Yaşam

Dizinin internet hali

Yazan: İpek Gündüz
menemen.tv

Büyük bütçeli, uzun reklamlı, bol sponsorlu TV dizilerine alternatif internet dizileri gün geçtikçe daha büyük bir kitleye hitap ediyor

Teknolojik gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. “Ne kadar hızlı o kadar iyi” düşüncesi iyiden iyiye yaygınlaşıyor. Akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde her an her yerde internete bağlanabilen yeni neslin alışkanlıkları da değişiyor. İnternet dizilerini artık YouTube, Mynet, Dailymotion veya dizinin kendi web sitesi –tabii eğer varsa- kanallarından izleyebiliyorsunuz. Süreleri 3-15 dakika arasında değişen bu diziler genellikle haftalık olarak yayınlanıyor. Televizyona alternatif olarak üretilen bu yapımlar, hızlı olması, reklama boğulmaması, hemen herkesin elinde olan akıllı telefonlarca kolaylıkla izlenebilmesi, içerik açısından geniş bir yelpazeye ulaşmasıyla avantaj sağlıyor. Aynı zamanda genellikle seyircinin sosyal medya üzerinden yaptığı yorumlarla da dizi şekillendiriliyor.

2010 yılında ortaya çıkan Türkiye'nin ilk komedi internet dizisi olan ve iki kafadarın maceralarını anlatan “Men e Men” dizisinin fikir babası ve oyuncusu Murat Karakaş, geleneksel mecralarda ölçümün aslında dijitalden daha zor olduğunu, adil bir ölçüm ve reyting açıklamasının yapılamadığına değiniyor ve ekliyor: “Aslında dijtal dünyada izlenme rakamları ve paylaşılabilirlik oranları çok daha etkin olarak ölçümlenebiliyor ve buna göre yeni bölümler şekillendirilebiliyor. Biz YouTube, Dailymotion, Sebastiyan (Mynet’in dizi izlenen bölümü) gibi dijital platformlardaki partnerlik anlaşmalarımız sebebiyle tüm kullanıcılarımızın bölümleri ne kadar süreyle izlediklerini, ne kadar paylaştıkları ve tüm dataları inceliyoruz. Ayrıca kullandığımız ‘Social Media Monitoring’ uygulamasıyla üretilen tüm kullanıcı içeriğini ve yorumları da takip edip bizimle ilgili konuşulma oranını görüyor. böylece daha odaklanmış bölümler ortaya çıkarabiliyoruz”.

Elbette her hafta televizyon başında dizisini bekleyen yadsınamaz bir kitle var. Fakat bir yandan da akıllı telefon ve tablet içerisinde doğan ve büyüyen bir nesil söz konusu. Bu açıdan internet dizileri yapı itibariyle daha çok yeni nesle hitap eden bir olgu. Çiçeği burnunda Sinema ve Televizyon Bölümü Mezunu Yalçın Özdemir: “Televizyonlar hala reddedilemez bir güç ama internet gerçekten çok zorlu bir rakip. Etrafımızda 3 yaşında çocukların elinde akıllı telefonlarla oyun oynadığını görüyoruz. Bu nesli saatlerce televizyon başında öylece tutabilmenin imkanı yok. Hızlı ve pratik olan şeyler artık iş yapıyor. Bu nedenle benim de isteğim internet dizisi yapmak. Hem daha az masraflı, hem de daha yaratıcı. İnternette kendimi çok daha özgür hissediyorum” diyor. Murat Karakaş ise internet dizilerine televizyonun geleceği denilebileceğini vurguluyor.

İnternet dizilerinin gelir modeli

İnternet dizilerinde reklam gösterimi ve markalarla yapılacak ortak projelerle belli gelirler elde ediliyor. Web dizileri, televizyon dizilerinden farklı olması ve izlenmenin başta düşük olmasından dolayı gelir elde edemiyordu. Ancak günün sonuna geldiğimizde tabii ki belli gelir kalemleri ortaya çıkıyor. Murat Karakaş, bu projeye “gelir elde edelim” diye başlamadıklarını ifade ediyor ve yaptıkları internet dizisiyle nasıl kazanç elde ettiklerini şöyle anlatıyor: “Ben ve bu projeyi ortak yürüttüğümüz arkadaşlarım bugüne kadar gerekli olan tüm ekipman ve ihtiyaçları kendimiz finanse ettik ve ortalama 15-20 bin TL civarında bir bedele sahip ekipmanımız oldu. Belli markalarla ortak çalışma durumlarımız oldu ancak izlenme sayıları, görünebilirlik gibi kıstaslar markalar için odak noktası olduğundan sonuca ulaşmadı. Son yıllarda bu konudaki en büyük gelir kaynağımız ise reklam networkleri ve Türkiye'de yeni hayata geçen video networkler oldu. Dailymotion ve Sebastiyan ile yaptığımız kurumsal anlaşmalar sonucunda hem reklam gösterimlerinden belirli bir kazanç sağladık hem de platform bazlı olarak sadece onlarda yayın yaptığımızdan bazı küçük kalemlerde destekler oldu.  Ayrıca YouTube üzerindeki çalışmalarımızda da Amerikalı bir reklam networkü ile anlaşma yaptık ve oradaki gösterimlerimizden de reklam geliri elde ettik.” Şu anda piyasadaki internet dizileri çalışmalarının bir çoğunda bu tarz reklam çalışmaları olmadığına değinen Karakaş, markaların bu konudaki gelişmelere ve istikrarlı çalışmalara destek vermeye başlayacağını düşünüyor.

 2012-2013 yılında son belirlenen verilere göre dram, korku, komedi gibi dallarda 33 adet internet dizisi bulunuyor. İzlenmeleri, yorumları, oy oranları, başarıları, fan kitleleri, medyada hakimiyet ve popülerlikleriyle en çok beğenilen dizilerin ilk beşi; Yolunda A.Ş, Siyah Beyaz Gri, Paradoks, Artı Eksi, Men e Men.

İnternet tabanlı olduğu için hikayeler çok daha yaratıcı ve özgür. Anlatımlar daha yalın ve açık. Reklamsız ve kısa süreli oldukları için konular sıkmıyor ve izleyici baymıyor. İnternet dizilerini takip ettiğini dile getiren Sılay Aksoy, nedenini şöyle belirtiyor: “Kısa olması zamandan tasarruf. Televizyonlardan alışık olmadığımız şekilde konular hızlı ilerliyor. Yıllarca alıştığımız bahçıvan şoföre, şoför aşçıya, aşçı uşağa döngüsünden kurtarıyor seyirciyi.”

İnternet dizilerinin yeni yeni tanınmaya başlaması, altyapının henüz tam anlamıyla oturmaması ise beraberinde bazı sorunlar getiriyor tabii. Her ne kadar televizyon kadar olmasa da maliyeti dolayısıyla sponsor sıkıntısı çeken diziler mevcut. İnternet dizilerinin reklam ayağını oluşturan sosyal medya mecralarında stratejik hatalarla izleyici kitlesi oluşturamayan yada kaybeden diziler var. 2012 yılında Los Angeles'ta düzenlenen LA Webseries Festival'inde En İyi Komedi Erkek (Murat Karakaş), En iyi Komedi Erkek (Genco Çağlar), En İyi Komedi Web Dizisi ödüllerini kazandıklarını belirten Karakaş, “Bunun ülkemizde çok daha fazla oturması gerekiyor. Yurtdışında katıldığımız festivallerde birçok yönetici bu festivallerin ülkemizde de yapılması dileklerini ilettiler ve bu konuda bizimle işbirliği yapmak istediklerini belirttiler. Ancak bunun için mutlaka çok daha fazla projenin ortaya çıkması gerekiyor. Bizim bu konuda çalışmalara başladığımız günden beri bir çok arkadaşımız projeler ortaya çıkardı ancak kısa sürede son buldu. Öncelikle bu konuda istikrarlı çalışmaların yapılması en büyük dileğimiz. Biz de bu düşünceden hareketle yeni arkadaşlarımızın fikirlerini, düşüncelerini harekete geçirmek için bize yaptıkları başvuruları dikkate alıyor ve onlara destek veriyoruz” diyor.

2 Yorum

  • Siyah Beyaz Gri beğenerek izliyorum ben Tuğçe Erkan ve Gökhan Altuntaş geleceğin oyuncuları

    Paradoks güzel gibi ama bitti

    Artı Eksiyide Gökhan için izliyorum

Yorum yazın