtlamaya çalışsalar bile özellikle gençlerin buna izin vermeyeceğini ifade etti.

Yorum yazın