Sanat

Bozcaada'da 'dünyanın geleceğiyle ilgili' bir festival

Yazan: Laçin Mıstıkoğlu

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) başladı.

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) dün başladı. Türkiye’de ekoloji konusunda ciddi ve bağımsız bir platform yaratılmasına öncülük etmek ve bu konudaki film çalışmalarını ödüllendirmek amacıyla düzenlenen festival 2 Kasım Pazar sona eriyor.

31 ülkeden 170 filmin başvurduğunu  festivalde, ön juri tarafından seçilen 20 film finalde yarışıyor. Festivalin “panorama” bölümünde ise 40 belgesel ve kısa film gösterime giriyor.

Festival Yönetmeni Petra Holzer, HaberVs’nin “Neden Bozcaada” sorusunu “yerel, küçük ve hakiki olana değer vermek” ile açıklıyor:

“Çok güzel ve çok kırılgan bir coğrafyadayız. Bozcaada dünyanın en güzel adalarından biri. Süratli giden bir arabanın bile bir şeyleri bozduğu, ülkenin şezlongsuz belki de son kumsallarının bulunduğu bu olağanüstü coğrafyada biz, yerel olana, küçük olana, yavaş olana ve hakiki olana büyük değer veriyoruz. Yazın adanın karşı karşıya kaldığı büyük nüfus patlamasını belli oranda bütün yıla yayarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Benim en büyük hayallerimden biri Bozcaada’nın, örneğin Fransız bir tiyatro ekibinin ön çalışmalarını yaptığı, senaristlerin huzurlu kahvelerimizde senaryolarını yazdığı, müzik guruplarının kayıtlarını yaptığı bir ada haline gelmesidir.”

Festival Koordinatörü Ethem Özgüven, uzun zamandır planladıkları festivalin, Bozcaada halkı ve Bozcaada Belediyesi’nin desteği sayesinde gerçekleşebildiğini söylüyor.

Özgüven’e göre juri üyeleri arasında dünyanın en önemli belgeselcileri de var. Kanadalı yapımcı ve yönetmen Mark Achbar ve Belçikalı yapımcı ve yönetmen Nathalie Borgers bu isimlerden ikisi. İnsan hakları ve çevre konusundaki çalışmalarıyla bilinen, milletvekili Şafak Pavey, Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, sinema yazarı ve kuramcısı Prof. Dr. Tül Akbal, Yeni Film dergisi editörü ve sinema yazarı Seray Genç, Birgün gazetesi sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan ise diğer jüri üyeleri. Özgüven “jurinin seçimde çok acımasız davranacağını” düşünüyor.

Festivalin son günü 2 Kasım’da ise adanın, tartışma yaratan imar planı değişikliği ve tarım sorunları “zeytin” başlıklı panelde ise tartışılacak. Panelin katılımcıları Tariş Yönetim Kurulu Başkanı  Cahit Çetin, CNN Türk’te yayınlanan Para Dedektifi Programı Yapımcısı Cem Seymen, CHP’nin Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ile yazar ve şair Sefa Taşkın.
(LM/GT)

“Bozcaada halkı sinemaseverleri ağırlamaya hazır”

Festival Başkanı ve Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, Bozcaadalıların ve festival komitesinin, festivalin yalnızca sinemayla ilgilenen çevreleri değil, ekoloji ve doğayla ilgili bütün disiplinleri, öğrencileri, akademisyenleri kapsamak için çaba sarf ettiğini belirtiyor. Yılmaz, adadaki hemen tüm turizm işletmelerinin festivale katılacak olanlara yüzde 25 ile yüzde 50 arasında indirimler yapacağını sözlerine ekliyor.

Yorum yazın