Doğa

Anadolu’yu vermemek için Ankara’ya…

Yazan: Duygu Sipahioğlu

Anadolu Vermeyeceğiz sloganıyla Türkiye’nin tüm bölgelerinden yola çıkan kervanlar, Ankara Gölbaşı’nda polis tarafından durdurulmaları üzerine oturma eylemi başlattı. Eylemciler, Ankara’ya girme izni çıkmadan Gölbaşı’ndan ayrılmamakta ısrarlı.

Türkiye’nin doğasını ve canlı yaşamını tehdit eden yatırımları sona edirmeyi amaçlayan, “Anadolu’yu Vermeyeceğiz” sloganıyla başlatılan Büyük Anadolu Yürüyüşü kervanları, polis tarafından durduruldukları Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde oturma eylemine devam ediyor. Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinden yola çıkarak ve yaklaşık 40 gün sonra Gölbaşı’nda bir araya gelen 11 kervan, 21 Mayıs Cumartesi günü izinleri olmadığı gerekçesiyle kente sokulmamıştı.

Yaklaşık 600 kişinin bulunduğu grup, cumartesi günü Gölbaşı’ndan Ankara’ya yürüyüşe geçtiği sırada polis tarafından durdurulmuştu. Barikat kurarak grubun ilerlemesine izin vermeyen polis, daha sonra oturma eylemini de engellemeye çalışarak kurulan ilk çadırı yıkmıştı. Kervanların konakladığı alana gönderilen portatif tuvaletlerin kurulmasına da izin vermeyen polis, eylemcilerin acil ihtiyaçları için faydalandıkları yakınlardaki petrol istasyonu tesislerinin kullanılmasını da engellemişti.

Gruptan ayrılarak Ankara’ya giden Batı Akdeniz Kervanı hariç bütün kervanlardan yürüyüşçülerin ve katılımcıların olduğu yaklaşık iki yüz kişilik grup oturma eylemlerine devam etme kararında. Büyük Anadolu Yürüyüşü kervanları, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne gitmelerine izin verilene kadar Gölbaşı’ndan ayrılmamayı planlıyor.

Ankara’ya gelene kadar “izin sorunu” yaşamayan yürüyüşçüler,yaklaşık sayısını yaklaşık 400 olarak verdikleri polisindoğal haklarına engel olduğu görüşünde. Doğu Karadeniz Kervanı‘ndan Saner Şen “Bugüne kadar yapılan yürüyüşler izinli olmamasına rağmen hepsi bölgelere bağlı olarak polis ya da jandarma eşliğinde gerçekleşti. 21 Mayıs’ta Gölbaşı’nda toplanan insanlar yüzlerce polis tarafından barıkatlar kurularak engellendi ve ne çadırın ne de portatif tuvaletlerin kurulmasına müsade edilmedi” diyor. Kendilerine yardımcı olan yakındaki petrol istasyonunun da eylem nedeniyle mağdur olduğunu belirten Şen, eyleme devam etmeye kararlı olduklarını ifade ediyor.

Bu arada polisin toplu yürüyüş yasağına karşılık bireysel olarak yürümeye başlayan Batı Akdeniz Kervanı’ndan 3 kişi Ankara’ya ulaştı. Ankara da ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri’ne ulaşan grup, çadırlarını ODTÜ’nün izin verdiği alana kurdu. Katılımcı sayısı 15 kişiye ulaşan gruba Ankara’dan ve diğer illerden destekçiler geliyor. Batı Akdeniz Kervanı’ndan Elif Arığ konuyla ilgili olarak “Gölbaşı’nda polis tarafından engellenmemizin üzerine bireysel olarak yürüyerek Ankara’ya ulaşma kararı aldık. Aramızda başka kervanlardan insanlar da var. ODTÜ’nün bize sağladığı alana çadırlarımızı kurduk. Burada Büyük Anadolu Yürüyüşü boyunca yaşadığımız deneyimleri aktarıp, atölye çalışmaları yapacağız. Farklı eylem planları oluşturmaya çalışacağız” diyor.

Gölbaşı’ndaki oturma eyleminin ne kadar süreceği, yürüyüşün nerede ve nasıl devam edeceği, önümüzdeki günlerde şekillenecek. Ancak eylemciler Anadolu’yu, Anadolu’nun kırını, bozkırını, suyunu, akarsuyunu, çiçeğini, böceğini, kurdunu kuşunu vermek istemeyen herkesi kendilerine destek olmaya çağırıyor. Gölbaşı’na gelemeyenlerden de bu çağrıyı paylaşmalarını bekliyor.

Yorum yazın