Yaşam

Bolluca Ormanı'nda son durum

Yazan: Ecem Kurumsuz
Ecem kurumsuz

İstanbul’un Arnavutköy ilçesine bağlı Bolluca ormanında topluca zehirlenen köpeklerin çoğu ayağa kalktı ancak mama ihtiyacı hala sürüyor

İstanbul’un Arnavutköy ilçesine bağlı Bolluca ormanında ekim ayı başında topluca zehirlenen köpekleri ayakta tutma çabası devam ediyor.  Köpek katliamın haber alınmasından sonra  bölgeye ulaşan veterinerler ve gönünnülerin çabasıyla hayata döndürülen köpekler şimdi de zorlu hava koşulları karşısında hayatta tutulmaya çalışılıyor.

Son bilgilere göre ekim ayının ilk günü 70’ine serum bağlanan köpeklerin 7 tanesi yoğun çabalara rağmen kurtarılamadı, zehirlenme sonucu sahada 2, kliniklerde 5 ve bölgede araba çarpması sonucu 1 olmak üzere toplamda 8 köpek yaşamını yitirdi. 62’si gözlerini açtı ve yoğun bakım çadırından çıktı.

Bölgeye yardımlar halen sürüyor ve şu anda hayanları açık arazide yağmurdan koruyacak bir kaç çadın da mevcut. Talihsiz olay Türkiye’de bazı “ilk”lerin yaşanmasına da neden oldu. Örneğin Kızılay tarihinde ilk defa hayvanların yardımına koştu, Akut, hayvanları koruma dernekleri ve hayvan hakları savunucuları topladıkları yardımlarla bölgeye çadırlar kurdu. Bölgeye battaniye, mama (kuru, yaş, a-d), hasta bezi, çadır, ilaç vb. ihtiyaçlar sağlandı. Beslenme güçlüğü çekenlere veterinerler tarafından yaş mama ve serum desteği verildi.

Failler inek, koyun  besleyenler mi?

Zehirlenen köpeklerin tedavisinin ardından köpeklerin çoğunda görülen uyuz ve viral enfeksiyon üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de katkısı yla uyuz ve enfeksiyon tedavisi başlatıldı. Şu anda hayvanların hava şartlarından korunmaları için bölgede 3 büyük çadır bulunuyor. Yoğun bakım çadırında tedavileri süren son beş köpek, ücretsiz tedavi edilmek üzere gönüllü veternerler Devrim Baykal ve Şükrü Çobanoğlu tarafından kliniklerine alındı ve durumları iyi. Köpeklerin sağlık durumlarından emin olan veterinerler, kullandıkları çadırı da yağmurun bastırması üzerine açıkta kalan köpeklere bırakarak bölgeden ayrıldı.

Bölgeden otopsi için üç köpek alındı. Devlet Hastanelerinden kesin otopsi sonucu henüz çıkmadı ama veterinerler sinir sistemini çökerten güçlü kimyasal bir zehrin kullanıldığını belirtiyor. Otopsi raporundan net sonuç elde etmek için yapılan testlerin zaman alması nedeniyle sonuç alınamadığı belirtiliyor.

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği yönetim kurulu üyesi Sultan Gülyar ellerinde kesin bir olmamasına rağmen, köpekleri bölgede koyun, davar gibi hayvan besleyen kişilerin zehirlemiş olabileceğini söylüyor. Gülyar ayrıca Jandarmanın kendileriyle ilgilendiği, ilk gece çok yardımcı olduğunu anlatıyor.

Özel mülke barınak yapılamıyor

Bölge İstanbul’un sınırları dahilinde gözükse de ulaşım gerçekten zor, toplu taşıma ile ulaşmanız mümkün değil. Oraya yaşamlarını sürdürmek için mi yoksa ölüme mi bırakıldıkları belli olmayan hayvanların birçoğu ne yazık ki İstanbul’un çevre belediye ve barınakları tarafından oraya atılmış. Üstelik hiçbir yaşam koşulu sağlanmadan. Gönüllü Burhan Özkan uzun süre bölgedeki tüm hayvana tek başına sahip çıkmaya çalışsa da sonunda ortaya böyle büyük bir katliam girişimi çıktı.

Bölgede bulunan hayvanların çevre barınaklara dağıtılmasının çözüm olmayacağı, doğa koşullarına alışık olduklarından büyük köpeklerin sahiplendirildiklerinde sorun çıktığı hayvanların daha çok mağdur olduğu belirtiliyor. Gönüllüler en iyi çözümün burada onlara doğa koşularına dayanıklı bir barınak oluşturmak ve Burhan Bey’in gözetiminde mama desteği sağlamak olduğunu düşünüyor. Ancak bulundukları arazi özel mülk olduğu için böyle bir çözüm sağlanması mümkün görünmüyor.  Belediyeler tarafından yer tesbiti yapılacağı ve barınak için tahsisat sağlanacağı belirtilse de bu konuda henüz bir sonuç alınamadı.

Şu anda tedavileri tamamlanan hayvanlara hayatta kalmalarını sağlayacak gıda ve materyal desteği bekleniyor. Zira tedavi sürecinde hayvanseverlerin bağışladıkları mamaların kışın onlara yetmesi mümkün değil.

Olaya ilk müdahale eden veteriner hekimlerden Devrim Baykal’a göre Bolluca bir ilk değildi ve bir anda gelişen bir olay da değil. İki yüz köpeğin bir günde oraya bırakılmadığını ve köpeklerin doğa şartlarına direndiği tek ormanın da Bolluca olmadığını söyleyen Baykal, konuyla ilgili farkındalığı artırmanın önemini dikkat çekiyor ve sistemli bir şekilde gıda takviyesi sağlamanın önemli olduğunu vurguluyor. .

 

Yorum yazın