Gündem Tvsaire

Ahmet ve Nedim 22 Kasım'da Çağlayan'da

Yazan: HaberVs

Ahmet Şık ve Nedim Şener'in de aralarında bulunduğu gazetecilerin yargılandığı Oda TV davası başlıyor. Kamuoyuna çağrı için bir de video hazırlandı

Aralarında HaberVs Editörü Ahmet Şık ve Gazeteci Nedim Şener'in de bulunduğu, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müyesser Uğur gibi gazetecilerin yargılandığı Oda TV davasının duruşma süreci 22 Kasım Salı Çağlayan Adliyesi'nde saat 10:00'da başlıyor.

Davayı Türkiye Gazeteciler Sendikası, Gazetecilere Özgürlük Platformu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gibi meslek örgütlerinin yanısıra yabancı meslek örgütlerinin temsilcileri de izleyecek.

Ahmet Şık ve Nedim Şener gözaltına alındığından beri sivil inisiyatif olarak pek çok eylem gerçekleştiren “Ahmet ve Nedim’in Gazeteci Arkadaşları” (ANGA) da İstanbul Özel yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek 'odatv' davasında kamuoyunu, hak savunucuları ve gazetecileri adaletin takipçisi olmaya çağırıyor.

Davaya kamuoyunun dikkatini çekmek ve ifade özgürlüğü konusunda duyarlı herkesi duruşmaya davet etmek için bir de video hazırlandı. HaberVs ekibi tarafından hazırlanan videoda gazetecilerin gözaltına alınmasından bu yana geçen sekiz aylık süreç özetleniyor, özgürlük ve adalet için 22 Kasım'da Çağlayan'da buluşma çağrısı yapılıyor.

Video künyesi
Video tasarımı ve kurgu:
Güventürk Görgülü
HD kamera: Ertan Önsel, Gökhan Tan, Serhat Keskin
Aktüel görüntüler: Batuhan Acar, Tuğçe Erçalık, Duygu Sipahioğlu, Ali Mut
Televizyon görüntüleri: CNNTürk, DHA, NTV, IMC TV

ANGA'nın açıklamasında Oda TV iddianamesiyle soruşturmacı gazetecilik, ifade özgürlüğü, haber kaynağını koruma hakkı, özel yaşamın gizliliği, masumiyet karinesi, tutukluamaya ilişkin delillerin açıklığı ve yasallığı, halkın haber alma hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma gibi en temel evrensel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği belirtiliyor.

Duruşma günü saat 10.00'dan itibaren Çağlayan Adliyesi ana giriş kapısı önünde olunacak ve davayla ilgili gelişmeler takip edilecek.

Aralarında Avrupa Parlamentosu heyeti, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile 94 basın meslek örgütünü temsil eden Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) yetkilileri de davayı izleyecek.

Ulusal ve uluslararası basın meslek örgüt temsilcilerinden oluşacak heyet, duruşmayı izledikten sonra, 23 Kasım Çarşamba günü tutuklu gazetecilerin yakınlarıyla buluşacak, ardından randevu taleplerine olumlu yanıt veren bakan ve hükümet yetkilileriyle 24 Kasım Perşembe günü Ankara’da görüşmeler gerçekleştirecek.

Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve Prof. Dr. Yalçın Küçük'ün de yer aldığı 14 sanıklı davanın tutuklularından MİT görvlisi Kaşif Kozinoğlu'nun geçtiğimiz hafta Silivri Cezaevi'ndeki ani ölümü sonrasında sanık sayısı 13'e düşmüştü.

1 Yorum

Yorum yazın