Genel

Cem Özdemir eş başkanlığa yürüyor

Yazan: Mustafa Kuleli

Birlik 90 / Yeşiller partisinin eş başkanlığı için tek aday olan Cem Özdemir, 11 Ekim Cumartesi beklenmedik bir sonuçla milletvekili olma şansını kaybetti. Özdemir, önümüzdeki yıl yapılacak Federal Parlamento seçimleri için, parti listesinin seçilebilecek sıralarına giremedi. Eyalet listesindeki 6. sırasını partinin sol kanadından Winfried Hermann`a kaptıran Özdemir, bir kere de 8. sıra için aday olsa […]


Birlik 90 / Yeşiller partisinin eş başkanlığı için tek aday olan Cem Özdemir, 11 Ekim Cumartesi beklenmedik bir sonuçla milletvekili olma şansını kaybetti. Özdemir, önümüzdeki yıl yapılacak Federal Parlamento seçimleri için, parti listesinin seçilebilecek sıralarına giremedi. Eyalet listesindeki 6. sırasını partinin sol kanadından Winfried Hermann`a kaptıran Özdemir, bir kere de 8. sıra için aday olsa da, partililer bu sıraya Federal Milletvekili Alexander Bonde`yi seçti. Yeşiller’in Baden Württemberg eyaletindeki oy oranı dikkate alındığında en fazla 8 milletvekili çıkartması bekleniyor. Böylece Cem Özdemir seçilmesi muhtemel adaylar arasında yer almadı ve bu politik yenilgi sonrasında kurultaydan bir açıklama yapmadan ayrıldı.
Parti içinde Özdemir’in milletvekili adaylığına muhalefet edenler ise, milletvekilliği ve eş başkanlık görevlerini beraber yürütmenin Yeşiller Partisi prensiplerine aykırı olduğunu, Özdemir’in seçilmemesinin dışlama veya protesto anlamına gelmediğini ifade ettiler. Ancak istisnai olarak Claudia Roth’un yıllardır hem eş başkanlık hem milletvekilliği yapıyor olması bu argüman ile çelişiyor.

Spiegel: “Yeşiller Özdemir’i açıkça aşağıladı”

Yeşiller’in aynı zamanda Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Cem Özdemir’in kendi eyaletinde, parti tabandan böyle bir tepki alması geniş yankı uyandırdı. Almanya’nın çok satan haftalık haber dergilerinden Der Spiegel’in, internet sayfası “Spiegel-online”da yer alan yorumda, “Özdemir’in beklenmedik bir şekilde sözde dostlarının oylarıyla başarısızlığa uğradığı” belirtilerek, “Yeşiller Partisi, Cem Özdemir’i sebepsiz yere açıkça aşağıladı ve Alman Meclisi adaylığını reddetti” ifadesi kullanıldı. Özdemir’in seçimler öncesi yaptığı konuşma sonrasında ayakta alkışlanmasına rağmen son oylamada Alexander Bonde’nin Özdemir’in karşısına aday çıkartıldığı belirtilen yazıda, Özdemir’in, bu durumda eş başkanlık görevi için aday olmaktan vazgeçebileceği iddia edildi.

Alman basını şaşkın

Die Welt ve Berliner Morgenpost gazetelerinde “Yeşiller’in umudu için fiyasko” başlığıyla yer alan haberde, Özdemir’in milletvekili adaylığı için girdiği iki seçimi de kaybetmesinden sonra partideki arkadaşlarının kendisini yine de eş başkanlık görevi için teşvik ettikleri belirtildi. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi “Cem Özdemir için çifte aşağılama”,Bild “Yeşiller eş başkan adayını dağıttı”, Berliner Zeitung “Alman meclisinde Cem Özdemir’e yer yok”, Frankfurter Rundschau “Dönüp gitti” başlıklarıyla habere yer verdi.
13 Ekim Pazartesi akşamına kadar sessizliğini koruyan Cem Özdemir ise, yazılı bir açıklama yaparak, siyasi yaşamında mücadele etmenin faydalı olduğunu gördüğünü belirtip “Kurultayda eş başkanlık için aday olacağım” dedi. Eş başkanının vekil de olması gerektiğini hâlâ savunduğunu, ancak partisinin kendisiyle ilgili kararını kabullenmek zorunda olduğunu kaydeden Özdemir, “Eş başkanlık görevi benim için, tüm gücümle ve kararlılıkla istediğim büyük ve heyecanlı bir görev” dedi.
14 Kasım 2008’de Erfurt’ta başlayacak Yeşiller kongresinde, sol kanatın adayı Claudia Roth seçilmeyi garantilemiş durumda. Böylece eş başkan olarak seçilecek ikinci kişi, “Realos” (gerçekçiler) olarak adlandırılan, reformcu kanattan olacak.

Cem Özdemir kimdir?
1965’te Almanya’da doğdu. Sosyal pedagoji eğitimi aldı. 1987’den itibaren eğitimci ve serbest gazeteci olarak meslek hayatına atıldı. 1981’de Yeşiller Partisi’ne üye oldu. 1992’de göçmen hakları için kurulan “Göçmen Yeşili-Yeni vatandaşlar ittifakı” grubunun kurucuları arasında yer aldı. 1994-2002 yılları arasında Yeşiller Partisi’ni Alman Federal Meclisi’nde temsil etti. 1998”den itibaren Yeşiller Meclis Grubunun iç politika sözcüsü oldu. 2002’de Frankfurtlu halkla ilişkiler danışmanı Moritz Hunzinger ile girdiği kredi ilişkisi ve milletvekilleri ve bakanlara verilen iş için bedava uçuş hakkından yararlandığı gerekçesiyle milletvekilliğinden ayrılma kararı aldı. 2004’de Avrupa Parlamentosu’na seçildi. 2 Haziran 2008 tarihinde Yeşiller Partisi eş başkanlığına adaylığını açıkladı.

Yorum yazın