Genel

AKP medyasına göre suçlu sendikalar

Yazan: HaberVs

Simge Sunguroğlu1 Mayıs’ta yaşanan polis şiddeti bugünkü gazetelerin de manşet haberiydi. Genel olarak basın polisin sert tutumunu eleştirilirken, AKP taraftarı gazeteler olayların sorumlusu olarak sendikaları gösteriyordu. Zaman, Yeni Şafak, Starve Vakitgazeteleri haberlerinde polisi ve hükümeti koruyan bir tavır sergilerken Zamangazetesi 12. sayfasında kullandığı fotoğraflarda polis şiddetine yer vermekten kaçındı. Stargazetesi ise olayların, illegal örgüt mensuplarınca […]

Simge Sunguroğlu

1 Mayıs’ta yaşanan polis şiddeti bugünkü gazetelerin de manşet haberiydi. Genel olarak basın polisin sert tutumunu eleştirilirken, AKP taraftarı gazeteler olayların sorumlusu olarak sendikaları gösteriyordu. Zaman, Yeni Şafak, Starve Vakitgazeteleri haberlerinde polisi ve hükümeti koruyan bir tavır sergilerken Zamangazetesi 12. sayfasında kullandığı fotoğraflarda polis şiddetine yer vermekten kaçındı. Stargazetesi ise olayların, illegal örgüt mensuplarınca çıkarıldığını iddia etti. Yeni Şafak ve Bugün,DİSK’i baş sorumlu olarak gösterirken, en “sarsıcı” haber Vakitgazetesindeydi: Gazete, sendikaların Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlamak istemesinde Ergenekon “çetesi”nin etkisi olduğunu öne sürdü.

Akşam: Şanlı Taksim Müdafaası
Ne Çanakkale ne Kanije… Devlet ‘Taksim geçilmez’ dedi. Binlerce polisin kuşattığı meydanda değil 500 bin, 5 kişi bile toplanamadı. Gaz bombalı direnişte Taksim ‘ayaktakımı’na haram oldu.

Birgün: Öldürmeye çalıştılar
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ablukaya alınan binadan haykırdı: “Hükümetin gözü dönmüş, bizi burada öldürecekler, can güvenliğimiz yok…”

Bugün: 1 Mayıs Dehşeti
DİSK’in inadının faturası Türkiye’ye çıktı. Polis kanunsuz eylemi biber gazı ve copla püskürttü. Gazdan göz gözü görmez hale geldi. Yüzlerce kişi hastaneye koştu. İstanbul savaş yerine döndü.

Cumhuriyet: 1 Mayısta AKP terörü
Demokrasi maskesi düşen hükümetin emriyle polis, İstanbul’u savaş alanına çevirdi. Halkın üzerine gaz bombaları yağdı. Orantısız güç kullanan polis yurttaşların suratını tekmeledi. Turistler bile coplandı.

Evrensel: Orantılı faşizm
1 Mayıs’ta “Orantılı güç kullanacağız” diyen hükümet, İstanbul’da “Bu faşizmdir” dedirtecek şiddet kullandı. 500’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

Güneş: Polisin Gazabı
Taksim’e çıkmak için toplanan her grup dağıtıldı. Göstericilere sıkılan gazdan çoluk çocuk, yaşlı genç onbinlerce masum kişi de nasibini aldı.

Hürriyet: 1 Mayıs polis devleti
Taksim’de 1 Mayıs yine olaylı geçti. Polis, işçilere DİSK binasından dışarı adım attırmadı, basınçlı suyla çıkanı ya içeri ya yola devirdi. Küçük grupların Taksim’e yürüme çabası, cop, gaz bombaları ve attıkları taşlar geri fırlatılarak kırıldı. Şişli Etfal Hastanesi’nde atılan gaz bombasından doktor, hemşire ve hastalar da nasibini aldı, Cumhuriyet Gazetesi muhabirinin kolu copla kırıldı, 530 kişi gözaltına alındı.

Milliyet: Neden?

Sendikalar ve hükümet arasında günlerdir devam eden gerginlik dün İstanbul’u adeta savaş alanına çevirdi. Polis, Şişli’den Taksim’e yürümek isteyen gruplara, göz yaşartıcı bomba, tazyikli su, biber gazı ve coplarla müdahale etti.

Posta: Dayak takımı. Ayak takımı
Başbakan Erdoğan işçilerin 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamakta ısrar etmeleri üzerine “Ayaklar baş olursa kıyamet kopar” demişti. Sendikalar da “Başbakan ayak takımını 1 Mayıs’ta Taksim’de görecek” diye cevap vermişti. Dün Şişli’de toplanan işçilerin Taksim’e çıkma girişimleri polise takıldı. Polis işçileri dağıtmak için cop, tazyikli su ve bol bol gözyaşartıcı bomba kullandı.

Radikal: AKP’nin demokratlığı buraya kadarmış
Başbakan işçiyi ‘ayaktakımı’, Adalet?Bakanı evrensel gösteri hakkını ‘Anayasa’ya başkaldırı’ diye tanımlayınca polis Taksim’i korumak uğruna ‘savaş mantığı’yla çalıştı.

Referans: Cerrah’ın gözüne biber gazı mı kaçtı. İstanbul’da hiç olay olmamış.
1 Mayıs kutlamalarına kapatılan Taksim’de dün incelemede bulunan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, olumsuz bir durum yaşanmadığın söyledi. Oysa Taksim’e çıkan birçok yolda olaylar çıktı. Polis göstericilere karşı tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Hastaneler bile gazdan nasibini aldı. 500’den fazla kişi gözaltına alındı.

Sabah: Gazcı kardeşler

Vali ve Emniyet Müdürü geri adım atmadı. Polis, 1 Mayıs göstericilerine biber gazı, cop ve su ile sert müdahale etti

Star: İşçisiz 1 Mayıs
DİSK Taksim’e giremedi. Türk-İş meydana çıkmadı. Hak-İş karanfil dağıttı. Ankara ve İstanbul’da meydan örgütlere kaldı.

Taraf: Ver lan şu bombayı
Bu sözler dün 1 Mayıs gösterilerini ‘bastırmaya’ çalışırken Şişli Etfal Hastanesi’ne gaz bombası atan bir polis memuruna ait.

Takvim: Polis bayramı
Valilik ve Emniyet’in vetosuna karşın sendikalar Taksim’e yürümekte ısrar etti… Polis, kalabalığı tazyikli su ve gaz bombalarıyla dağıttı. Gruplar amacına ulaşamadı. 530 kişi gözaltına alındı

Tercüman: Karıştıramadılar
Kaos tuzağı tutmadı… Gerginliği fırsat bilip 1 Mayıs’ta pusu kuran provokatörlerin hevesi kursaklarında kaldı. 1 Mayıs’ta işçiler çalıştı provokatörler çatıştı.

Türkiye: Tahrik ve sağduyu
Yasağa rağmen Taksim’e yürümek isteyen eylemciler ortalığı savaş alanına çevirdi. İstanbul’un aksine yurt genelindeki işçiler kendileri için ayrılan alanları seçince 1 Mayıs bayram havasında geçti.

Vakit: Kaosun adı DİSK
Bütün “provokasyon” uyarılarına rağmen “Taksim” inadını sürdüren ve bunu da “Taksim’in özel anlamı var” dişerek açıklayan DİSK Başkanı Çelebi’nin “yalan” söylediği ortaya çıktı. DİSK’in de içinde bulunduğu sendikalar; 1 Mayıs kutlamalarını 1997’den bu yana Çağlayan Meydanı’nda yapıyordu. DİSK’in “Taksim inadı”nda “Sarıkız”cıların talitanın olup olmadığı merak ediliyor.

Vatan: Ayaklar ayak altında
Rusya’dan Fransa’ya, Küba’dan Amerika’ya tüm dünyada işçiler 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. Buzde ise yine çatışma ve polis dayağı vardı.

Yeni Asya: Yasak ve inatlaşma kaybettirdi
Provokasyon korkutmacası İstanbul’u teslim alınca sıkıntıyı yine halk çekti.

Yeniçağ: 1 Mayıs’ı işçiye zehir ettiler
Taksim’e sızan provokatörler polisle çatıştı. 8 kişi yaralandı. 500’den fazla gözaltı var.

Yeni Şafak: DİSK faturası
Türk-İş ve hak-İş 1 Mayıs’ı Ankara ve İstanbul’da meydanlarda kutladı. DİSK Taksim’de diretince polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Manzara sevimsizdi.

Zaman: 1 Mayıs’ın iki yüzü
Taksim, dün güvenlik önlemleri sebebi ile sakin günlerinden birini yaşadı. Şişli ve Beyoğlu’nda marjinal gruplar ile polis arasındaki çatışmada istenmeyen görüntüler oluştu. Anadolu ise 1 Mayıs’ı bayram havasında kutladı.

Yorum yazın