Yaşam

Size şişe koleksiyonumu gösterebilir miyim?

Yazan: Mine Savaş

“Kola şişesinden de koleksiyon mu olur?” Birkan Yeni’nin 400’den fazla Coca Cola şişesi ve kutusu var. Bu şişeler dünyanın dört bir yanından alıcı buluyor.

Dünya, Coca Cola denen içeceğin formülünün peşinde, ama Birkan Yeni’nin tutkusu, bu içeceğin içine konduğu şey: şişe ve kutu. Ve tabii, Birkan bu tutku konusunda yalnız değil; hemen herkesin çok severek içtiği Coca Cola’nın şişeleri, dünyanın birçok yerinden birçok koleksiyoncu için değerli parçalar. Hatta içtikten sonra çöpe attığımız Coca Cola şişeleri, tarafından 600 – 700 dolara alıcı bulabiliyor.

Kocaeli Üniversitesi İktisat Bölümü son sınıf öğrencisi ve HP eğitim sorumlusu 23 yaşındaki Birkan Yeni de yaklaşık beş senedir Coca Cola şişesi ve kutusu biriktiriyor. Yeni, 400’den fazla şişe ve kutuya sahip.

Bir gün, markette alışveriş yaparken, Sevgililer Günü için özel üretilmiş Coca Cola şişesini görmüş ve o anda ilgisi başlamış. Birkan, “Şişe çok enteresan gelmişti, çünkü daha önce hiç görmediğim kaplamalı bir seriydi. Biraz araştırdıktan sonra, Türkiye’de çıkan ikinci kaplamalı seri olduğunu öğrendim. Daha sonra şişenin farklı çeşitlerini de gördüm. Coca Cola’ya olan sempatim daha da arttı. Yeni çıkan şişeleri gördükçe almaya başladım” diyor.

Türkiye’de üretilenlerle yetinmeyen ve yeni şişeler için internet üzerinden araştırma yapmaya başlayan Birkan Yeni, farklı ülkelerden, kendisi gibi birçok koleksiyoncuyla tanışımış. Çin, Amerika, Japonya, Meksika, Filipinler, Brezilya, Peru, Arjantin, Malta, Endonezya, Rusya, İsrail ve Avrupa’nın tüm ülkelerinden gelen Coca Cola şişeleri ve kutularına sahip.

Aynı şekilde bu ülkelerdeki koleksiyoncularda da Türkiye’de üretilmiş Coca Cola kutuları ve şişeleri var. Kimi şişe ve kutuyu takas yöntemiyle, kimilerini de dolar üzerinden satan Birkan, koleksiyon sayesinde para da kazandığını belirtiyor. Türkiye’de yeni çıkan bir şişeyi, diğer Türk koleksiyonculardan önce farklı ülkelere sattığını, özellikle yılbaşı döneminde, koleksiyoncular arasında büyük bir rekabet yaşandığını söylüyor.

En değerli parça Trabzon’dan

Türkiye’de eski ve az sayıda üretilmiş şişeleri elde etmekte kimi zaman zorluk çektiğini belirten Birkan, “Kardeşim manyak mısın? Ne şişesi, nereden duydun?” gibi tepkilerle karşılaştığını, bazen de şişeyi elde edebilmek için naz yaptığını anlatıyor. Elindeki en değerli parça, 1992’de Trabzon’un Araklı şişeleme tesislerinde, açılış hatırası için özel üretilmiş Coca Cola şişesi. Birkan, “Şişe 16 yıllık ve bugüne kadar dayanmış, altın kaplama gibi görünüyor, üzerinde açılış hatırası yazıyor, başka bir örneği de kimsede yok. Bu nedenle gerçekten çok kıymetli bir parça” diyor. Bir şişenin milyonlarca üretilmesiyle bin tane üretilmesi arasında çok büyük değer farkı olduğunu söyleyen Birkan’ın, koleksiyonundaki en eski parça ise Amerika’dan getirilen 1956 üretimi 3 litrelik galon şişe. Coca Cola’nın şurup olarak satıldığı yıllarda üretilen şişe de hayli değerli.

Koleksiyonunu görmeye gelenler arasında pek fazla genç kız yok. Ama koleksiyona yeni başlayanların, “Kaç tane şişe vardır ki?” diye merak edip görmek isteyenlerin sayısı hiç de az değil. “Koleksiyondan anlayanlar için çok değerli bir odam var” diyen Birkan, ailesi ve kız arkadaşının başlangıçta, “Abartma, yeter artık” dediklerini, fakat sonra onların da alıştığını söylüyor.

Şişeler için rahatından vazgeçti

Duvara monte ettiği raflara Coca Cola şişeleri ve kutularını yerleştiren Birkan, onları sergilemek ve daha güzel bir görsele sahip olabilmek için kendi rahatından bile vazgeçmiş. Yatağının şeklini değiştirip, uyurken kolları ve ayakları raflara çarpmasın diye daha özenli hareket etmeye başlamış. Yine de şişeleri muhafaza etmek zor. Tozlarını almanın da ayrı bir dert olduğunu anlatıyor Birkan. En büyük endişesi ise deprem: “Elbet bir gün deprem olacak, şişelerime bir şey olmasından çok korkuyorum” diyor.

Coca Cola’yla aynı gün doğdu

Dünyanın pek çok yerinden arkadaş edinen ve haritada bile bulamayacağı ülkelere kolilerle Coca Cola şişesi gönderen Birkan, daha önce hiç yurtdışına çıkmadığını, annesinin zaman zaman “Oğlum kolinin içine sen de girip gitseydin” diye espri yaptığını söylüyor.

Birkan, 8 Mayıs 1886’da kurulan Coca Cola’yla aynı gün doğmuş; bu yüzden, firmanın kuruluş yıldönümü için özel üretilen şişelerin kendisi için birer doğum günü hediyesi niteliğinde olduğunu düşünüyor ve “Elimdeki şişeler seneler sonra bir gün antika olacak” diyor.

3 Yorum

  • slm ben ugur bendede eski bir kola sisesi var sadece ögrenmek istedim satmak istesem ne kadar eder sizce ? bendeki sise 1979 yapimi 1 litrelik hali bugüne kadar korunmus 1998 yilinda birtekel büfesinin tadilatinda cikmisti ortayao zamandan beri ben sakliyorum sisede istanbul imsa as. yaziyor yanitinizi bekliyorum iyi günler.

  • bende de 2000 2002 2003 2004 2005 coca cola şişeleri var irtibatta geçiş fiat öğrene bilirmiyim [ kaplamalı şişeler] acil

Yorum yazın