Genel

Darwin kapakta, sansür firarda

Yazan: HaberVs

Ankara Başsavcılığı, Bilim ve Teknik dergisinin Darwin kapağını son anda değiştiren TÜBİTAK yönetimi için “takipsizlik” kararı verdi. Mart sayısında dergiden çıkarılan Darwin haziranda kapak oldu.

Ankara Başsavcılığı, Evrim Teorisi’nin sahibi Charles Darwin’in kapak konusu yapıldığı Bilim ve Teknik dergisinin mart sayısını son anda değiştiren TÜBİTAK yönetimi hakkındaki soruşturmasında “takipsizlik” kararı verdi. Doğumunun 200. ve Evrim Teorisi’nin yayınlanmasının 150. yıldönümü nedeniyle mart sayısında Darwin’le ilgili geniş bir dosya hazırlanmış ancak derginin o dönemki yayın yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman’a ifadesine göre bu dosya ve kapak, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve derginin Yayın Kurulu üyesi Prof. Dr. Ömer Cebeci tarafından yazıişlerine danışılmadan çıkarılmıştı.

Olayın basına yansıması üzerine Dr. Çiğdem Ataduman görevine kısa bir süre daha devam edebilmiş ve daha sonra derginin yayın yönetmeni değiştirilmişti. Ancak İzzet Arıkan isimli vatandaşın konuyla ilgili suç duyurusunda bulunması üzerine Ankara Başsavcılığı TÜBİTAK yönetimi hakkında soruşturma başlatmıştı.

Soruşturmayı “takipsizlik” kararıyla sonlandıran başsavcılık gerekçesinde, Atakuman’ın yayın kuruluna bilgi vermeden derginin kapağını hazırladığını ve TÜBİTAK yönetiminin herhangi bir suç işlemediğini öne sürdü. Karara itiraz edilirse, dosya Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.

Öte yandan mart sayısında dergi dışında kalan Darwin konusu, TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin haziran sayısında kapaktan verildi. Ancak Darwin hakkında hazırlanan dosyanın tümünün, daha önce yayınlanan yabancı makalelerden çeviri olması ve Türkiye’deki bilim insanlarından faydalanılmaması dikkat çekiyor.

Yorum yazın