Medya

‘Beni nerenle seyrediyorsun?’

Yazan: Volkan Ağır
kanalturk.com.tr

Medya Etik Konseyi’nin 'Yılın TV Spor Programı Etik Ödülü’ verdiği Telegol programı muhabirlerinin, görüntü vermek istemeyen taraftarlar hakkında darp şikayetinde bulunduğu iddia ediliyor.

Medya Etik Konseyi’nin “Yılın TV Spor Programı Etik Ödülü’nü verdiği Telegol programı muhabirlerinden asılsız darp iddiası…

İddiaya göre Telegol muhabirlerinin kendilerini görüntülemesine izin vermeyen UNIFEB (1907 Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği) grubundan bir grup taraftar, muhabirlerin darp şikâyetinde bulunması üzerine yaralı arkadaşları Onur Karabudak’ı bekledikleri Florence Nightingale hastanesinden polis tarafından uzaklaştırıldı.

15 Nisan Pazar günü, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda oynanan Fenerbahçe- Trabzonspor karşılaşmasında, tribünde açılmak istenen dev pankartı taşıyan makaralara koparak UNIFEB üyesi, Gazi Üniversitesi taraftar temsilcisi Onur Karabudak’ın başına isabet etti. Karabuda’a ilk müdahaleyi stadyum görevlileri yaptı. Arkadaşları tarafından Florence Nightingale hastanesine götürülen taraftarın kafatasında çatlak teşhisi yapıldı. Doktorlar -kanun gereği- cerrahi müdahale için yaralının Bursa’daki ailesinin hastaneye ulaşmasını beklerken, Karabudak’ın 100 kadar arkadaşı hastane bahçesinde aileyi beklemeye başladı.

Kanaltürk’te Telegol’ün canlı yayını devam ederken hastane bahçesine gelen muhabir Devrim Zengi ve bir kameraman, taraftar grubunun görüntülerini almak istedi. Taraftarlar, Karabudak’ın durumundan endişe ettikleri ve görüntülenmek istemedikleri gerekçesi ile gazetecilere sözlü müdahalede bulundu ve kamerayı kapatmalarını istedi. HaberVs’nin ulaştığı taraftarlara göre gazeteciler kamerayı yere koydu ancak görüntü almaya devam etti. Taraftarın tepkisi üzerine Telegol hastaneden ayrıldı.

“İnşallah bir güvenlik vardır”

Bu sırada Telegol yapımcısı ve moderatörü Serhat Ulueren canlı yayında şunları söylüyordu:

Artık haber yapmamıza da engel olmaya çalışıyorlar. Bu iş tabi çok üzüntü verici boyutlara ulaşmaya başladı. Orada bir koreografi yapılmaya çalışılıyor. Galatasaray maçından önce de yapmak istemişlerdi ama başaramamışlardı. Bugün de 23 yaşındaki bir arkadaşın kafasına oradaki makaralar düşüyor. Her ne kadar hayati tehlikesi olmasa da bir beyin ameliyatında şu anda. Ama şu Fenerbahçelilerin yaptığı da hiç hoş olmadı. İnşallah bir güvenlik vardır da gerekli yerlere gerekli işlemler yapılır.”

Çok geçmeden hastaneye polis eşliğinde gelen Telegol muhabirleri, darp edildikleri iddiasıyla Onur Karabudak’ın hastane bahçesinde bekleyen arkadaşları için işlem yapılmasını talep etti. Taraftarlar hastane bahçesinden çıkarıldı. Karabudak’ın ailesi hastaneye ulaşmış ve ameliyat başlamıştı. Taraftarlar, ameliyat sonucunu öğrenebilmek için geceyi dışarıda geçirdi. Ve arkadaşlarının iyi olduğu haberini sabah saatlerinde aldı.

Olaya tanık olan ve geceyi Florence Nightingale önünde geçiren taraftarlar Telegol muhabirlerini uyardıklarını ancak darp iddiasını doğruyu yansıtmadığını dile getiriyor.

Taraftar derneklerinin (1907 UNİFEB, GRUP CK, Vamos Bien) ertesi gün yayınladığı “Bir karton kaç can eder?” başlıklı basın bildirisinde ise, Onur Karabudak’ın yaralanması üzerine yaptığı Telegol’ün de ortak olduğu “habercilik” anlayışına tepki var: “Olayın şoku ve sarsıntısını atlatamamışken yaşananlar üzerinden sanal alem ve televizyonlarda prim yapmaya çalışanlara ise söyleyecek hiçbir şeyimiz bulunmamaktadır. Onları vicdanları ile başbaşa bırakıyoruz.” 

Etik ödüllü program

Başkan Halit Esendir’in açıklamasına göre Medya Etik Konseyi (MEK), ödüllerini, “ciddi, seviyeli, kaliteli, ilkeli ve meslek etiğine uygun davranan” gazetecilere teşvik amacıyla veriyor. Buna göre ödül programa değil, yapımcı ve sunucusu Serhat Ulueren’e verilmiş.

Yine Serhat Ulureren sunuculuğunda Star TV ekranında yayınlanırken üç yıl önce Kanaltürk’e geçen Telegol’ün, yorumcu tercihleri ve habercilik anlayışıyla göz önüne alındığında, etik kelimesiyle birlikte anılması sorgulanmaya muhtaç görünüyor. Programın özellikle, şu andaki daimi yorumcuları Erman Toroğlu, Ziya Şengül, Gökmen Özdenak ve Kaya Çilingiroğlu arasındaki, zaman zaman hakarete varan gerilimden beslenen tarzı, MEK’in verdiği etik ödülünü de sorunlu hale getiriyor.

Nitekim Telegol sunucusunun MEK’in etik ödülüne layık görülmesinin sosyal medyada, mizahi haberler yapan zaytung.com sitesinin bir ürünü olarak yorumlanması bu endişeyi güçlendiriyor.

Spor dalında ödül alan programın yorumcularının, sadece internetteki magazin ve video sitelerine malzeme oluşturan amiyâne konuşmalarını, Telegol’ün 11 yıllık tarihinde çok eskiye gitmeden de örneklemek mümkün:

“Beni nerenle dinliyorsun?”

“Amma dil attım lan zarfa” (Erman Toroğlu, 8 Nisan 2012)

 “Gülme ulan ne gülüyorsun?” (Ziya Şengül, 1 Nisan 2012)

“Beni nerenle dinliyorsun Serhat?” (Gökmen Özdenak, 8 Ocak 2012)

Telegol’ün etik sorunu sadece yorumcu tercihleriyle sınırlı değil. Yakın zamanda akla gelen ilk örnek merkezinde Fenerbahçe’nin oturduğu şike soruşturmasıyla ilgili olarak üzerinde gizlilik kararı bulunan dosyalar. Konuyla ilgili yayınlanan bir dizi haber, devam eden soruşturmada kulübün peşinen suçlu gösteridildiği eleştirilerine maruz kalmıştı. Ama görünen o ki Telegol haberciliğinden sadece Fenerbahçe rahatsız değil. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Orduspor’da forma giyen eski Galatarasaylı futbolcular Culio ve Stancu’nun Galatasaray’a karşı oynamama baskısı gördüğü iddiası üzerine 27 Mart’ta akşamı programa bağlanmış ve “Olmayan birşeyi olmuş gibi anlatan habercilik anlayışı” için programı tebrik ediyordu. Ulueren’in Terim’e “tartışılan konunun gündem maddesi haline geldiği” gerekçesini sunması üzerine Terim “O zaman dersinize iyi çalışacaksınız” cevabını veriyordu.

MEK Başkanı Halit Esendir “Ödülü sadece Serhat’a verdik, ekibine değil” dese de Serhat Ulueren, Telegol ekranındaki tek gazeteci ve sunucu olarak programın içeriğinden ve tarzından sorumlu değil mi?

Bu içerik ve tarzın etik sorunu taşımadığı düşünülüyorsa geriye tek soru kalıyor:
Medya Etik Ödülleri jurisi, ödül verdikleri programı gerçekten seyrediyor mu?

MEK Medya Etik Ödülleri Kurulu (2011)

Ali Çolak, Abdurrahman Şen, Derya Sazak, Erkam Tufan Aytav, Hadi Özışık, Hüseyin Gülerce, Mehmet Şeyho, Mustafa Karaalioğlu, Nazlı Ilıcak, Nazmiye Yılmaz, Nevzat Bayhan, Nejat Sezik, Nihal Bengisu Karaca, Nuh Albayrak, Prof. Osman Özsoy, Ünal Tanık

VA/GT

Yorum yazın