Genel Tvsaire

‘Başka tünel yapılmamalı’

Yazan: Hilal Özdemir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, yoğun kent trafiğini rahatlatma iddiasıyla üç yıl önce başladığı 7 Tepe 7 TünelProjesi’nin ilk ayağı tamamlandı. Yapımına 15 Mayıs 2007’de başlanan ve Kağıthane’yi Piyalepaşa Bulvarı’na bağlayan tünel, 14 Mart’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. İnşası tamamlanan ve Dolmabahçe’yi Bomonti’ye bağlayacak olan ikinci karayolu tünelinin ise önümüzdeki ay açılması bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi […]

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, yoğun kent trafiğini rahatlatma iddiasıyla üç yıl önce başladığı 7 Tepe 7 TünelProjesi’nin ilk ayağı tamamlandı. Yapımına 15 Mayıs 2007’de başlanan ve Kağıthane’yi Piyalepaşa Bulvarı’na bağlayan tünel, 14 Mart’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. İnşası tamamlanan ve Dolmabahçe’yi Bomonti’ye bağlayacak olan ikinci karayolu tünelinin ise önümüzdeki ay açılması bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi yakın zamanda İstanbul’da 12 tünelin daha hizmete gireceğini ifade ediyor. Bunlardan iki tanesinin yapımı sürerken, dördü ihale ve altısı da proje aşamasında. Ancak uzmanlar karayolu tünellerinin kent trafiğine çözüm getireceği düşüncesine katılmıyor. Onlara göre bu tüneller trafiğe sadece geçici rahatlama sağlayabilecekken, yüksek maliyetleri nedeniyle, kent ulaşımına gerçek çözümü getirecek metro projelerine de engel oluyor.

Gerçekte uzman görüşleri, belediye bürokratları tarafından da doğrulanıyor. Ulaşım dairesi yetkilileri sık sık, kent ulaşımında gerçek bir rahatlamadan söz edilebilmesi için şehir içi seyahatlerinin yüzde 50’sinin raylı ulaşım sistemleriyle gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiriyor. Oysa mevcut hatlar, kent içinde gerçekleştirilen tüm yolculukların sadece yüzde 10’unu karşılıyor.

Erdoğan: “Dağları dele dele yürüyoruz”

Gelgelelim başbakan, 14 Mart’taki açılış töreninde, karayolları tünelleriyle ilgili eleştirileri şu sözlerle yanıtlıyor: “Birinci köprü yapılırken bunu çekemeyenler hangi zihniyetse ikinci köprüyü yaparken çekemeyenler hangi zihniyetse dün hızlı trenin açılışını yaptık, çekemeyenler hangi zihniyetse bunu çekemeyenler de aynı zihniyet. Biz Ferhat’ız, siz de Şirin’siniz. Biz dağları dele dele bu medeniyet yolculuğunda yürüyoruz, yürüyeceğiz. Onlar da arkadan bol bol dedikodu ürete dursunlar.”

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Gerçek, 7 Tepe 7 Tünel Projesi’ne, kamuoyuna tanıtıldığı günlerden beri karşı çıkan bilim adamları arasında. Gerçek, belediye tarafından bu tünellerin yapımı ancak metronun düşünülmemesi için öne sürülen maliyet, eğim gibi tüm nedenlerin geçersiz olduğunu savunuyor. Örneğin karayolu tünellerinin kilometre başına 12-15 milyon dolara mal olacağı iddia edilirken, bilim adamı bu rakamın 30 milyon dolar olduğunu ve bunun da metro inşaat maliyetine yakın bir büyüklük olduğunu söylüyor.

Haluk Gerçek, Piyalepaşa-Kağıthane Tüneli’nin açılışından üç gün önce Radikal gazetesine yaptığı açıklamada “Bitirilmiş tüneller dışında yeni tünel yapılmamalı ve bunlara ayrılacak finansmanla metro yapılmalı” diyordu.

HaberVs, Prof. Dr. Haluk Gerçek ile 7 Tepe 7 Tünel’i konuştu.

Dağları delen tüneller*

İnşaatı bitenler
Dolmabahçe-Bomonti Tüneli: 4 bin 685 metre
Piyalepaşa – Kâğıthane Tüneli: 3 bin 19 metre

İnşaat aşamasında
Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli: 4 bin 560 metre
Fulya-Levazım Sitesi Tüneli: 4 bin 450 metre

İhale aşamasında
Dolmabahçe-Fulya Tüneli: 2 bin 27 metre
Levazım-Akatlar Tüneli: 3 bin 360 metre
Levazım-Zincirlidere Tüneli: 2 bin 940 metre
Eyüp-Silahtarağa Tüneli: 200 metre

Proje aşamasında
Üsküdar-Paşalimanı-Ahmediye
Tüneli: 560 metre
Baltalimanı-Ayazağa Tüneli: 4 bin 568 metre
Tophane-İplikçi Tüneli: 2 bin 550 metre
Taşkızak-Hasköy Tüneli: 940 metre
Eyüp Mezarlık Halid bin Zeyd Bulvarı-Sahil Yolu Tüneli: 700 metre
Sarıyer-Merkez-Sahil Tüneli: 556 metre.

*Kaynak: Radikalgazetesi

1 Yorum

  • prof .haluk gercek in fikrine daha tatkınım,zira bu sehri kurtacak olan tunelden ziyade metro dur.Maliyetide cok farketmedigine gore istanbulda cok olan trafik kazalarini azaltmak bakiminden metro daha guvenli ve daha cabuk,ayni zamanda pahalı petrol yerine elektrik enerjisi daha ekonomik ve suratli olur.onceligin metro insaatina verilmesi gerekir.gecikilirse daha zor olur.

Yorum yazın