Sanat

Yedinci yılında !f hâlâ bağımsız!

Yazan: [email protected]

Müge Doğrular Sinemaseverler şubat ayında bağımsız sinemanın en heyecan verici etkinliğine seyirci olacak. !f İstanbul AFM Bağımsız Filmler Festivali’nin yedincisi 14–24 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Festivalin proje koordinatörü Gülçe Cin, festivalin genişlemesinden duyduğu heyecanı ve yapılacak yenilikleri anlattı. Gülçe Cin, !f’in (IKSV’nin film festivalinin yanında) İstanbul sinema sahnesine önemli katkısının bulunduğunu söylüyor: “Bütün dünyada […]

Müge Doğrular

Sinemaseverler şubat ayında bağımsız sinemanın en heyecan verici etkinliğine seyirci olacak. !f İstanbul AFM Bağımsız Filmler Festivali’nin yedincisi 14–24 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Festivalin proje koordinatörü Gülçe Cin, festivalin genişlemesinden duyduğu heyecanı ve yapılacak yenilikleri anlattı.

Gülçe Cin, !f’in (IKSV’nin film festivalinin yanında) İstanbul sinema sahnesine önemli katkısının bulunduğunu söylüyor: “Bütün dünyada çok ses getiren ve Türk seyircisine seyrek ulaşan filmleri sinemaseverlerle buluşturması açısından !f, çok önemli bir yere sahip. Farklı zevkleri olan insanlar kolay kolay ulaşamayacakları isimlere !f sayesinde ulaşabiliyor. Ve bu buluşma sadece filmlerle değil, festival nedeniyle İstanbul’u ziyaret eden yönetmen ve prodüktörlerin atölyeleri sayesinde de gerçekleşiyor.”

!f ayrıca, yurtdışındaki benzerlerinin aksine geniş bir pazara ulaşamayan kısa filmleri de destekleme misyonunu üstleniyor. Hevesli ve amatör kişilerin yarattığı, gösterime giremeyen kısa filmleri birkaç farklı seçkide bir araya getiriyor. !f ekibi bu kişileri bir araya getirip, atölyelerine dahil ederek bir “community building” çabasına da giriyor. Seneler boyunca bu konuda olumsuz eleştiri almadıklarını, herkesin (yurtiçinden ve yurtdışından) festivalle ilgili heyecan verici yorumlarda bulunduğunu ekliyor Cin.

Festival artık oturdu

Komünite yaratma çabasında başarılı olduklarının göstergesi genel katılımcı profili. Kişiler sadece bir değil, birden fazla filme, partiye ve atölyeye katılıyor. Seyircilerin seçimleri kendi zevklerini yansıtıyor. Festivalin artık “oturmuş” olması sadık bir kitlesinin varlığını gösteriyor. Gülçe Cin her yıl festival kataloğunu büyük bir sabırsızlıkla bekleyen birçok kişi olduğunu söylüyor.

Peki, bu katalog nasıl oluşuyor? Öncelikle festival ekibi düzenli olarak yurtdışındaki uluslararası festivalleri sıkı bir şekilde takip ediyor, yeri geldiğinde bizzat katılıyor. Bildikleri ve takip ettikleri prodüksiyon/dağıtım şirketleri de film seçiminde önemli bir faktör. Zaten seneler ilerledikçe festivalin şöhreti de artıyor. Ancak en önemlisi festivalin bağımsızlığından taviz vermemesi!

Hedefte İzmir var

Gülçe Cin’in verdiği bilgiler doğrultusunda bu seneki yeniliklere gelince… Öncelikle !f’in gösterim alanı genişliyor. İlk başladığında gösterimlerini sadece Beyoğlu AFM Fitaş sinemasının iki salonunda gerçekleştiren festivale daha sonra Caddebostan AFM Budak dahil olmuştu. İki senedir de Ankara’da gösterimler yapılmıştı. Bu sene ek olarak AFM İstinyePark da !f’e katılıyor. Ankara’da ise 28 Şubat–2 Mart tarihleri arasında gösterim yapılacak. !f ekibinin gelecekteki hedefiyse İzmir.

Senenin en heyecan verici değişikliği ise, !f Inspired/!f Keş!f isimli 15 bin $’lık uluslararası film yarışması! Yerli ve yabancı toplam sekiz filmin yer alacağı yarışma başlı başına yeni bir kategori. Festival boyunca gösterilecek bu filmler, aralarında ünlü yönetmen John Cameron Mitchell ve kült fotoğrafçı Perry Ogden gibi tanınmış isimlerin bulunduğu jüri tarafından değerlendirilecek. “Sinemada cesur hikâye anlatımı”, “teknik ve tarzda yenilik” gibi kriterler göz önünde bulundurularak “en ilham verici yönetmen” seçilecek. Yarışmaya bu sene kabul edilen Türk yönetmen ise, ilk filmiyle sinemaya geçiş yapan fotoğrafçı ve sanatçı İsmail Necmi.

Meksika filmleri geliyor

Başka bir yenilik, The Hall’ın “festival merkezi” olması. Önceleri atölyeler ve partiler için çeşitli mekânlar kullanılırken (Babylon, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi) bu sene her türlü gösterim dışı etkinlik The Hall’da toplanıyor. The Hall, 10 gün boyunca 15.00 – 04.00 saatleri arasında çok sayıda farklı etkinliğe ev sahipliği yapacak.

!f’in film kataloğuna eklenen yeni bir kategori de son dönemlerde hızlı bir atağa geçen Meksika filmlerinden oluşan, “Meksika dalgası”. “Yaşama Sanatı” kategorisinde zen ve sufi felsefesi ile yoğrulmuş yaşam dersleri niteliğindeki filmler gösterilecek. “Başka Aşk” kategorisinde bambaşka aşk filmleri seyirciyle buluşacak. Festivalde zaten aşina olduğumuz Hit Filmler, Sesli Yaşam (müzik belgeselleri), Fantastik Filmler, Gökkuşağı (gay/lezbiyen filmleri), Gezegen İnsan, Nöbetçi Sinema ve tabii !f kısalar her zamanki gibi katalogda yer alıyor.

Bu yıl ayrıca daha fazla gösterim dışı etkinlik yapılacak. Her sene yapılan partilere (açılış, kapanış, gökkuşağı) özel DJ set partileri de eklenecek. Uluslararası yarışma sayesinde çok daha fazla yabancı yönetmen İstanbul’a geleceği için, atölye sayısı da artacak.

Özetle yine dopdolu bir !f festivali sinemaseverleri bekliyor. www.ifistanbul.com adresinden tüm programa ve gelişmelere ulaşmanız ve atölyelere kayıt yaptırmanız mümkün.
İyi seyirler!

Yorum yazın