Spor

Anons skandalı haberciliği!

Yazan: Meneviş Tozak

2009-2010 Turkcell Süper Lig’i Fenerbahçe ve Bursaspor arasındaki şampiyonluk yarışının ardından Bursaspor’un kupayı kazanması ile sonlandı. Ancak sezonun son maçında yaşanan olaylar daha uzun süre konuşulacak gibi gözüküyor. En çok tartışılan konu ise Türkiye futbol tarihine geçmesi kesin olan “anons skandalı”. Ancak skandalın yalnızca kendisi değil, ertesi gün gazetelerde veriliş biçimi de skandal olarak tarihe […]

2009-2010 Turkcell Süper Lig’i Fenerbahçe ve Bursaspor arasındaki şampiyonluk yarışının ardından Bursaspor’un kupayı kazanması ile sonlandı. Ancak sezonun son maçında yaşanan olaylar daha uzun süre konuşulacak gibi gözüküyor. En çok tartışılan konu ise Türkiye futbol tarihine geçmesi kesin olan “anons skandalı”. Ancak skandalın yalnızca kendisi değil, ertesi gün gazetelerde veriliş biçimi de skandal olarak tarihe geçmeye aday gözüküyor. Çünkü, skandalla ilgili haberlerin bir çoğu olayın sorumlusu olarak bir kişiyi adeta hedef gösterirken işin içyüzüne ilişkin doğru düzgün hiç bir bilgi içermiyordu. Onbinlerce taraftarı gülünç duruma düşüren bir olayın sorumlusu olarak gösterilen kişinin resimlerini basıp bu kişiyi “işte sorumlu” diye okla göstermekte hiç bir sakınca görmeyen gazeteler, bu kişinin can güvenliği için mi emniyete götürüldüğünü, yoksa başka bir nedenle mi göz altına alındığına bir türlü karar veremediler.

Skandal anı

Pazar gecesine dönüp olayı tekrar hatırlayalım: Trabzonspor-Fenerbahçe maçının 90+2’nce dakikasında, stat hoparlörlerinden yapılan “Bursa maçı 2-2 bitti, Fener şampiyon” anonsu ile stadyumda maçı izleyen binlerce taraftar ve futbolcular kutlamalara başlamıştı. Ancak acı gerçek birkaç dakika sonra ortaya çıktı, Bursaspor Beşiktaş’ı 2-1 mağlup etmişti ve Trabzonspor ile beraber kalan Fenerbahçe şampiyonluğu kaybetmişti. Taraftarlar öfkelendi, teknik ekip ve futbolcular yıkıldı, yönetim ne yapacağını bilemedi. Ancak biraz zaman geçip ortalık sakinleşince, herkes tek bir kişiye yoğunlaştı, anonsu yapan stat görevlisi, Hakan B. …

Suçlu bulundu!

Ertesi sabah yayınlanan gazetelerde de “suçlu arayışı” devam etti. Star, HaberTürkve Hürriyetgazeteleri, anonsu yapan Hakan B.’nin anons yüzünden gözaltına alındığını söylerken, Vatangazetesi ise B.’nin can güvenliği olmadığı için polis tarafından emniyete götürüldüğünü yazdı. Bunun yanında Sabah, HaberTürkve Hürriyet, B.’nin fotoğraflarını “İşte anonsu yapan adam” ve “İşte o adam” gibi hedef gösterici cümlelerle yayınladı.

Bu gazetelere karşılık Taraf, Cumhuriyet, Radikalve Sabah Spor, anonsu yapan görevlinin adına haberlerinde yer vermedi. Sabahgazetesinin resim kullanıp, isim vermemesi, iyi niyetinden çok bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor izlenimi yarattı. Milliyetise bütün bu tartışmaların dışında Bingül’ü kesin bir “suçlu” gibi göstermeden, gözaltına alındığını bildirdi. Hemen hemen bütün gazetelerin geniş yer verdiği olay Zamanve Yeni Şafakgazetelerinde kendisine daha küçük yer buldu ve anonsu yapan sorumlunun tespit edilemediği söylendi.

Vatangazetesi bu skandalın arkasında, Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın olduğu iddiasına yer veren tek gazete oldu. HaberTürkde yine aynı şekilde Başkan Aziz Yıldırım’ın, anonsun sorumlusu Bingül’ü tekme tokat dövdüğü iddiasını sayfalarına taşıyan tek gazeteydi.

Skandalın gerçek nedeni

Olayın gerçek nedeni ise ertesi gün Kadıköy Adliyesi’ne getirilen Hakan B,’nin polisteki ifadesinden sonra açıklığa kavuştu. Asayiş Şube Müdürlüğünde ifadesi alınan Hakan B’,arka tribünden birinin “Bursaspor maçı 2-2” diye bağırmasıyla bu anonsu yapmıştı. Üstelik de yine B’nin ifadesine göre bu anonsun yapılmasında kulüp görevlilerinden birinin de onayı vardı. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda yaklaşık 10 yıldır anons görevlisi olarak çalıştığı öğrenilen Hakan B,, yoğun güvenlik önlemleriyle getirildiği adliyeden serbest bırakıldı. Ama basının bu kadar kolay ve düşüncesizce hedef gösterdiği birinin güvenliği sağlanmadan bu şekilde serbest bırakılması ne kadar doğru, elbette bu da tartışılır.

Yorum yazın