Genel

Bu listeye dikkat!

Yazan: HaberVs

Müge Doğrular mdogrular@medyakronik.comBBC’nin her yılın başında müzik alanında parlayacak yıldızlarla ilgili yaptığı ve doğru tahminlerde bulunduğu anketin sonucu geçtiğimiz günlerde yayımlandı. 2007 yılı başında Klaxons ve Mika gibi isimlerin başarısını öngörmeyi başarmış olan BBC’nin anketi, daha çok alternatif isimleri ön plana çıkartıyor. Klaxons “indie dance” olarak bilinen son iki-üç senenin en popüler alternatif akımlarından birinin […]

Müge Doğrular

mdogrular@medyakronik.com

BBC’nin her yılın başında müzik alanında parlayacak yıldızlarla ilgili yaptığı ve doğru tahminlerde bulunduğu anketin sonucu geçtiğimiz günlerde yayımlandı. 2007 yılı başında Klaxons ve Mika gibi isimlerin başarısını öngörmeyi başarmış olan BBC’nin anketi, daha çok alternatif isimleri ön plana çıkartıyor.

Klaxons “indie dance” olarak bilinen son iki-üç senenin en popüler alternatif akımlarından birinin en popüler isimlerinden. Mika ise daha pop bir sound’u olduğu için orta yolda bir başarı yakaladı denilebilir. Mika Grammy adaylığına layık görülmüş, birçok başka müzik ödüllerine aday gösterilmiş ve bir kısmını da kazanmıştı. Liste başarıları ve platin albümleri de cabası.

BBC’nin anketlerinin başarısından ötürü müzikseverler her sene bu anketi ilgiyle takip ediyor. Geçen senenin aksine bu sene ilk ikide kadın şarkıcıları görüyoruz. Liste son derece genç isimlerden oluşuyor. Ve işte bu senenin Sound of 2008 Top 10’u:
1. Adele
2. Duffy
3. The Ting Tings
4. Glasvegas
5. Foals
6. Vampire Weekend
7. Joe Lean and the Jing Jang Jong
8. Black Kids
9. MGMT
10. Santogold

Adele
Listenin başını çeken Adele dokunaklı ve ruh dolu sesiyle soul tarzında akustik gençlik aşk parçalarını seslendiriyor. Adele, Amy Winehouse ve Kate Nash gibi İngiltere’nin son dönem popüler kadın şarkıcılarıyla aynı İngiliz sahne sanatları okulunda eğitim görmüş. Genç sanatçı başarılı olmak için kilo vermesinin, çok güzel gözükmesinin ya da sigarayı bırakmasının gerekmediğini düşünüyor. Lily Allen gibi Adele de Myspace sayfası sayesinde popülerlik kazandı. ‘19’ isimli albümü ise 28 Ocak’ta piyasada olacak.

Duffy
Galler çıkışlı soul şarkıcısı Duffy, klasik soul vokal tarzıyla dikkat çekiyor. Galler’in adı sanı pek bilinmeyen bir şehrinde yetişen Duffy, ailesinin müziğe hiçbir ilgisi olmamasına, plak koleksiyonları bulunmamasına (ki genelde sanatçıların hikâyelerinde çok klasiktir müzikle içli dışlı olan aile faktörü) rağmen kendini blues ve soul parçaları seslendirirken bulmuş. Efsanevi gruplardan Public Image Limited’dan Jeanette, Duffy’yi keşfeder, sesini eğitir ve menajerliğini üstlenir. Albümü Mayıs ayında yayımlanacak.

The Ting Tings
Türkiye’de de alternatif müzik mecralarında yavaş yavaş gözümüze çarpan bir grup. İngiliz indie pop ikilisi Katie White ve Jules De Martino’dan oluşuyor. Yayımladıkları single’lar ile kısa sürede kendilerini gösterdiler ve karşılaştıkları ilgiye çok şaşırdılar. İkilinin albümlerinin ne zaman çıkacağı henüz belli değil.

Glasvegas
NME dergisine göre Arctic Monkeys’den sonra gelen ve aynı heyecanı yaratabilen tek grup Glasvegas. Hatta bazı eleştirmenlere göre son 20 senenin en iyi İskoç grubu, şimdiden kült bir rock grubu gibi bir sound’a sahip. Dört kişilik vintage rock grubu Glasvegas’a Grease soundtrack’ini yorumlayan Jesus and Mary Chain benzetmesi uygun görülmüş. Henüz bir plak şirketiyle anlaşmayan ve hatırı sayılır sayıda bir hayran kitlesine sahip grubun adını bu sene sürekli duyacaksınız.

Foals
Gitar ve piyano kullanımlarının diğer gruplardan çok daha farklı olduğunu üstüne basa basa vurgulayan beş kişilik Oxford çıkışlı Foals ekibi, beş numaraya layık görülmüş. Grubun tarzı dance-punk olarak tanımlanıyor, techno ve math rock gibi elementler de parçalarında görülüyor. Avrupa’da ve Amerika’da iki farklı plak şirketiyle anlaşan Foals mart ayında Antitodes adında bir albüm yayımlayacak.

Geriye kalan beş isimden de hızlı hızlı bahsetmek gerekirse;

Listenin İngiltere çıkışlı olmayan ilk grubu New York’lu Vampire Weekend eğlenceli pop ve Arfika beat’lerini post-punk’ta buluşturan son derece enerjik bir grup.

Joe Lean and the Jing Jang Jong; Kaiser Chiefs ve Babyshambles gibi önemli İngiliz indie rock gruplarının turnelerinde alt grup olarak parladı. Grubun misyonu farklı ülkelerdeki dokuz yaşındaki bir kızı ve 80 yaşındaki bir adamı dans ettirebilmek.

Floridalı beşli Black Kids, 80’lerin pop’unu günümüzün indie’siyle birleştiriyor. Müzikteki her dönemden bir şekilde etkilendiklerini vurgulayan grup elemanları, henüz bir plak şirketiyle anlaşmadı.

Brooklyn’li electro ikilisi MGMT (management’ın kısaltılmışı) ilk albümlerini yayımlamış ve eleştirmenlerden son derece olumlu eleştiriler almıştı. Renkli ve coşkulu tarzları dikkat çekiyor.

Listenin son ismi Santogold da Brooklyn’li. Punk, hip-hop, dub, pop ve electronica elementlerini bir araya getiren Santogold, Nina Simone ve Bad Brains’in en önemli vokal ilham kaynakları oluğunu belirtiyor.

Yorum yazın