Genel

Metrobüs, kimine çile kimine mutluluk

Yazan: Yahya Özgür Tavlan

Yağmurlar yüzünü göstermesine rağmen üstleri halen kapatılmamış duraklar, mesailerin başlayıp bittiği sabah ve akşam saatlerindeki yoğunluk ve bu yoğunluğu aratır bir insan kalabalığıyla hınca hınç dolu otobüsler… Eğer bu sayılan sorunları yaşamazsanız bir “devrim” gibi sunulan metrobüs hattı İstanbul’un trafik sorununa karşı bir çözüm olabiliyor. İstanbul’un, kâbus halini alan trafik yoğunluğuna çözüm olarak, geçmişin “tercihli […]

Yağmurlar yüzünü göstermesine rağmen üstleri halen kapatılmamış duraklar, mesailerin başlayıp bittiği sabah ve akşam saatlerindeki yoğunluk ve bu yoğunluğu aratır bir insan kalabalığıyla hınca hınç dolu otobüsler… Eğer bu sayılan sorunları yaşamazsanız bir “devrim” gibi sunulan metrobüs hattı İstanbul’un trafik sorununa karşı bir çözüm olabiliyor. İstanbul’un, kâbus halini alan trafik yoğunluğuna çözüm olarak, geçmişin “tercihli yol” uygulaması allanıp pullanıp metrobüs adıyla 2007 Eylülünde yeniden halkın hizmetine sunuldu. İlkin Topkapı – Avcılar arasındaki mesafeyi 22 dakikaya indiren seferlerle başlayan uygulama bir yıl içinde Zincirlikuyu’ya dek uzatıldı. Tüm yaz boyunca çalışılmasına karşın duraklar ve çevre yolları bitirilmeden eğitim yılının başladığı 8 Eylül 2008’de apar topar açılışı yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın dediğine göre Avcılar-Zincirlikuyu arası artık 38 dakikada katedilebilecekti. Haksız bir iddia da değildi elbet. Ama sadece insan kalabalığını aşıp otobüse binebilen şanslılar için.
Metrobüs kullanıcıları, bu hattı kullanarak trafiğe takılmadan, daha kısa sürede ulaşımlarını sağladıkları için memnun. Ancak, sabah ve akşam saatlerinde yaşanan yoğunluk sıkıntı yaratıyor. Metrobüs kullanımını cazip hale getirmek ve trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla iptal edilen otobüs hatları da bazı vatandaşları sıkıntıya soktu. E-5 üzerinden Mecidiyeköy’e çalışan bir çok hattın seferden kaldırılmasıyla vatandaşa tek seçenek olarak metrobüs kaldı. Bu nedenle metrobüs araçlarında sabah ve akşam saatlerinde aşırı yoğunluk yaşanıyor. İETT yetkilileri bu yoğunluğa çözüm olarak araç sayısını 50’den 170’e çıkardıklarını, yakın zamanda da 200’e çıkartacaklarını söyledi. İETT yetkilileri, metrobüs hattındaki otobüs duraklarındaki eksikliklerin de önümüzdeki haftalarda giderileceğini söyledi.

Aşırı kalabalık
Ali Özgür (Öğrenci) : “Ben de her gün metrobüsü kullananlardan biriyim ve aşırı kalabalıktan şikayetçiyim. Ayrıca tamamlanmadan açılmış olan bazı metrobüs durakları da, kötü hava koşullarına henüz hazır değil. Zaten kalabalık olan metrobüs duraklarında, yağmurlu havalarda insanların zor duruma düşeceğini düşünmekteyim. Buna ek olarak eğer metrobüs sayısı artarsa ve eksiklikler tamamlanırsa metrobüs insanlar için faydalı ve hızlı bir ulaşım aracı olacaktır.”

Fazladan 40 dakika
Gözde Şeker (muhabir): “Ben Mimar Sinan’da oturuyorum. E 60 Mimar Sinan – Mecidiyeköy hattı iptal edildiği için, eskiden tek ekspres otobüsle gittiğim yolu artık iki vesaitle gitmem gerekiyor. Önce Mimar Sinan’dan Avcılar’a geliyorum, Avcılar’dan metrobüse biniyorum. Bu da fazladan bir 40 dakika anlamına geliyor.”

Yağmur korunağı yok
Levent Aydın (diş hekimi): “Mecidiyeköy – İncirli arası mesafeyi daha kısa zamanda katedebiliyorum. Arabamı İncirli’de park edip İstinye’deki iş yerime metrobüsle gidiyorum. Ancak ara duraklarda yağmur korunağı yok, bu bir eksiklik.”

Hat uzatılsın

Ece Berkman (öğrenci): “Metrobüsü haftada 3-4 kez kullanıyorum. Metrobüs hattı umarım bir an önce Avrupa yakasında Beylikdüzü’ne, Anadolu yakasında da Kozyatağı’na kadar uzatılır.”

Memnunum

Ezgi Güzel (öğrenci):
“Metrobüsü haftada 3-4 kez kullanıyorum. Metrobüs çok kolaylık sağladı, araçların sıklığından çok memnunum.”

Seferlerdeki değişiklikler

İptal edilen hatlar:75 Davutpaşa-Mecidiyeköy, 75C Cevizlibağ-Mecidiyeköy, 85M Yenibosna-Mecidiyeköy, 145 İhlas Marmara Evleri-Aksaray, E60 Mimar Sinan-Mecidiyeköy, E53 Bakırköy-Mecidiyeköy, E54 Basın Sitesi-Mecidiyeköy, E55 İhlas Marmara Evleri-Mecidiyeköy

İptal edilen fakat talep üstün tekrar konulan hatlar:145M Beylikdüzü-Mecidiyeköy (4 araç olarak sadece sabah ve akşam saatlerinde hareket etmekte) 145 İhlas Marmara Evleri-Aksaray ve 145A İhlas Marmara Evleri-Avcılar metrobüs hatları birleştirildi.

Kısaltılmış hatlar : 85 Bakırköy-Mecidiyeköy( Bakırköy –Cevizlibağ olarak), 85D Basın Sitesi-Mecidiyeköy( Basın Sitesi-Cevizlibağ olarak), 85G Güngören-Mecidiyeköy(Güngören-İncirli olarak).

Yorum yazın