İstanbul Yaşam

Parktaki sporun ‘kondisyonu’ düşük

Yazan: Fırat Yalçın
Sanatkarlar Parkı, Beyoğlu. Fotoğraf : Fırat Yalçın

Pandemide değişen spor alışkanlıkları, açık alanlardaki spor aletlerine ihtiyacı ve talebi arttırdı. İstanbul’un hemen her parkında bulunan bu aletlerin düzenli bakımı yapılmıyor.

Taksim Gezi Parkı arkasındaki spor aletleri
Fotoğraf: Fırat Yalçın

Pandemi nedeniyle kapanan spor salonları Temmuz 2020’den beri açık olmasına rağmen, insanlar salgın tedirginliğiyle kapalı alanlara girmekten çekiniyor. Daha çok park, bahçe, deniz kenarı gibi yerlerdeki açık spor alanlarını tercih ediyor. Ancak çoğu insan, bakımsızlık ve kirlilik nedeniyle bu alanları kullanamadığından şikâyetçi.

Beyoğlu Cihangir’de yaşayan ve turizm sektöründe çalışan Sinan Kocaman (27), pandemi nedeniyle kapalı spor salonlarına gidemediğini ve üyeliğini iptal ettiğini söylüyor. Evine yakın olması nedeniyle Cihangir Parkı’ndaki spor aletlerini kullanmak isteyen Kocaman, çoğunun paslı, bozuk ve kirli olduğu için parktaki aletlerden yararlanamıyor.

Aynı parkın çiçeklerinin bakımından sorumlu olan Beyoğlu Belediyesi çalışanı Çağlar Biter, yedi aydır bu işi yaptığını, bu nedenle sık sık parka gelip gittiğini, bu süre içerisinde spor aletlerine yönelik herhangi bir temizlik, yenileme ve bakım çalışmasına şahit olmadığını belirtiyor.

Cihangir Parkı
Fotoğraf: Fırat Yalçın

Cihangir Mahallesi Muhtarı Halil Kalafat (50) ise, pandemi süreci ile birlikte mahalle sakinlerinin parklardaki spor alanlarına ilgisinin arttığını ancak aletleri verimli kullanamadıklarından şikâyet ettiklerini, kendisinin de konuyu Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü‘ne defalarca ilettiğini, ancak sorunun şimdiye kadar çözülmediğini söylüyor.

Sanatkârlar Parkı Fotoğraf: Fırat Yalçın

Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanı, ziraat mühendisi Bayram Tuğrul ise bu alanlardaki spor aletlerinin bakım ve onarımının belediye iştiraki olan İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları A.Ş’nin (İSTON) sorumluluğunda olduğunu, söz konusu alanların periyodik olarak kontrol edildiğini, hem onların hem de temizlik görevlilerinin vatandaşların sağlığını tehlikeye atacak bir kusur gördüğünde derhal İSTON’a haber verdiğini söyleyerek gereken bakımın en kısa zaman içinde yapıldığını ifade ediyor. Buna rağmen İstanbul’un çok büyük bir şehir olması, dolayısıyla çok sayıda park bulunması nedeniyle bazen uygulamada gecikmeler olabileceğini kabul ediyor.

Spor aletlerinin durumunu incelemek için gittiğimiz Taksim Gezi Parkı’nda spor aletlerinin yanında hayvan dışkılarına rastladık ve neredeyse bütün aletler paslı ve vidaları yerinden oynamış durumda. Cihangir Parkı’ndekilerin durumu Gezi’dekilere oranla iyi olsa bu aletlerin de bazı parçaları yerlerinden oynamış ve bütün aletler kirli. Tophane’deki Sanatkarlar Parkı incelediğimiz üç park içinde durumu en iyi olan park olmasına rağmen buradaki spor aletlerinin de çoğu gıcırdıyor ve paslı.

Yorum yazın