Genel

Baykal delegeleri, delegeler de Baykal’ı seçti

Yazan: HaberVs

Medyakronik/AA CHP 32. Olağan Kurultayı’na tek aday olarak katılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 1021 oyla yeniden genel başkan seçildi. Kurultay’da 1231 delegeden 1105’i genel başkan seçimi için yapılan oylamaya katıldı. Baykal, 1021 oyla yeniden genel başkan seçilirken, 84 oy geçersiz sayıldı. 9 Eylül 1992 tarihinde CHP’nin yeniden açıldığı 25. Olağan Kurultay’da ilk kez genel başkan […]

Medyakronik/AA

CHP 32. Olağan Kurultayı’na tek aday olarak katılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 1021 oyla yeniden genel başkan seçildi. Kurultay’da 1231 delegeden 1105’i genel başkan seçimi için yapılan oylamaya katıldı. Baykal, 1021 oyla yeniden genel başkan seçilirken, 84 oy geçersiz sayıldı. 9 Eylül 1992 tarihinde CHP’nin yeniden açıldığı 25. Olağan Kurultay’da ilk kez genel başkan seçilen Deniz Baykal 10. kez delegeden destek alarak yeniden genel başkan seçilmiş oldu. Aday adayları Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya ise aday olabilmek için yeterli sayıda imzayı bulamadılar. Samsun Milletvekili Haluk Koç’a 168, Parti Meclisi Üyesi Ayhan Yalçınkaya’ya 1 ve TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Umut Oran’a ise 15 delege imza verdi. Böylece, 3 aday, CHP Tüzüğü’ne göre aday olabilmek için delege tam sayısının yüzde 20’sine denk gelen 253 imzaya ulaşamamış oldu.

Arbede çıktı

CHP’nin, Ankara Atatürk Spor Salonu’nda iki gün sürecek 32. Olağan Kurultayında bugün genel başkan seçimi yapılırken ikinci gün ise Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek. Kurultayın yapılacağı salonun dolmaya başlamasıyla birlikte zaman zaman gerginlikler de yaşandı. Genel Başkan adayı olacağını açıklayan Samsun milletvekili Haluk Koç’a destek pankartını salon içinde gezdirmek isteyen grupla diğer partililer arasındaki çıkan arbedeye varan bir gerginlik yaşandı. Tribünlerdeki partililer çalınan müziklere ellerindeki Baykal fotoğrafları ve CHP bayraklarını sallayarak eşlik ederken, tribünlerin bir bölümünde de Haluk Koç’un fotoğraflarını taşıyan partililer yer aldı. Bu arada, Haluk Koç, saat 10.15’te salona girerek tur attı. Bazı partililer, ”Başbakan Haluk” sloganları atarken, Koç, milletvekilleri için salon zemininde ayrılan bölümde değil, delegelere ayrılan tribünde oturmayı tercih etti. Genel Başkanlığa aday olduğunu açıklayan Umut Oran da saat 10.25’te salona girdi. Her iki aday da salona girerken genel başkan adayı olduğu belirtilerek anons edildi.

Türkiye siyaseti bir krizin içinde”

Divan Başkanlığını eski milletvekili İsmet Atalay’ın yaptığı kurultay Deniz Baykal’ın konuşmasıyla başladı. Baykal yaklaşık 2 saat 40 dakika süren bir konuşma yaptı. Baykal’ın konuşmasının ardından aday adaylarının ismi açıklandı. Yaptığı konuşmada Deniz Baykal salondakilere, ”Türkiye nasıl kuruldu, kimlerle mücadele edildi de kuruldu siz bunu en iyi bilenlerdensiniz” diye seslenerek, ”Türkiye’nin nasıl bir yol ayrımında olduğunu anlamalı ve geleceğe yönelik ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. Türkiye siyaseti bir krizin içine girmiştir ve bunun somut göstergeleri ortadadır. İktidardaki parti Anayasa Mahkemesi’nin alacağı kararı bekliyor. Bu, kriz halidir. Dışarıdan, içeriden Türkiye’ye bakanlar Türkiye’nin yarınının nasıl olacağının belirsizliğini özellikle vurgulamaktadırlar. Laik bir Cumhuriyet olarak mı devam edecek yoksa ılımlı bir İslam devletine mi dönüşecek? Yabancı çevreler ‘Türkiye hem laik hem demokratik olamayacak, anlaşıldı’ demeye başlamışlardır. Laiklik ile demokrasi arasında tercih yapma çağrısında bulunmaya başladılar. Bu bizim 80 yıllık geçmişimizde ulaşmayı amaçladığımız nokta değildir. Bunu doğal karşılamak mümkün değildir” dedi.

Laiklik endişesi

Türkiye’nin siyasi sisteminin temellerinden bazılarını feda etmek zorunda kalırsa, geleceğin çok karanlık olması anlamına geleceğini savunan Baykal, “Bunu kabul edemeyiz ama gelinen nokta bu olmuştur. Türkiye bu noktaya göz göre göre gelmiştir. Bunu önlemek için elimizden gelen her çabayı sergiledik. Şimdi bunun toparlanması lazım. Türkiye’nin, siyasetin bu yol ayrımından çekilerek net, açık siyaset zeminine çekilmesi lazımdır.Siyaset zeminimizi kaptırmak istemiyoruz. Atatürk Cumhuriyetinin, laik Cumhuriyetin temellerinin bozulmasına seyirci kalmak istemiyoruz. Herkesin inancını yaşayacak ama devlet laik bir cumhuriyet olmaya devam edecektir. Şimdi bir kez daha sıkıntı başladı. Türkiye bu konuyu laiklikten vazgeçerek çözemez. ‘Bırakın Cumhuriyetin temel ilkelerini, yüzde 47 oy ile istediğimizi yaparız, bu demokrasinin icabıdır’ diyenlere ‘hayır’ diyoruz. Laiklik problemi milletimizden değil, o milletin oyunu alan siyaset adamlarından çıkıyor. Türkiye’de bu sorunu gündeme getiren halk değil siyasetçidir” diye konuştu.

Ekonomi büyüme tökezledi”

Konuşmasında ekonomiye de değinen Baykal, ekonomide bu gidişin devam etmesi halinde ”ekonomik refaha değil, tam tersine sıkıntılı bir noktaya gidileceğinin” açık olduğunu ileri sürdü. Baykal, ”5 yıllık uygulamanın sonucunda ekonomik büyüme tökezlemeye başlamış. Ekonomik büyümesini sağlayamıyor. En önemli konu ekonomik büyüme. Nüfusumuz hızla artmaya devam ediyor. Ekonomi maalesef izlenen politikalarla büyüyemez hale dönüşmeye başladı’. Türkiye büyümüyor, kazanç gelmiyor, sermaye artmıyor, sıkıntı giderek artıyor ve derinleşiyor” dedi.

Milli gelir cambazlıkla şişiriliyor”

Türkiye’de halkın, dar gelirlinin enflasyonunun olağanüstü arttığını ifade eden Baykal, TÜİK’in rakamlar üzerinde ”cambazlık yaparak, milli geliri şişirdikçe şişirdiğini” savundu. Türkiye’de bir yandan 18-20 milyon kişinin karnı doymadan yatağı girdiğini, diğer yandan dünyada en çok dolar milyarderinin bulunduğunu kaydeden Baykal, böyle bir ekonomi politikasından çiftçi, esnaf, yerli sanayici, işçi, memur, emekli ve iş arayan gencin kazanıp kazanmadığını sordu. Baykal, ”Bu kimin politikası, kim kazanıyor” dedi. Baykal, Türkiye’nin içinde kazananların ve dışarıda Türkiye’den kazananların bulunduğunu kaydederek, ”Siz AKP yöneticisi, AKP yöneticisinin çocuğu, yakını olup da ekonomik sıkıntı içinde olan birini düşünüyor musunuz? Allah versin, şikayetçi değiliz de burada da insanlar var, 70 milyonuz. Buradakileri de biraz görün, elinizi uzatın, karnına bir lokma koyuverin” diye konuştu.

Koç: , “Partimiz için göreve devam”

CHP 32. Olağan Kurultayı’nda genel başkan adayı olabilmek için yeterli sayıda imzayı bulamayan Samsun Milletvekili Haluk Koç, Divan Başkanı İsmet Atalay’ın adaylık başvurularıyla ilgili sonucu açıklamasından sonra, bazı delegelerle birlikte oturduğu tribünden inerek salondan ayrıldı. Haluk Koç, gazetecilerin soruları üzerine, yeterli sayıya ulaşamadıklarını belirterek, “Partimiz için bundan sonra da görevimizi yapacağız” diye konuştu. Salon dışında kendisine ilgi gösteren partililere ve adaylığı için imza verenlere teşekkür eden Koç, “Partimizi seviyoruz” dedi.


”Sol bir CHP inşa edilmesi gerekiyor”

CHP’nin 32’nci Olağan Kurultayı’nda, Baykal muhalifleri, söz alarak, eleştirilerini dile getirdi. Muhaliflerin eleştirileri ise özetle şöyle:

Örsan Kunter Öymen (PM üyesi): Deniz Baykal başkanlığında girilen bütün seçimleri kaybettik. Bunun için değişiklik şart. CHP gençleştirilmeli. Solcu kimliğine yeniden kavuşturulmalı. Tepeden inme değil, tabandan tavana bir örgütlenmeye gidilmesi doğru olacaktır.
Gülsüm Bilgehan (PM üyesi): Sayın Baykal bu parti sizin 1992 yılında yeniden açtığınız ve yüzde 4.7’lik oy alan parti değil. Bu parti Atatürk’ün partisidir.

Güldal Okuducu (PM üyesi): Sayın Baykal’ın kendisine muhaliflere ‘gidin partinizi kurun’ çağrısı çok yanlıştır.

Ali Kemal Kumkumoğlu (PM üyesi): Seçimlerde CHP aleyhine çalışıldığı iddiaları kesinlikle yalan. CHP Parti Meclisi, 22 Temmuz seçimlerinin ardından sonuçları değerlendirmedi. Baykal genel sekreterken muhalifti ancak ona kimse ‘git partini kur’ demedi. Baykal’ın bu sözünü geri alması gerekir.

NOTLAR

CHP 32. Olağan Kurultayı’nın yapıldığı Atatürk Spor Salonu, sabahın erken saatlerinden itibaren kapılarını partililere açtı. Kurultay, açıklanan programdan bir buçuk saat sonra başlayabildi. Genel Başkan Deniz Baykal salona gelmeden önce Stad Oteli’nde il başkanlarıyla bir araya geldi.

Baykal’ın delege ve partililere hitaben yaptığı konuşma yaklaşık 2.5 saat sürdü. Genel başkan aday adaylarından salona ilk gelen Haluk Koç oldu. Ondan kısa bir süre sonra da Umut Oran Atatürk Spor Salonu’na girdi.Kurultay çalışmaları başlamadan önce eski DSP milletvekili Türk Halk Müziği Sanatçısı Faruk Demir’in seslendirdiği türkülere salonda bulunanlar da eşlik ederken, zaman zaman halaylar çekildi.

Salon içinde ve dışarda Nutuk’un yanı sıra genel başkan aday adayları ve parti organlarına seçilmek isteyenlerin hazırladıkları kitapçık ve broşürler partililere dağıtıldı.

Kurultay salonunda yankesicilik yaptığı belirtilen 8 kişi güvenlik güçlerince yakalanırken, sabahın erken saatlerinde Atatürk Spor Salonu kapılarında içeri girmek için sıra oluşturan partililer de zaman zaman yapılan anonslarla ”cüzdanlarına dikkat etmeleri” için uyarıldılar. Tribünlerde ilginç pankartlar da yer aldı. ”Saymadım kaç yıl oldu, biz iktidar olmayalı”, ”Liberal hırsızları gördük, dindarlık taslayan hırsızları da görüyoruz”, ”Biz derin devleti değil, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduk”, ”Biz Mustafa Kemal’in denizinden yansıyan yakamozlarıyız” pankartlarının yanı sıra salonda, genel başkan aday adayları Haluk Koç, Umut Oran ve Ayhan Yalçınkaya’ya destek veren pankartlar da yer aldı.

Yorum yazın